Huszonhat éves a kolozsvári Tranzit Ház – egy hónapos rendezvénysorozattal ünnepelnek

Huszonhat éves a kolozsvári Tranzit Ház – egy hónapos rendezvénysorozattal ünnepelnek
Több mint negyed évszázados Kolozsvár ikonikus és élénk tevékenységet folyatató kulturális tere, a Tranzit Ház. A szervezők egy hónapos rendezvénysorozattal készültek.

Ma, október 18-án a szervezők mindenkit szeretettel várnak a fesztivál nyitóeseményére a Tranzit Házba, ahol alkalom nyílik a szervezőkkel, valamint a fesztiválon résztvevő művészek egy részével való találkozásra, és ahol beszélgetés zajlik a hely jelenlegi működéséről, valamint ismertetni fogják, milyen programot terveznek a következő egy hónapra.

Részletek a https://www.facebook.com/tranzith oldalon.

Emlékeztetnek: a Tranzit Házat 1997-ben alapították az egykori Poalei Tzedek zsinagóga épületében. Míg a volt zsinagógák kulturális központtá való átalakítása ekkor már általános gyakorlat volt Európában, Romániában a Tranzit Ház volt az első ilyen jellegű kezdeményezés. Már indulásunkkor kiemelt célként fogalmazták meg az épület folyamatos karbantartását, gondozását, felújítását és visszacsatlakoztatását a város kulturális körforgásába, valamint a hely történeti emlékezetének megőrzését és ápolását. Egy volt zsinagóga kiürült tere a társadalmi kirekesztés szélsőséges formáinak mementója.

„A mi kirekesztés ellenes attitűdünk abban is megnyilvánul, hogy a folyamatosan megújuló művészi és kulturális tartalmak áramlásával próbáljuk megteremteni a társas együttélés változatos és alternatív modelljeit” –írják.A dokumentum szerint ma a Tranzit Ház Románia egyik leghosszabb múlttal rendelkező kulturális központja.„Egy olyan nyitott teret sikerült létrehoznunk benne, amelyik különböző generációk, társadalmi és szakmai csoportok találkozóhelyévé vált, és ahol a többnyelvűséget és a sokszínűséget gyakoroljuk. A Tranzit Ház azoknak köszönheti életerejét, akik a 26 éve alatt munkájukkal, gondolataikkal, ötleteikkel, gondoskodásukkal és erőforrásaikkal hozzájárultak a fennmaradásához és működéséhez. Ezt ünnepeljük most zenével, előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal és az elmúlt időszak tevékenységének áttekintésével” – írják.