Premier előtt látható Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című dokuja a Győzelem moziban

A vetítést közönségtalálkozó követi az alkotókkal

Premier előtt látható Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című dokuja a Győzelem moziban
November 2-án, szerda este 8 órától kolozsvári premierje előtt vetítik Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című magyar-román koprodukcióban készült dokumentumfilmjét a Győzelem moziban. A vetítést követően közönségtalálkozó zajlik az alkotókkal, a filmet pedig november 4-től tűzik műsorukra a romániai mozik.

Lakatos Róbert filmjének világpremierje az idén október 14. és 23. között zajló A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztivál Free Spirit versenyszekciójában volt, az országos premier előtt az alkotást a nagyszebeni Astra Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában tekinthette meg a közönség, most pedig a Győzelem moziban láthatják a kolozsváriak november 2-án, szerda este 8 órától.

A Ki kutyája vagyok én? című dokumentumfilm társadalmi szatíra, amely kutyaproblémák – tenyésztési programok, pásztorkutyák evolúciója, ősi magyar fajok helyzete – metaforáján keresztül szól az erdélyi magyar identitásról és társadalmi kérdésekről. A film a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont és a Kreatív Európa program támogatásával készült, magyar producere Balogh Rita, román részről pedig a berlini Arany Medvével elismert alkotásokat is jegyző Ada és Alexandru Solomon.

Képernyőmentés a Ki kutyája vagyok én? előzeteséből

„Szerettem volna elmondani a véleményem olyan társadalmi és politikai problémákról, amelyek befolyásolják az életemet, de amelyekről már szinte senki sem hallgat meg senkit, csak tolja a magáét. Ezért inkább az alteregóm, Talpas kutya világának problémáiról készítettem filmet, hátha az ugatás nagyobb empátiát és figyelmet képes ébreszteni” – fogalmazott korábban a film kapcsán Lakatos Róbert rendező.

A kolozsvári alkotó – aki Bahrtalo! (Jó szerencsét!) című dokumentumfilmjéért Karlovy Varyban 2008-ban Europa Cinemas Label díjat nyert – a Sapientia EMTE Fotóművészet, filmművészet, média szakának tanszékvezető-helyettese.

Borítókép: Jelenet a dokumentumfilmből