Francia Filmek Fesztiválja az előretekintés és az empátia jegyében Kolozsváron is

Cristian Mungiu R.M.N. című filmjét a rendező és a stáb jelenlétében vetítik

Francia Filmek Fesztiválja az előretekintés és az empátia jegyében Kolozsváron is
A Francia Filmek Romániai Fesztiválja idén 26. kiadásához érkezik: június 1. és 12. között Bukarestben és az ország tíz másik városában, köztük Kolozsváron is várják a filmek szerelmeseit a legfrissebb és legjelentősebb francia alkotásokkal. A kolozsvári vetítéseknek beltéren a Győzelem mozi, kültéren pedig a Francia Intézet udvara ad otthont június 2. és 5. között, Cristian Mungiu R.M.N. című, francia-román-belga koprodukcióban készült filmjét is bemutatják a rendező jelenlétében – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, Bukarest és Kolozsvár mellett Iași, Temesvár, Brăila, Brassó, Konstanca, Sepsiszentgyörgy, Nagyszeben, Szucsáva és Marosvásárhely is francia filmektől lesz hangos június elején. Az idei kiadás témája Tágra nyílt szemmel (Nos yeux grand ouverts), amely arra hívja a nézőket, hogy visszatérjenek a filmművészet lényegéhez: a nézéshez. „A fesztivál a  kiválasztott filmek rendezőinek szemszöge révén világnézetek széles skáláját tárja elénk, ösztönöz bennünket, hogy nagyobb empátiával tekintsünk az egyes népek sorsára – különösen a jelenlegi helyzetben – és hogy emlékezzünk: egy egységes európai család részei vagyunk” – fogalmaz a közlemény.

Az előző évekhez hasonlóan a fiatal tehetségek nagyjátékfilmes versenye a francia filmművészet új hangjait emeli ki öt kiemelkedő debütáló alkotást bemutatva, amelyek a közönségdíjért versenyeznek: a nyertes film rendezője a fesztivált szervező bukaresti Francia Intézet felajánlásából 1000 eurós jutalomban részesül, az alkotás romániai forgalmazójának pedig a TV5 Monde nyújt pénzügyi támogatást. A szekcióban két, a cannes-i Kritikusok Hete programba beválogatott alkotás is versenybe száll: Vincent Le Port Bruno Reidal című, formailag és témájában is egyaránt merész filmje, valamint Charline Bourgeois-Tacquet Les Amours d'Anaïs című könnyed, melankolikus vígjátéka, amely egy 30 éves nő szerelmi ügyeit követi nyomon.

A fiatal tehetségek rövidfilmes versenye már a második egymást követő évben olyan produkciókat vonultat fel, amelyek különleges fesztiválútvonalakat jártak be. A szekció győztesét az öt beválogatott alkotás közül három fiatal filmkritikusból – Dora Leu, Călin Boto és Andreea Chiper – álló zsűri választja ki. A győztesnek a bukaresti Francia Intézet a Résidence de Poche nevű rezidensprogramjában lehetőséget biztosít játékfilmes projekt kidolgozására. 

Az év fesztivál- és közönségkedvenc francia mozisikereit összegyűjtő Panoráma szekcióban országos premierként érkezik többek között Alain Guiraudie Viens je t'emmène (Nobody 's Hero) című abszurd vígjátéka, amely egyben a fesztivál kolozsvári kiadásának idei nyitófilmje is: június 2-án, csütörtökön 20.30-tól láthatja a közönség a Győzelem moziban.

Jelenet a fesztivál kolozsvári kiadásának nyitófilmjéből

A közleményben kiemelik, az Európai Unió Tanácsának francia elnöksége révén az idei kiadás fontos programmal egészül ki: a Regard vers l'Europe (Európa felé tekintve) nevű szekció az európai filmes együttműködést és Franciaország ebben betöltött vezető szerepét ünnepli azzal, hogy az 1960-as évektől kezdve minden évtizedből bemutat egy-egy francia-európai koprodukciót. A válogatásban látható mások mellett Andrzej Żuławski Megszállottság (Possession) című alkotása Isabelle Adjani rendkívüli alakításával, aki partnerének (Sam Neill) beteges féltékenységétől szenvedő nőt alakít. A program részeként Cristian Mungiu elkíséri Kolozsvárra legújabb, R.M.N. című francia-román-belga koprodukcióban készült filmjét: a múlt héten Cannes-ban bemutatott, Arany Pálma-esélyes alkotást – amelynek fő forgatási helyszíne Torockó volt – a kolozsvári közönség június 4-én, szombat este hattól tekintheti meg a Győzelem moziban. A vetítést követően a nézők közönségtalálkozón tudhatnak meg többet a film és annak forgatása kapcsán a rendezőtől és a stáb további tagjaitól.

A kolozsvári program és a jegyvásárlás részletei a www.festivalff.ro és a www.cinemavictoria.ro weboldalakon böngészhetők.

(Borítókép: Jelenet a Cristian Mungiu rendezte R.M.N. című filmből)