Hétvégén online és ingyenesen nézhetünk öt Gopo-díjra jelölt filmet

Hétvégén online és ingyenesen nézhetünk öt Gopo-díjra jelölt filmet
Április 8. és 10. között ingyenesen tekinthetők meg a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál TIFF Unlimited elnevezésű online platformján az idén legjobb európai film kategóriában Gopo-díjra jelölt alkotások. A filmek a közzétételüktől számított 24 órán át nézhetők Románia területéről az unlimited.tiff.ro weboldalon – írják a szervezők.

Péntek este nyolc órától nézhető az Albert Dupontel által rendezett, hatszoros César-díjas Elég a hülyékből (Adio proștilor / Adieu les cons) című francia alkotás, este tíz órától pedig Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek (Încă un rând / Another round) című Oscar-díjas filmje tekinthető meg 24 órán át, amelynek főszereplője Mads Mikkelsen.

Április 9-én, szombat este nyolckor teszik közé a honlapon a Régis Roinsard által rendezett Teljes titoktartás (Traducătorii / Les traducteurs) című francia–belga thrillert, Leos Carax Annette című musicaljét pedig – amely tavaly elnyerte Cannes-ban a legjobb rendezés díját – este tíztől láthatja a közönség.  

Vasárnap, április 10-én este nyolckor kerül fel a honlapra és szintén 24 órán át nézhető a Céline Sciamma rendezésében készült Portré a lángoló fiatal lányról (Portretul unei femei în flărcări / Portrait de la jeune fille en feu) című romantikus filmdráma, amelyet a 2019-es cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díjával és Queer Pálmával jutalmaztak.

Jelenet a Portré a lángoló fiatal lányról című filmből

A teljes program és további részletek elérhetők a TIFF Unlimited Facebook-oldalán és weboldalán, valamint a Gopo-díjak honlapján, ahol a teljes idei jelöltlista is böngészhető. A román filmes szakemberek munkáját és teljesítményét ünneplő Gopo-gálát idén május 3-án, kedden rendezik meg a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színházban, az eseményt élőben közvetítik a VOYO-, a TIFF Unlimited-, valamint a Gopo-díjak weboldalán.

Támogatás ukrajnai filmeseknek

Uniți prin film (Együtt a film által) – ezzel az üzenettel indított támogatói kampányt a 16. kiadásához érkező Gopo-díjak. A szervezők célja, hogy a kezdeményezés által lehetővé tegyék minden filmkedvelő számára az ukrán filmes szakemberek megsegítését, akiknek életét és munkáját súlyosan érintette az országukban zajló fegyveres konfliktus. Az érdeklődők üzenetküldés útján adományozhatnak, ennek értelmében 2 euróval támogathatják az ukrán filmeseket, ha elküldik a FILM szócskát (nagybetűkkel) a 8840-es számra. A kampány során összegyűlt pénzt az ukrán filmipar szakemberei között osztja szét a veszélyes szituációba került filmkészítők megsegítésére létrehozott nemzetközi koalíció (ICFR), amelyet az Európai Filmakadémia az Amszterdami Nemzetközi Filmfesztivállal és a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivállal közösen kezdeményezett. Üzenetküldés előtt érdemes átböngészni a kampány további részleteit a premiilegopo.ro weboldalon.

(Borítókép: Jelenet az Annette című musicalből. Fotók forrása: port.hu)