Dokumentumfilm és felolvasószínház a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából

dokfilm
A filmet január 27-én 19 órakor vetítik a Tranzit Házban
A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából a Tranzit Házban a hétvégén levetítik Olga Ștefan dokumentumfilmjét a második világháború alatti zsidó antifasiszta ellenállásról, és bemutatják Az ismeritek-e Weisz Árpádot című labdarúgónak és edzőnek, az olaszországi faji törvények egyik áldozatának életéről készült előadást.

Olga Ștefan Az ellenállás gesztusai című dokumentumfilmje a romániai, csehországi és szlovákiai Holokauszt utolsó túlélőinek személyes vallomásait gyűjti egybe. A film a korabeli tiltakozások archív felvételeit, a kortárs szolidaritás egyéni aktusait, a résztvevők filmre rögzített tanúvallomásait, archív anyagokat és az antifasiszta ellenállást tematizáló művészeti alkotásokat mutat be, olyan közös jelenkor és jövő mellett foglalva állást, amelyben az egyenlőség és az igazságosság válnak a kortárs társadalmaink legfőbb értékeivé.

A filmet január 27-én 19 órakor vetítik a Tranzit Házban, valamint online is megtekinthető a Tranzit House Facebook-oldalon. A film online vetítése után beszélgetés kezdődik a Zoom platformon a film szerzőjével, Olga Ștefánnal és Szilágyi-Gál Mihály filozófussal, az Eötvös Lóránd tudományegyetem tanárával. A részvétel ingyenes, a linket az eseménynél feltüntetik. A beszélgetés angol nyelven zajlik.

Az ismeritek-e Weisz Árpádot című felolvasószínházi előadást Matteo Marani A bajnokságtól Auschwitzig című könyve ihlette, amelynek főhőse Weisz Árpád labdarúgó és edző, az olaszországi faji törvények egyik áldozata. Weisz Árpád története felkavaró és megható. A futballt forradalmasító edző iránti lelkesedést ötvözi az olaszok és az európaiak viselkedése miatti nyugtalansággal a kontinenst fokozatosan megfertőző alattomos antiszemitizmus kontextusában.

A darabot január 28-án 19 órakor adja elő Consuelo Battiston és Leonardo Bianconi Gianni Farina rendezésében. A belépés ingyenes.

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja, amelyet minden évben január 27-én tartanak, a második világháború alatti náci atrocitások áldozataira emlékezik, és egybeesik Auschwitz-Birkenau 1945-ös felszabadításával a szovjet csapatok által. Ezen a napon szerte a világon gondolkodnak el a helyi közösségek a holokauszt borzalmairól, és tisztelegnek a történelem e sötét időszakában szenvedők és elpusztultak emléke előtt.