Bajnokságról bajnokságra: olaszok és angolok

Bajnokságról bajnokságra: olaszok és angolok
Az aktív európai labdarúgó topligák esetében az olaszoknál folytatták a 35. játéknapot, az angoloknál pedig befejezték a 37., utolsó előtti fordulót.

Serie A

Hiába találta el kilencszer is a Fiorentina kapuját a Milánói Internazionale, végül gól nélküli döntetlen lett az olasz labdarúgó-bajnokság 35. fordulójában megrendezett mérkőzés eredménye. Amennyiben csütörtökön este a Torinói Juventus nyert Udinében, megvédi bajnoki címét.

Az AS Róma magabiztos, 6–1-es győzelmet aratott a SPAL Ferrara otthonában, így matematikailag még megmaradt az esélye a Bajnokok Ligája-indulást jelentő negyedik hely megszerzésére. A Brescia viszont már biztos kiesett, miután 3–1-re kikapott az előtte álló Leccétől, és nem érheti el a még bent maradást érő helyen álló Genoát, amely kicsit fellélegezhetett a Sampdoria legyőzésével a városi rangadón.

A kupagyőztes SSC Nápoly 2–1-es vereséget szenvedett el az AC Párma vendégeként.

Eredmények, Serie A, 35. forduló:

Kedden játszották: • Sassuolo–AC Milan 1–2 (a házigazdák nem nevezték a román válogatott Vlad Chiricheşt) • Atalanta Bergamo–Bologna 1–0. Szerdán: • Milánói Internazionale–Fiorentina 0–0 • Lecce–Brescia 3–1 (a román idegenlégiós Răzvan Sava kapus a cserepadon kapott helyet a hazaiaknál) • Sampdoria–Genoa 1–2 • SPAL Ferrara–AS Róma 1–6 • AC Torino–Hellas Verona 1–1 • AC Párma–SSC Nápoly 2–1 (a hazaiaknál ezúttal sem nevezték a román válogatott Ionuţ Andrei Radu kapust, és a keretbe most nem került be a két magyar ifi, Balogh Botond és Kosznovszky Márk). Csütörtökre maradt az Udinese–Torinói Juventus és az SS Lazio–Cagliari találkozó. A tabellán: 1. Juventus 80 pont/34 mérkőzés, 2. Atalanta 74/35, 3. Inter 73/35, 4. Lazio 69/34, 5. Róma 61/35, 6. Milan 59/35, …, 19. Brescia 24/35, 20. SPAL 19/35 – utóbbi kettő már kiesett.

Premier League

A már bajnok FC Liverpool hazai pályán 5–3-ra legyőzte a tabellán negyedik Chelsea-t az angol bajnokság 37. fordulójának szerdai rangadóján. A londoni Kékek így nem biztosították be Bajnokok Ligája-indulást érő pozíciójukat, ehhez a hétvégi zárófordulóban egy döntetlen is elegendő lesz számukra a Wolverhampton Wanderers ellen. A találkozó után a német Jürgen Klopp együttese átvette a Premier League győztesét illető trófeát.

A Manchester United hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott a West Ham Uniteddel. A vendégek a pontszerzéssel bebiztosították élvonalbeli tagságukat a következő idényre, a BL-indulásért küzdő Vörös ördögök pedig feljöttek a harmadik a helyre. Az immár húsz tétmérkőzés óta veretlen MU BL-szereplése az utolsó körben dől el, amikor éppen közvetlen riválisa, a jelenleg ötödik Leicester City otthonában lép pályára.

Eredmények, Premier League, 37. forduló: • FC Liverpool–Chelsea 5–3 • Manchester United–West Ham United 1–1. Az állás: 1. Liverpool 96 pont – már bajnok, 2. Manchester City 78 – már Bajnokok Ligája-induló, 3. MU 63 (64–36), 4. Chelsea 63 (67–54), 5. Leicester City 62, 6. Wolverhampton Wanderers 59, …, 15. WHU 38, …, 20. Norwich City 21 – már kiesett.

A West Bromwich Albion visszajutott az angol élvonalba. A másodosztály (Championship) szerdai, 46. fordulójában a WBA házigazdaként 2–2-es döntetlent játszott a Queens Park Rangers együttesével, ám az egy pont is elégnek bizonyult számára a második hely megtartásához, mert a feljutásra a játéknap előtt ugyancsak esélyes Brentford kikapott, a Fulham pedig döntetlent játszott. A West Brom legutóbb 2018 tavaszán búcsúzott az élvonaltól, az előző idényben pedig negyedik lett a másodosztályban. A bajnok Leeds United már múlt pénteken biztosította feljutását. A harmadik feljutó helyről rájátszás dönt a Brentford, a Fulham, a Cardiff City és a Swansea City csapatai között. A magyar válogatott Nagy Ádám együttese, a Bristol City a 12. helyen végzett a 24 csapatos mezőnyben.