Amerikai filmekkel „melegíthetünk be” hétvégén a Győzelem moziban

Amerikai filmekkel „melegíthetünk be” hétvégén a Győzelem moziban
Idén a kolozsvári közönséget is találkozásra hívja az Amerikai Független Filmfesztivál (AIFF): április 16. és 17. között a bukaresti szemle warm up Cluj nevű vetítéssorozata a nemzetközi kritikusok és a közönség által egyaránt elismert és kedvelt új vagy épp nosztalgikus amerikai filmeket hoz el a Győzelem moziba. A vetítésekből származó bevétellel a fesztivál az ukrajnai menekülteket támogatja – olvasható a szervezők közleményében.

A kolozsvári vetítéssorozat Philippe Falardeau Egy évem Salingerrel (My Salinger Year) című alkotásával kezdődik, amely Sigourney Weaver, Margaret Qualley és Douglas Booth főszereplésével készült. A történetben Joanna asszisztensi állást vállal J. D. Salinger régimódi és vaskalapos irodalmi ügynökénél, ahol feladata az írónak címzett szívszorító rajongói levelek megválaszolása. A lány nemsokára úgy dönt, személyesebbé teszi az ügynökség száraz sablonválaszait és miközben Salinger hangján levelez, kezdi felfedezni a sajátját. A filmet szombaton, április 16-án délután három órától vetítik.

A négy Oscar-díjra jelölt A messzi dél vadjai rendezője, Benh Zeitlin második nagyjátékfilmjeként jegyzi a Wendy című fantasztikus filmet, amely Pán Péter történetének szabad újraértelmezése. Wendy édesanyja fiatalon lemondott az álmairól, lányát azonban még hajtja a kalandvágy. Megismerkedik Peterrel és barátaival, akikkel mágikus utazásra indulnak az örökké tartó gyerekkor reményével kecsegtető, mesebeli trópusi szigetre, de amikor Wendyben később felébred a honvágy, kiderül, hogy a hazatérés szinte lehetetlen. A filmet szombaton 17.30-tól láthatja a közönség.

Megtekinthető Wes Anderson A Francia Kiadás (The French Dispatch) című alkotása is, amelyben olyan nevek tűnnek fel, mint Timothée Chalamet, Jeffrey Wright, Elisabeth Moss, Owen Wilson, Bill Murray, Léa Seydoux, Frances McDormand, Benicio del Toro, Adrien Brody vagy Tilda Swinton. A számtalan szálon futó történetben egy kitalált 20. századi francia városban kiadott amerikai magazin utolsó lapszámában a szerkesztőség tagjai különleges emlékeket, eseményeket elevenítenek fel. Az alkotás április 16-án, szombat este nyolc órától látható.

Jelenet A Francia Kiadás című filmből

A vetítéssorozatban az új alkotások mellett a nosztalgia is helyet kap, az érdeklődők ugyanis megtekinthetik Steven Spielberg nagysikerű E. T., a földönkívüli (E.T. the Extra-Terrestrial) című sci-fijét, amelyet pontosan negyven éve, 1982-ben mutattak be. E.T., a békés szándékú földönkívüli és a kisvárosi fiú, Elliott találkozásán és barátságán keresztül a történet azt mutatja meg, milyen fontos a másság elfogadása. Spielberg filmje negyven év távlatából is ugyanolyan hatásosan mesél a felnőtté válás fájdalmáról és a gyermekkor őszinteségének elvesztéséről. A filmet vasárnap 17.30-tól vetítik a Győzelem moziban.

A program részeként az elmúlt év egyik legszokatlanabb amerikai produkciója is megtekinthető a Győzelem moziban: Sean Baker Red Rocket című alkotásának főszereplője egy lecsúszott pornósztár, Mikey Saber, aki hazatér Los Angelesből a szülővárosába, Texas Citybe. Visszakönyörgi magát a feleségéhez, azt állítva, hogy megváltozott és hajlandó új életet kezdeni, de a dolgok nem alakulnak zökkenőmentesen. A filmet a vetítéssorozat zárásaként április 17-én, vasárnap este nyolctól láthatja a kolozsvári közönség.

A közlemény kiemeli: az Amerikai Független Filmfesztivál a kolozsvári vetítésekből befolyó teljes összeget a háború sújtotta Odessza és Csernovic menekültjeit támogató Expert Forum Egyesületnek adományozza. Részletek a vetítéssorozatról a www.filmedefestival.ro weboldalon és a Győzelem mozi Facebook-oldalán böngészhetők.

(Borítókép: Jelenet az Egy évem Salingerrel című filmből)