Hétvégén kezdődik a Tranzit Ház fennállásának 25. évfordulóját ünneplő programsorozat

Hétvégén kezdődik a Tranzit Ház fennállásának 25. évfordulóját ünneplő programsorozat
A kolozsvári Tranzit Ház idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Ez a szám fontos mérföldkövet jelent a romániai rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb múltú magánintézményének történetében – olvasható a szervezők közleményében, amelyben azt is kiemelik: hétvégétől kezdődően sokszínű programsorozattal, év végéig tartó Tranzit Napokkal ünnepelnek.

„A Tranzit Ház 1997-ben jött létre olyan kolozsvári értelmiségiek és művészek kezdeményezésére, akik összművészeti kulturális központ kialakítását tűzték ki célul a volt Poale Tzedek zsinagóga épületében. Az elmúlt 25 évben a Tranzit Házat működtető Tranzit Alapítványnak sikerült részlegesen felújítania a volt zsinagóga épületét, valamint biztosítania változatos, minden művészeti ágat magába foglaló állandó programkínálatot a kolozsvári közönség számára” – fogalmaz a közlemény. Mint írják, a Tranzit Alapítvány 2000 óta folyamatosan szervez kulturális, oktatási és kutatási programokat, amelyek széles és összetett közönséget szólítanak meg. A többnyelvűség, a kulturális másság tiszteletben tartása, valamint a szociális érzékenység olyan alapvető értékek, amelyek fennállása óta meghatározzák a Tranzit Ház működését.

„A Tranzit Napok – 25 év eseménysorozattal a Tranzit Ház huszonöt éves fennállását ünnepeljük, ennek tétje a huszonöt év alatt megteremtett és felhalmozott kulturális és erkölcsi tőke felmutatása a közösség előtt. A programot az ősz folyamán – a zenéből kölcsönzött fogalommal operálva – klaszterekve bontva szervezzük meg. Minden egyes klaszterben arra törekszünk, hogy sokszínű és változatos, koncertekből, kerekasztal-beszélgetésekből, performatív eseményekből, tánc- és színházi előadásokból, kiállításokból álló programot állítsunk össze a kolozsvári közönség számára” – írják a szervezők.

Az első klaszter részeként szombaton, október 15-én, délután 5 órától tekinthető meg Könczei Csilla és Miklós Szilárd interaktív audiovizuális installációja: a Válogatás a Tranzit Ház archívumából a Tranzit Házban 1997 óta zajló események, projektek sokszínűségét villantja fel videófelvételeken keresztül. A nap folytatásaként este 7 órától Szemző Tibor mozikoncertjére várják az érdeklődőket. „Magyarország egyik legjelentősebb kortárs zeneszerzőjére éppúgy hatott az avantgárd, mint az ambient vagy a minimalista zene, többirányú érdeklődése a különböző műfajok határvidéke felé orientálta. Szemző Tibort szenvedélyesen érdekli az emberi hang és az instrumentális zene, valamint a mozgókép összeillesztése, zenéjének fontos eleme a narráció és a különböző rétegekből összeálló zenei-filmes szövet. Ez a rétegzettség valóságos szerzői védjegye” – olvasható a közleményben.

Vasárnap, október 16-án, délután 2 órától Zoë Aqua mutatja be In Vald Arayn című első, eredeti kompozíciókból álló szólóalbumát, amelyet kelet-európai zenészekkel rögzített. Az In Vald Arayn tizenegy vonós kompozíciót tartalmaz, amelyek a klezmer és az erdélyi zene hagyományaiból merítenek. Zoë Aqua hegedűművész, zenepedagógus és zeneszerző jelenleg kutatási ösztöndíjjal Kolozsváron tanulmányozza az erdélyi népzenepedagógiát és a zenei néphagyományok generációról generációra történő átörökítésének módját. Délután 5 órától a Kolozsvári Zsidó Hitközség keretében működő Mazel Tov klezmer zenekar koncertjére kerül sor: az együttes célja megmutatni a világnak a zsidó zene szépségét és népszerűsíteni a tájegységünkre jellemző klezmer muzsikát.

A kolozsvári Tranzit Ház. Fotó forrása: Facebook/Tranzit Ház

Az első klaszter zárásaként hétfőn, október 17-én, este 7 órától bemutatják Miki Braniște Kreativitás-árucikk. Kolozsvár független kulturális szcénája egy résztvevő belső nézőpontjából, 2009–2019 című kötetét, a bemutatót vita követi a könyvben tárgyalt témákról. A szerző doktori tanulmányainak eredményeként létrejött könyv azt elemzi, hogy a kreativitás paradigmája által inspirált európai kultúrpolitikák hogyan valósulnak meg a gyakorlatban Kolozsváron.

A Tranzit Napok további eseményeiért érdemes követni a Tranzit Ház Facebook-oldalát.

(Borítóképen az első klaszter programpontjainak plakátjai. Fotó: Márkos Tamás)