Folytatódnak a Tranzit Napok – filmvetítéssel, Zurboló Táncházzal, különféle zenei és hangperformanszokkal

Folytatódnak a Tranzit Napok – filmvetítéssel, Zurboló Táncházzal, különféle zenei és hangperformanszokkal
Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kolozsvári Tranzit Ház idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Ez a szám fontos mérföldkövet jelent a romániai rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb múltú magánintézményének történetében, ezért októbertől kezdődően sokszínű programsorozattal, év végéig tartó Tranzit Napokkal ünnepelnek.

A szervezők közleményéből kiderül, a programot – zenéből kölcsönzött fogalommal operálva – klaszterekre bontva szervezik meg a Tranzit Házban. „Minden klaszterben arra törekszünk, hogy sokszínű és változatos, koncertekből, kerekasztal-beszélgetésekből, performatív eseményekből, tánc- és színházi előadásokból, kiállításokból álló programot állítsunk össze a kolozsvári közönség számára” – írják.

A harmadik klaszter részeként december 15-én, csütörtök délután 5, illetve este 7 órától Playdate-re várják az érdeklődőket. Schneider-Lőnhárt Csenge térben kialakított, interaktív hangperformansza közös játékra invitálja a közönséget, lehetőséget kínálva a kérdés megválaszolására: mi tesz minket emberré? A performansz magyar, román és angol nyelven is hallgatható, a közönség tagjainak pedig szüksége lesz okostelefonra, fülhallgatóra és meleg zoknira. A részvétel helyfoglaláshoz kötött, a részletek és regisztráció a tranzithouse.ro honlapon érhető el.

December 16-án, péntek este 8 órától Zurboló Táncházzal folytatódik az ünnepi programsorozat. „Kolozsváron 1977 februárjának egyik csütörtökén a bábszínház próbatermében tartották meg az első erdélyi városi táncházat, amely az elmúlt 45 évben a különböző korszakok különböző nehézségei ellenére mondhatni folyamatosan működött, mert mindig akadt, aki a táncházat továbbszervezze. Így például az éppen teremgondok miatt hónapokon keresztül szünetelő kolozsvári táncház szervezését 2000 őszétől a kolozsvári Zurboló Táncegyüttese vállalta fel” – írják a közleményben.

December 17-én, szombaton 1 órától az Interkulti. Itt igazán gyerek lehetsz című film vetítésére várják az érdeklődőket. Az Interkulti Gyerektábor a Tranzit Alapítvány egyik legrégebbi és legkedveltebb projektje, amelyet idén 17. alkalommal szerveztek meg. A románul és magyarul beszélő, román, magyar és angol felirattal ellátott film egyrészt archív anyagokra, másrészt a táborban részt vevő gyerekekkel és felnőttekkel készített interjúkra épül, valamint bemutatja a tábor történetének kis szeletét is – derül ki a közleményből, amelyben azt is írják: a vetítést kiállítás követi a táborban az utóbbi 17 év során részt vevő gyerekek és fiatalok munkáiból.

December 18-án, vasárnap este 8 órától a Valamilyen formában 3.0 című zenei performanszra kerül sor a Tranzit Házban. „Mi van a koncert műfaján túl? Lehet-e árnyalni a frontális viszonyt a néző és zenélő között? Elbújhat-e az előadó is a félhomályba? Mi történik, ha a meglévő keretre új elemek kerülnek?” – ilyen típusú kérdésekre keresik a választ a kísérleti zenés performansz alkotói – Adorjáni Panna, Bodoki-Halmen Zsolt, Láng Dániel és Visky Péter –, akik játszanak az előadás kereteivel, a koncertforma konvencióival és egymással. „Hang és videó, sötétség és fény, kotta és improvizáció – valamilyen formában végül is ez lesz” – írják.

December 19-én, hétfő este 7 órától A szerencsések egyike vagyok című audio-előadásra várják az érdeklődőket. „A produkció azoknak a gyerekeknek százezreiről szól, akik két telefonálás között nőttek fel, akik képernyőkön fújták el születésnapi gyertyáikat, ugyanakkor azokról az anyákról is, akik elmentek, anélkül, hogy visszanézhettek volna, akik öregeket gondoztak Olaszországban és párhuzamosan gyerekeket neveltek Romániában, akik megtalálták magukban az erőt, hogy a felszínen maradjanak a bizonytalan gazdasági környezetben – otthon és az idegen országban egyaránt. Az előadás azokról szól, akik megtanultak az itt és az ott között élni” – olvasható a közleményben. Előadja Oana Hodade, Doru Taloș és Alexandra Caras, zene Adorjáni Panna, Láng Dániel és Visky Péter.

A Tranzit Napok programsorozat harmadik klaszterének részletei a Tranzit Ház Facebook-oldalán, illetve a tranzithouse.ro honlapon böngészhetők.