Francia Filmek Fesztiválja Kolozsváron

Francia Filmek Fesztiválja Kolozsváron
Kilenc romániai városban, köztük Kolozsváron rendezik meg november 9–19. között a Francia Filmek Fesztiválját. Városunkban november 16–19. között 12 nagyjátékfilmet és 4 rövidfilmet vetítenek a Monostor negyedi Dacia moziban (Bucegi utca, 11B szám) – olvasható a Kolozsvári Francia Intézet szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

A fesztivál november 16-án, csütörtökön délután fél hétkor, a Django című film vetítésével kezdődik. Etienne Comar rendezése Django Reinhart zenész különleges történetét mutatja be, aki megváltoztatta a swing és a dzsessz világát. A filmben Palya Bea is játszik.

A Panoráma szekció a legújabb és legjobb francia alkotásokat mutatja be, olyan filmeket, amelyeket nemzetközi filmes seregszemléken dicsértek a kritikusok. Látható majd Isabelle Huppert szereplésével a Souvenir (november 17-én, pénteken 18:30-tól), vagy például a Nocturama című film (november 19., vasárnap, 21:00).

A Cahiers du cinéma hete program, amelyet a legfontosabb franciaországi filmmagazinnal közreműködve szerveznek, az építészetből indul ki. Ebben a szekcióban olyan alkotásokat mutatnak be, amelyek az építészet és filmművészet kapcsolódási pontjait helyezik előtérbe, ahogyan ezeket Jean Luc Godard, Alain Resnais vagy Jacques Tati klasszikusaiból ismerheti a közönség. A rendezvény alatt vetített új alkotások bemutatják emellett a perifériákra szorult társadalmat is, ilyen alkotás például a Swagger című dokumentumfilm is (november 18., szombat, 16:30).

A fesztivál a fiatal rendezőket állítja reflektorfénybe: hat fiatal alkotó frissen bemutatott filmjére szavazhat a közönség, derül ki továbbá a közleményből. Közülük Morgan Simon el is látogat Kolozsvárra, a Compte tes blessures (A tinta íze) című alkotását november 18-án este fél héttől vetítik, amelyet beszélgetés követ. A legtöbb voksot begyűjtő film kapja meg a közönségdíjat. A filmekre a www.jevote.ro weboldalon lehet szavazni.

A filmfesztivál teljes programja elérhető a Festivalul Filmului Francez la Cluj Facebook oldalon, vagy a Francia Intézet honlapján (www.institutfrancais.ro).

A vetítésekre a belépés ingyenes.

(Boítókép: Jelenet a Django című nyitófilmből.)