A Győzelem moziban vetítik a 28. Francia Filmek Fesztiváljának filmjeit Kolozsváron

őszi sanzon
Amikor Mathieu a tengerhez utazik, hogy elmeneküljön a városban rátörő melankólia elől, váratlanul belebotlik Alice-be FOTÓ: MICHÄEL CROTTO
A Cannes-i, berlini, locarnói, velencei, torontói, Annecy-i nemzetközi filmfesztiválokon is bemutatott legújabb francia filmeket vetítik Bukarestben és az ország más városaiban március 21 és 31 között a Romániában 28. alkalommal zajló Francia Filmek Fesztiválján. Több mint száz filmvetítést terveznek Bukarest, Kolozsvár, Temesvár, Jászvásár, Arad, Brassó, Brăila, Konstanca, Krajova, Sepsiszentgyörgy, Nagyszeben, Suceava és Marosvásárhely mozijaiban vagy más alternatív kulturális terekben. Kolozsváron március 21-24 között várják a nézőket a Győzelem moziba.

A kolozsvári vetítésekre a jegyek már elérhetők a mozi jegypénztárában vagy a www.cinemavictoria.ro honlapon. 

A fantasztikus filmek kategóriájába sorolt Le Règne Animal (Állati királyság) témája a váratlan fordulatot vevő felnőtté válás története olyan világban, amelyben egy mutációs „hullám” következtében az emberek egy része fokozatosan állattá változik. A film Thomas Cailley rendezésében, Romain Duris és Paul Kircher főszereplésével készült, vetítették a cannes-i filmfesztiválon.  

Eric Toledano és Olivier Nakache Une Année Difficile (Ennél csak jobb jöhet) című filmje szintén nagy közönségsikert aratott. Humorosan mesélik el, hogyan csatlakozik Albert és Bruno különösebb meggyőződés nélkül egy környezetvédelmi mozgalomhoz. 

A Le Procès Goldman (A Goldman-ügy) a több rablásért elítélt és rejtélyes módon meggyilkolt francia baloldali forradalmár, Pierre Goldman 1976-os perének krónikája Cédric Kahn rendezésében.

Bertrand Bonello új filmje, a Velencei Filmfesztiválra is eljutott. La Bête (A bestia) a Léa Seydoux által alakított Gabrielle történetét meséli el, aki olyan jövőbeli világban él, amelyet a mesterséges intelligencia ural, és ahol az emberi érzelmeket fenyegetésnek tekintik.

Stéphane Brizé ismert rendező, színész és forgatókönyvíró Hors-saison (Őszi sanzon) című filmje romantikus történet arról, „ami akár igaz szerelem is lehetett volna” – írja a Variety a Velencei Filmfesztiválon bemutatott francia filmről.

A fiatal tehetségek kategóriába tartozik Jean-Baptiste Durand Chien de la casse című vígjátéka, amely idén César debüt-díjat kapott. Dog és Mirales gyerekkori barátok, egy dél-franciaországi faluban élnek, és napjaik nagy részét az utcán töltik, barátságukat azonban próbára teszi egy fiatal lány érkezése a faluba.

Delphine Deloget, a Rien à perdre (Mindent egy lapra) rendezője és forgatókönyvírója egy egyedülálló anyának a történetét viszi filmre, aki a francia hatóságokkal küzd fia visszaszerzéséért.

Angela Ottobah első filmje, a Paula főszereplője egy 11 éves lány, akit apja egy gyönyörű tóparti házba visz el nyaralni. Ám a pihentető kiruccanásnak indult vakáció lassan fojtogató élménnyé válik. 

Marie Amachoukeli Cléo című filmje hatéves kisgyerek története, aki őrülten ragaszkodik Gloriához, a dadához, neki viszont hirtelen sürgősen vissza kell térnie saját családjához.

A Salem (rendező: Jean-Bernard Marlin) egy rossz hírű marseille-i negyedben élő fiatalemberről szól, aki beleszeret egy roma lányba, egy rivális csoport tagjába. 

Az idei filmfesztivál műsorán szerepel Bertrand Mandico rendező Conann című filmje is, amely a Conan, a barbár történetének női változata, bemutatójára tavaly Cannes-ban került sor. 

A Vincent doit mourir (Vincentnek meg kell halnia!) főszereplőjét váratlanul, többször és minden ok nélkül megtámadják, megpróbálják megölni, nincs más választása: menekülnie kell. Rendező: Stéphan Castang.

Nagyoknak és kicsiknek egyaránt kikapcsolódást ígér a Nina et le secret du hérisson (Nina és a sündisznó titka) című animációs film. A kislány fülébe jut egy kósza hír egy gyárépületben elrejtett kincsről, épp ott, ahol apja dolgozott, ennek felfedezésére vállalkozik. 

Sirocco et le royaume des courants d’air (Sirocco és a szelek királysága) animációs film Juliette-ről szól, aki születésnapjára bármilyen ajándékot kérhet. A kislány kívánságlistáján első helyen szerepel, hogy kalandozni mehessen, mint azok a hősnők, akiket kedvenc kalandregényérből ismer.

A Les Gardiennes de la planète (Bálnák, a bolygó őrei) című dokumentumfilm a púpos bálnák történetét meséli el. A rendkívüli képességekkel rendelkező teremtmények több mint 50 millió éve nélkülözhetetlenek bolygónk ökoszisztémájában. Kolozsváron a közép- és felső tagozatos osztályok kérhetik, hogy ingyenesen vehessenek részt a dokumentumfilm vetítésén.

A Romániai Francia Intézet által szervezett idei fesztivál teljes programja a https://festivalff.ro oldalon érhető el.