Kolozsvárra érkeznek a 74. cannes-i fesztivál filmjei

Kolozsvárra érkeznek a 74. cannes-i fesztivál filmjei
Idén is nézhetünk cannes-i filmeket Kolozsváron: a Les Films de Cannes nevet viselő fesztivál november 5. és 7. között ötödik alkalommal várja a közönséget a Győzelem moziba, ahol idén a 74. cannes-i szemle legjelentősebb versenyfilmjeit és legdíjazottabb alkotásait, nyolc nagyjátékfilmet és egy rövidfilmet láthatnak a nézők.

A kolozsvári vetítéssorozatot Nanni Moretti Three Floors (Tre piani) című drámája nyitja november 5-én, pénteken 16.30-tól: a történet három család életét mutatja be, akik ugyanabban a luxus lakóparkban élnek, a főbb szerepeket pedig Margherita Buy, Alba Rohrwacher és Denise Tantucci alakítja. Jacques Audiard Les olympiades című alkotása idén a legjobb filmzene díját nyerte el Cannes-ban: a nagyrészt fekete-fehér film főszereplője három lány és egy fiú, akik néha barátok, néha szeretők, de legtöbbször mindkettő. A filmet november 5-én, péntek este hét órától láthatja a közönség a Győzelem moziban.

A Laurent Tirard által rendezett A beszéd (Le Discours) című francia romantikus vígjáték Fabrice Caro azonos című, 2018-ban megjelent regénye alapján készült. A történetben a 35 éves Adrien éppen halálra unja magát a családi vacsorán, de unalma váratlanul pánikba fordul át, amikor leendő sógora felkéri, tartson beszédet a közelgő esküvőn. Adrien nincs olyan állapotban, hogy esküvői beszédet tartson, hiszen barátnője nemrég szakított vele, őt pedig egyetlen dolog érdekli: hogy visszaszerezze. A filmet november 6-án, szombaton 13.30-tól vetítik.

A Les Films de Cannes múlt heti, bukaresti kiadásának díszvendége volt Asghar Farhadi iráni rendező, akinek Egy hős (A Hero) című thrillere idén a cannes-i zsűri (megosztott) Nagydíját érdemelte ki, valamint ez az alkotás képviseli Iránt a jövő évi Oscar-versenyben. A film főszereplője, Rahim, adóssága miatt börtönben ül. Amikor két napra kiengedik a fogdából, megpróbálja meggyőzni hitelezőjét, hogy az összeg egy részének kifizetéséért cserébe vonja vissza az ellene felhozott vádakat, de a dolgok másképp alakulnak, mint ahogy Rahim eltervezte. Farhadi legújabb filmje november 6-án, szombaton 15.30-tól tekinthető meg.

Jelenet az Egy hős című filmből

A Belgiumban élő román rendezőnő, Teodora Ana Mihai La civil című belga-román-mexikói koprodukcióban készült filmjét a cannes-i fesztivál Un certain regard nevet viselő szekciójában díjazták, az alkotás pedig valós eseményeken alapul. Cielo a mexikói drogkartell tagjai által elrabolt lányát keresi, és miután a helyi hatóságok nem jutnak előrébb az ügyben, az anya egyszerű háziasszonyból fokozatosan bosszúálló aktivistává válik. Az alkotást Mexikó tiszteletbeli kolozsvári konzuljának részvételével az érdeklődők november 6-án, szombaton 18.30-tól láthatják, a vetítést pedig Teodora Ana Mihai rendező és Doru Pop filmkritikus felvezetője előzi meg.  

A belga rendező, Joachim Lafosse The Restless (Les intranquilles) című filmje egy házaspár, Damien és Leila mély és küzdelmes kapcsolatát mutatja be. Damien bipoláris zavarral küzdő művész, Leila pedig teljes mértékben férjének és nyolc éves kisfiuknak szenteli az életét. A pár gyakran sodródik konfliktusokba, amelyeket legtöbbször Damien betegsége okoz és Leila türelme, megértése old meg. A film november 7-én, vasárnap 13.30-tól látható.

A legjobb női alakítás díját idén Renate Reinsve fiatal norvég színésznő kapta Joachim Trier A világ legrosszabb embere (The Worst Person in The World) című filmjében nyújtott alakításáért, amely egy okos és szép, de önmagát folyamatosan megkérdőjelező harmincas nő magára találásának folyamatát és szerelmi életét mutatja be tizenkét fejezetben, újszerű, izgalmas és humoros megközelítésben. Az alkotást vasárnap, november 7-én délután négy órától vetítik a Győzelem moziban, a romantikus filmdráma kísérőfilmje pedig a cannes-i fesztivál Cinéfondation nevű diákfilmes versenyében díjazott, Carina-Gabriela Dașoveanu által rendezett Prin oraș circulă scurte povești de dragoste című kisjátékfilm.

Az idei Arany Pálma-díjas Titán című francia pszichológiai thriller Julia Ducournau második egészestés alkotása, amely a horror és a pszichológiai thriller határán mozog és egy sorozatgyilkos táncosnő, valamint egy fiát kereső tűzoltó találkozásáról szól. A film premierjét sokkoló plakát és előzetes, valamint bizarr szinopszis előzte meg: egy sor különös gyilkosság után egy apa rátalál tíz évvel korábban elvesztett fiára; az eredeti cím (Titane) a titán nevű fémre vonatkozik, amely csak nagyon magas hőmérsékleten olvad, ellenáll a korróziónak és kőkemény kötéseket képez. Julia Ducournau a második női rendező, aki a fesztivál történetében átvehette az Arany Pálmát, 28 évvel az ausztrál Jane Campion után. A filmet a Győzelem moziban az esemény zárásaként vasárnap, november 7-én este hét órától láthatják az érdeklődők.

Jelenet a Titán című filmből

Idén egyébként Spike Lee zsűrielnök vezetésével Mati Diop, Mylène Farmer, Maggie Gyllenhaal, Jessica Hausner, Mélanie Laurent, Kleber Mendonça Filho, Tahar Rahim és Song Kang-ho döntött a júliusban megszervezett cannes-i fesztivál díjainak sorsáról.

A Les Films de Cannes kolozsvári kiadásának filmjeiről további információk a www.filmedefestival.ro weboldalon találhatók, a programról és jegyvásárlásról pedig részletek a kolozsvári Győzelem mozi honlapján – www.cinemavictoria.ro – olvashatók. Az eseményen való részvétel az érvényben lévő járványügyi szabályozásoknak megfelelően a koronavírus elleni oltást vagy a betegségen történő átesést igazoló zöldigazolvánnyal lehetséges, valamint a vetítés teljes ideje alatt kötelező a maszkviselés.

(Borítókép: Renate Reinsve norvég színésznő A világ legrosszabb embere című filmben nyújtott teljesítményéért megkapta a legjobb női alakítás díját)