Szeptember 16-án elindul a Tranzit Visual Lab

Szeptember 16-án elindul a Tranzit Visual Lab
A Tranzit Visual Lab tizenéveseknek szánt vizuális alkotóműhely. A programban idén ősztől minden szombaton a Tranzit Házban kolozsvári és környékbeli fiatalok vehetnek részt film- és animációs, fotó- és kollázsműhelyeken, valamint számos vegyes médiát használó kísérletben.

A Tranzit Visual Lab kiegészíti a Tranzit Ház rendszeres programját, amelynek keretében több mint 20 éve fejlesztenek művészeti nevelési és kritikai pedagógiai projekteket. Ezek célja a diszkrimináció és a szegregáció elleni küzdelem, a másság, az etnikai és nyelvi sokszínűség tudatosítása, közös terek létrehozása és az együttélés új erőforrásainak a felfedezése. 

A Tranzit Visual Lab különös figyelmet fordít a pataréti közösségek fiataljainak részvételére. Ezek a fiatalok családjaikkal együtt kényszerkilakoltatás és áttelepítések átélői, és folyamatosan a perifériára szorulnak. A projektben, valamint a szervezőcsapatban részt vesznek korábbi projektjeink időközben felnőttsorba lépett kedvezményezettjei is. 

Az első workshop-sorozaton a képek univerzumának a digitális környezet és a közösségi hálózatok kontextusában történő felfedezésére invitálnak. A digitális térben és a közösségi médiaplatformokon megjelenő képek létrehozásának és olvasásának folyamatára fognak összpontosítani, különös tekintettel arra, hogy a kontextus hogyan befolyásolja az ábrázolás aktusát. Vegyes médiával fognak képeket készíteni: fénykép; animáció; rajz; kollázs. Koordináló művészek: Alina Bradu-Pintea és Makkai Bence.

A műhely Facebook-eseménye itt érhető el, és  ide kattintva kitöltheted a jelentkezési űrlapot. 

A Tranzit Visual Lab projektet a Tranzit Alapítvány kezdeményezte, és az În Stare de Bine program finanszírozza. Az În Stare de Bine programot a Kaufland Románia támogatja, és a Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány valósítja meg.