Francia Filmek Fesztiválja huszonhetedik alkalommal, Kolozsváron is

Francia Filmek Fesztiválja huszonhetedik alkalommal, Kolozsváron is
Nyilvános a romániai Francia Intézet által 27. alkalommal megrendezett Francia Filmek Fesztiváljának programja: március 15. és 26. között Bukarest mellett további tizenkét városban vetítenek francia filmeket, többek között Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Temesváron, Aradon, Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Nagyszebenben is – olvasható az intézet közleményében.

A szervezők kiemelik, a fesztivál ideje alatt országszerte több mint 110 vetítésre ülhetnek be a francia mozi szerelmesei. Kolozsváron március 17-től 19-ig, azaz péntektől vasárnapig tart a franciafilm-dömping a Győzelem és Művész mozikban: három napon át összesen tizenhat alkotás közül válogathat a közönség, a kolozsvári kiadás pedig március 17-én Louis Garrel Családban marad (L'Innocent) című krimi-vígjátékával veszi hivatalosan kezdetét a Győzelem moziban. Az alkotást a fesztivál Panoráma nevű szekciójában vetítik, amely a közelmúlt legnépszerűbb francia filmjeit szemlézi. Ugyanebben a szekcióban országos premierként tekintheti meg a kolozsvári közönség Dominik Moll La Nuit du 12 (The Night of the 12th) című, César-díjas filmjét, Rebecca Zlotowski Mások gyerekei (Les Enfants des Autres) című keserédes játékfilmjét családról és gyermekvállalásról, valamint Jean-Paul Salomé La Syndicaliste (The Sitting Duck) című thrillerét, amely megtörtént eseményeken alapul, főszerepét pedig Isabelle Huppert alakítja.

A fiatal közönségnek ajánlják a szervezők A tölgy (Le Chêne) című dokumentumfilmet – amely igazi óda a természethez –, valamint James Huth Az új játék (Le Nouveau Jouet) című vígjátékát Jamel Debbouze és Daniel Auteuil főszereplésével. Tizenkét éves diákokról szól Pierre Salvadori La Petite Bande (The Little Gang) című vígjátéka, amelyet előzetes regisztráció után ingyenesen tekinthetnek meg osztályok, iskolás csoportok.  

Jelenet A tölgy című természetfilmből

Idén harminc éve annak, hogy Románia belépett a francia nyelv és kultúra népszerűsítéséért létrejött Frankofónia Nemzetközi Szervezetébe (OIF – Organisation internationale de la Francophonie), ebből az alkalomból a szemle Pépites francophones (a Filmtett portál fordításában „frankofón aranyrögök”) című újonnan indított szekciója  nemzetközi fesztiválokon díjazott francia alkotásokat mutat be: vetítik Kolozsváron Ursula Meier La Ligne (The Line), valamint Emmanuelle Nicot Dalva című filmjét is.

A fesztivál nagyjátékfilmes megmérettetésében fiatal, debütáló rendezők szállnak versenybe a közönségdíjért: Clément Cogitore Goutte d'or (Sons of Ramses) című filmje egy párizsi munkásnegyed misztikus és sötét látomását nyújtja, míg Héloïse Pelloquet a La Passagère (Wild Seas) című alkotása a szerelemről és a vágyról mesél.

A szemlén fókuszba kerül a francia új hullám második korszakának fiatalon elhunyt filmrendezője, Jean Eustache, akinek Kislány szerelmeim (Mes petites amoureuses) című 1974-es remekművét restaurált változatban láthatja a kolozsvári közönség.

Jelenet Jean Eustache Kislány szerelmeim című filmjéből

A fesztivál bukaresti kiadásán olyan különleges meghívottak vesznek részt, mint Françoise Lebrun színésznő, Clément Cogitore kortárs művész és filmrendező, Jean-Paul Salomé filmrendező, valamint Marie NDiaye író, forgatókönyvíró.  A bukaresti program részeként az Elvire Popesco moziban március 22-én nyilvános vitát rendeznek a romániai mozihálózat jelenéről és jövőjéről rendezők, producerek és forgalmazók részvételével.

A fesztivált a bukaresti, kolozsvári, jászvásári és temesvári Francia Intézet szervezi a következő városokban: Bukarest, Kolozsvár, Temesvár, Jászvásár, Arad, Brassó, Brăila, Kostanca, Krajova, Sepsiszentgyörgy, Nagyszeben, Szucsáva és Marosvásárhely. A 27. Francia Filmek Fesztiváljának részletes programja a festivalff.ro honlapon böngészhető, városokra, mozikra és időpontokra lebontva, továbbá ugyanitt találhatók a jegyvásárlásra vonatkozó információk is.

Borítókép: Jelenet Louis Garrel Családban marad című vígjátékából. Fotók forrása: port.hu