Gopo-díjak: több mint kilencven román filmből választhatják ki a jelölteket

Gopo-díjak: több mint kilencven román filmből választhatják ki a jelölteket
Összesen 96 – mozikban, országos és nemzetközi fesztiválokon, vagy a video on demand platformon – 2021-ben bemutatott film száll versenybe a jelölésekért a 16. Gopo-díjakra. A Román Film Népszerűsítéséért Egyesület által szervezett Gopo-gálára áprilisban kerül sor.

A szervezők közleménye szerint a jelölésekre javasolt listán 27 alkotás szerepel – ebből 21 fikciós játékfilm és 6 egészestés dokumentumfilm – a Legjobb film kategóriában. A fikciós játékfilmek között ott találjuk a Babardeală cu bucluc sau porno balamuc című Radu Jude-alkotást, az Octavian Strunilă rendezte Complet necunoscuți című mozit, a Horațiu Mălăele által készített Luca-t, továbbá a Neidentificat (r. Bogdan George Apetri), a Mia își ratează răzbunarea (r. Bogdan Theodor Olteanu), az Întregalde (r. Radu Muntean), a Scara (r. Vlad Păunescu) vagy a Și atunci ce e libertatea (r. Andrei Zincă) című filmeket. Néhány cím az egészestés dokumentumfilmek közül: Holy Father (r. Andrei Dăscălescu), Noi împotriva noastră (r. Andra Tatara), România sălbatică (r. Dan Dinu). 

A hat egészestés dokfilm szerepel a Legjobb dokumentumfilm kategóriában is, amelyre összesen 16 alkotást neveztek be.  Ezen a listán található többek között Carmen Lidia Vidu #newTogether című alkotása, az Alina Manolache rendezte Copii pierduți pe plajă,  vagy a Blană Bombă (r. Claudiu Mitcu), În mijlocul meu, vocea (r. Andra Hera), és az Omul cu umbra (r. Dragoș Hanciu) című dokuk.

A legtöbb nevezés a rövidfilmes kategóriába érkezett, itt 59 alkotás stábja reménykedik a jelölésben, a jelöltek listáját egyébként márciusban hozzák nyilvánosságra minden kategóriában.

A jelölésekről döntő előválogató zsűrit a Gopo-díjak tanácsadó testülete nevezte ki, a bizottság a következő filmes szakemberekből állt össze: Iulia Voicu és Ștefan Dobroiu filmkritikusok, Mihai Brezeanu újságíró (LiterNet), Laurențiu Damian és Ivana Mladenovic filmremdezők, Rodica Lazăr színésznő, Vivi Drăgan Vasile operatőr, Roxana Szel vágó, Dana Păpăruz kosztümtervező, Monica Lăzurean Gorgan producer-rendező, és Miruna Berescu fesztiválszervező.

A jelöltekről való márciusi döntés után a román filmszakma több mint 650 képviselője szavaz a nyertesekről, olvasható továbbá a közleményben. A Gopo Gálát a Román Film Népszerűsítésért Egyesület szervezi, az Országos Román Filmközpont és a Babel Communications támogatásával.

A jelölésekre javasolt filmek teljes listája elérhető a www.premiilegopo.ro weboldalon.

(Fotó: Sorin Florea)