Bajnokságról bajnokságra: olaszok és angolok

Bajnokságról bajnokságra: olaszok és angolok
Az aktív európai topligák közül az olasz és az angol pontvadászatban is játszottak hétfőn mérkőzést.

Serie A

A Juventus az olasz labdarúgó-bajnokság 34. fordulójában 2–1-es győzelmet aratott az SS Lazio felett – a torinói csapat portugál támadója, Cristiano Ronaldo duplázott a mérkőzésen, ezzel futballtörténelmet írt. A Juventus utolsó három bajnokiján nyeretlen maradt (2 döntetlen, 1 vereség), Olaszországban attól volt hangos a sportsajtó, ha nem nyert a Lazio ellen a csapat, akkor a vezetőedzőt, Maurizio Sarrit menesztik. Az első félidőben nem született gól a mérkőzésen, az 51. percben viszont megszerezte a vezetést a hazai pályán játszó Juve büntetőből, amelyet Cristiano Ronaldo értékesített. Sporttörténelmi pillanat volt, hiszen a 35 éves portugál az egyetlen labdarúgó, aki képes volt egy szezon alatt 50 gólt szerezni Olaszországban a Serie A-ban, Spanyolországban a La Ligában és Angliában, a Premier League-ben – a Real Madriddal 292 mérkőzésen 311 gólt szerzett, Angliában a Manchester United színeiben 198 meccsen 84 alkalommal volt eredményes. A Lazio ellen három perccel büntetője után az argentin Paulo Bruno Exequiel Dybala önzetlenségének köszönhetően duplázott a portugál, így az olasz bajnokságban 51 gólnál tart. A mérkőzés hajrájában az ugyancsak jó szezont futó Ciro Immobile büntetőjével szépített a római csapat, de egyenlítenie már nem sikerült. Győzelmével a Juventus már nyolc ponttal előzi meg a tabellán az Intert, kilenccel az Atalantát, négy fordulóval a bajnokság zárása előtt.

A rómaiak nem nevezték a mérkőzésre a román idegenlégiós Ştefan Radut.

Eredmény, Serie A, 34. forduló: • Torinói Juventus–SS Lazio 2–1. Az állás: 1. Juventus 80 pont, 2. Milánói Internazionale 72, 3. Atalanta Bergamo 71, 4. Lazio 69, 5. AS Róma 58, 6. SSC Nápoly 56 (55–45), 7. AC Milan 56 (53–43), …, 20. SPAL Ferrara 19 – már kiesett.

Premier League

A Sheffield United hazai pályán 1–0-ra kikapott az Evertontól az angol bajnokság 37., utolsó előtti fordulójának hétfői játéknapján. A sorozatban másodszor alulmaradó sheffieldiek vereségével eldőlt, hogy már nem végezhetnek a hetediknél jobb helyen, így nem szerepelhetnek a következő idényben az Európa Ligában.

Bebiztosította élvonalbeli tagságát a Brighton & Hove Albion, amely 0–0-s döntetlent játszott vendégével, a Newcastle Uniteddel, így hét pontra nőtt az előnye a 18. Aston Villával szemben.

A Crystal Palace 2–0-ra kikapott a Wolverhampton Wanderers otthonában, a londoniak sorozatban hetedszer veszítettek.

Eredmények, Premier League, 37. forduló: • Brighton & Hove Albion–Newcastle United 0–0 • Sheffield United–Everton 0–1 • Wolverhampton Wanderers–Crystal Palace 2–0. Keddre és szerdára két-két mérkőzés maradt. A sorrend: 1. FC Liverpool 93 pont/36 mérkőzés – már bajnok, 2. Manchester City 75/36 – már Bajnokok Ligája-induló, 3. Chelsea 63/36, 4. Leicester City 62/37 (67–39), 5. Manchester United 62/36 (63–35), 6. Wolverhampton 59/37, …, 20. Norwich City 21/37 – már kiesett.

Borítókép: Cristiano Ronaldo (fekve) 51. gólját szerezte a Juventusban – FOTÓ: MEDIAFAX