Hétvégén online és ingyenesen nézhetünk Gopo-díjra jelölt filmeket

Hétvégén online és ingyenesen nézhetünk Gopo-díjra jelölt filmeket
A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál TIFF Unlimited elnevezésű online platformján április 7. és 9. között ingyenesen tekinthető meg az az öt alkotás, amelyet idén Gopo-díjra jelöltek legjobb európai film kategóriában. A filmeket a közzétételüktől számítva 24 órán át lehet megnézni az unlimited.tiff.ro honlapon – derül ki a szervezők közleményéből.

Mint írják, a legjobb európai film kategória idei jelöltjei az Alcarràs (r. Carla Simón), az Esemény (L'Événement, r. Audrey Diwan), A barlang (Il buco, r. Michelangelo Frammartino), az Éjszakai átutazók (Les Passagers de la nuit, r. Mikhaël Hers) és a Vortex (r. Gaspar Noé) című alkotások. A felsorolt filmek közül kerül majd ki a kategória győztese az április 25-i gálán, most pedig az érdeklődőknek lehetősége van mind az öt alkotást ingyenesen megnézni egyetlen hétvége alatt – eddig úgy tűnik, az időjárás is kedvezni fog az otthon begubózó filmnézésnek.

Április 7-én, péntek este 8 órakor teszik közzé – és ettől az időponttól számítva 24 órán át lehet ingyenesen megtekinteni – az Alcarràs című filmet. Carla Simón katalán rendező családjának életéből inspirálódva, nem hivatásos színészekkel dolgozva készítette alkotását, amely a katalán régió egyik kis falujának életét mutatja be a Solé család drámáján keresztül: földjüket a kisajátítás fenyegeti, mert barackfáik helyére napelemtelepet terveznek a hatóságok.

Este 10 órától nézhető Audrey Diwan Esemény (L'Événement) című alkotása. A hatvanas évek elején járunk, amikor az abortusz Franciaországban még illegális. Az egyetemista Anne-ben megvan a tehetség és az ambíció, hogy jobb élete legyen, mint munkásosztálybeli szüleinek, a lány azonban teherbe esik, és tisztában van azzal, hogy a gyermekvállalás a megálmodott karrierjének végét jelentené. Az Annie Ernaux önéletrajzi regényéből készült letaglózó film elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legrangosabb díját, az Arany Oroszlánt. 

Jelenet Gaspar Noé Vortex című filmjéből

Április 8-án, szombat este 8 órától nézhető Michelangelo Frammartino A barlang (Il buco) című drámája. A történet az 1960-as években játszódik és fiatal olaszországi barlangászokról szól, akik Calabria régióban a világ egyik legmélyebb, érintetlen barlangjába merészkednek. A közeli faluban senki sem tud a fenegyerekek tetteiről, csak az öreg pásztor figyeli őket a közeli hegyek bérceiről. „A fikcióba csomagolt dokumentumfilm költői, csendes, éteri harmóniája nem csak ritka moziélmény, de vaskos filozófiai feladvány is a civilizáció és a természet között feszülő örök ellentétről” – írja az alkotásról a port.hu filmes portál.

Este 10 órától teszik elérhetővé a Mikhaël Hers által rendezett Éjszakai átutazók (Les Passagers de la nuit) című alkotást. A történetben Elisabeth magára marad két tizenéves gyermekével, miután férje elhagyja. Éjszakai rádióműsorban vállal munkát, majd itt találkozik egy fiatal, hajléktalan lánnyal, aki nem tudja, mit kezdjen az életével. Elisabeth úgy dönt, hogy a szárnyai alá veszi a lányt.

Április 9-én, vasárnap este 8 órától válik ingyenesen elérhetővé Gaspar Noé Vortex című filmje. Az alkotás demenciában szenvedő idős házaspár utolsó napjaiba enged betekintést. „A Vortex egy tűpontos szembenézés az elmúlással, egy két és fél órás, valahol kegyetlen, de mindenképp empatikus és érzékeny memento mori. (…) Ne számítsunk semmi jóra: nincs feloldozás, nincs kegyelem, nincs (vagy alig van) bármi felemelő. Elmúlás van, kiüresedés. (…) Nehéz filmről beszélünk, amely próbára teszi a nézőt, de ha türelmesek vagyunk, meg is jutalmaz minket” – olvasható a Filmtett portálon Sztercey Szabolcs kritikájában.

A teljes program és további részletek elérhetők a TIFF Unlimited Facebook-oldalán és weboldalán, valamint a Gopo-díjak honlapján, ahol a teljes idei jelöltlista is böngészhető. A 17. Gopo-gálát április 25-én szervezik meg, a díjátadót a voyo.ro és a premiilegopo.ro weboldalakon élőben közvetítik.

Borítókép: Jelenet Mikhaël Hers Éjszakai átutazók című filmjéből. Fotók forrása: port.hu