Amerikai független filmeket nézhetünk hétvégén Kolozsváron

Április 21. és 23. között irány a Győzelem és a Művész mozi

Amerikai független filmeket nézhetünk hétvégén Kolozsváron
Hetedik alkalommal várja az érdeklődőket az Amerikai Függetlenfilm-fesztivál (American Independent Film Festival – AIFF): a szemle bukaresti kiadása április 21. és 24. között zajlik az Elvire Popesco és Eforie mozikban, ezzel párhuzamosan pedig a kolozsvári Művész és Győzelem moziban is lesznek vetítések április 21. és 23. között – derül ki a fesztivál közleményéből.

A programba bekerült a Women Talking című filmdráma, amely Miriam Toews azonos című regényének adaptációja: az alkotásért Sarah Polley író-rendező márciusban elnyerte a legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscar-díjat. A Women Talking a mennoniták – elszigetelt vallási kolónia tagjai – által lakott Molotschna városában játszódik. „A városka asszonyait évek óta drogokkal kábítják, majd megerőszakolják őket általuk démonoknak hitt alakok. Amikor rájönnek, hogy a megerőszakolóik valójában férfi telepesek, akik állati érzéstelenítőt használnak rajtuk, összegyűlnek és megbeszélik, mit tegyenek: eltűrik, harcolnak ellene vagy elhagyják a várost” – olvasható az alkotás szinopszisa a film.hu portálon, ahol kiemelik: a film alapjául szolgáló 2018-as regény szerzője a bolíviai Manitoba kolóniában 2005 és 2009 között történt bűncselekmény-sorozatot dolgozta fel. Az alkotást – amelynek főbb szerepeit Frances McDormand, Rooney Mara, Claire Foy és Jessie Buckley alakítja – április 22-én, szombat este 8 órától országos premierként vetítik a Győzelem moziban.

Megtekinthető Kolozsváron a Jim Jarmusch által rendezett és a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában bemutatott Paterson című alkotás is, amely „a mindennapi életet ünnepli, annak apró győzelmeivel és vereségeivel” – áll a közleményben. A film főszereplője az Adam Driver által alakított Paterson nevű buszsofőr, aki napjaink Amerikájában, a New Jersey állambeli Patersonban él. „A befelé forduló férfi csöndes boldogságot talál egyszerű életében, minden napja ugyanúgy telik: vezetés közben megfigyeli a várost, beszélgetésfoszlányokat kap el, esténként iszik egy pohár sört a törzshelyén, sétálni viszi a kutyáját, szabad perceiben pedig filozofikus verseket ír” – olvasható a filmről a port.hu portálon. Az alkotás április 22-én, szombat este fél 6-tól tekinthető meg a Művész moziban.

Jelenet a Paterson című filmből

A filmek iránt szenvedélyesen rajongó, 17 éves Lawrence Kweller videókölcsönzőben vállal munkát, ahol bonyolult barátságot köt idősebb főnökével – olvasható a Chandler Levack által rendezett I like movies című film szinopszisában. A szemle részeként a „friss, élvezetes, magával ragadó, szelíd és jól kiegyensúlyozott” felnövéstörténet (coming-of-age) április 21-én, péntek este 8 órától nézhető a Győzelem moziban.

Bekerült a válogatásba a Sean Baker – a The Film Journal szerint „napjaink egyik leghumánusabb filmkészítője” – által rendezett Floridai álom (The Florida Project) is. A fiatal anyuka, Halley és hatéves kislánya, Moonee a floridai Orlando mesébe illő üdülőkomplexumai közelében lakik, lepukkant hotelben, de a legteljesebb mértékben élvezve az életet. Amikor a szegénység kísértete azzal fenyegeti őket, hogy tündéri életük darabokra hullik, Halley megoldása súlyos következményekkel járó veszélybe sodorja a családot – írják a filmről a közleményben. Az alkotást április 22-én, szombat este fél 6-tól vetítik a Győzelem moziban.

A Josh és Ben Safdie testvérpár által rendezett Jólét (Good Time) című krimidráma is megtekinthető Kolozsváron. Miután félresikerült bankrablás miatt öccse (Ben Safdie) börtönbe kerül, Constantine (Robert Pattinson) egyre kétségbeesettebb és veszélyesebb mentőakciót folytat a város alvilágában, hogy kiszabadítsa. „Sidney Lumet és Martin Scorsese városi thrillereinek hagyományait követve a film emlékezetes képekből, helyszínekből és hangulatokból álló hiteles puzzle-t alkot, amely a testvériség egyetemes történetét meséli el” – írják a szervezők. A Jólét április 22-én, szombat este 8 órától tekinthető meg a Művész moziban.

Végül, de nem utolsósorban a szemle kolozsvári kiadásának részeként vetítik az A Thousand And One című filmdrámát, amely idén elnyerte a legnagyobb amerikai függetlenfilm-fesztivál, a Sundance fődíját. A The New York Times szerint a film „intim, humánus alkotás hétköznapi emberekről, akik hétköznapi csatákat vívnak”. A történet főszereplője, Inez hatéves kisfiával, Terryvel együtt menedékhelyről menedékhelyre költözik az 1990-es évek New Yorkjában. Amikor a hatóságok azzal fenyegetőznek, hogy a fiút nevelőszülőknél helyezik el – újra –, Inez úgy dönt, elrabolja Terryt: ezt követően anya és fia elindulnak, hogy visszaszerezzék az otthon, az identitás és a stabilitás érzését a gyorsan változó nagyvárosban. A filmet április 23-án, vasárnap este 8 órától országos premierként láthatja a közönség a Művész moziban.

A közlemény kiemeli: a Győzelem moziban vetített alkotásokat Doru Pop professzor, filmkritikus, míg a Művész moziban műsorra tűzött filmeket Ion Indolean filmkritikus felvezetője előzi meg. Részletek a vetítéssorozatról a www.filmedefestival.ro weboldalon, valamint a mozik honlapjain (Győzelem, Művész) böngészhetők.

Borítókép: Jelenet a Women Talking című filmből. Fotók forrása: AIFF