Városnapoktól szociális támogatásig a körgyűrűn át…

A városi tanácsosok is elégedetlenek a hulladékelszállítással

Városnapoktól szociális támogatásig a körgyűrűn át…
A kolozsvári körgyűrű összes szakaszára meghirdették a versenytárgyalást – közölte Kolozsvár polgármestere, Emil Boc a kolozsvári helyi tanács pénteki rendes ülésén, hozzátéve: a körgyűrűhöz szükséges bekötőutak létrehozását azonban az önkormányzatoknak kell fedezniük – Kolozsvár esetében ez 25 millió eurós költséget jelent. A városi tanácsosok tudomásul vették a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal keretében működő helyi rendőrség 2022-es tevékenységi jelentését; a sikeresnek és hatékonynak mondott évet még az sem csorbította, hogy 2022-ben a városban a bűnözés 9,6%-kal emelkedett 2021-hez viszonyítva. Ugyanakkor választ nem, ígéretet viszont kapott a kolozsvári szemétszállítással kapcsolatos kérdéseire Alexandra Oană USR-s városi tanácsos, aki szerint a cég nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit. Döntöttek továbbá szociális támogatásokról, további elektromos buszok beszerzéséről, de a városnapok költségvetéséről is.

A polgármester több jó hírt is közölt a tegnapi városi tanácsülésen, köztük azt, hogy – amint nemrég megírtuk – az egymilliárd euró értékű kolozsvári körgyűrű összes szakaszára meghirdették már a közbeszerzési eljárást. Az uniós törvénykezés értelmében azonban a bekötőutak megvalósítását azok az önkormányzatok kötelesek fedezni, amelyeken azok áthaladnak. Így Szászfenes község tizenhárom millió eurót költ majd a bekötőútak megvalósítására, Kolozsvár 25 millió eurót, Apahida község pedig ötmillió eurót. Kisbács község önkormányzata egyetlen bekötőutat hoz létre, ám annak értékét az elöljáró nem közölte. Emil Boc hangsúlyozta: miután elkészül a körgyűrű első szakasza és az oda vezető bekötőutak, a gépkocsivezetők nyugodtan és kényelmesen elkerülhetik a várost, és Kisbácsból egészen a Borháncs vagy a Szopori negyedig közlekedhetnek minden gond nélkül. Kolozsvárt három irányból lehet majd megközelíteni, Gyaluból a négyről hatsávosra szélesített 1-es számú országúton, Szászfenesről a Vivo! bevásárlóközpont mögött, Kisbácsból pedig az 1-es számú országút felett megépítendő átkelőn.

A sok jó hír után Dinu Ionescu USR-s tanácsos figyelmeztette a városvezetést: idejében dolgozza ki az alternatív közlekedési módokat, hiszen a metróhoz szükséges ásatások miatt a közlekedés akár egy évre is borzasztóan nehézkessé válhat.

Elektromos buszok és szociális értékjegyek

A tanács tegnapi ülésének kezdetén, szokásos bevezetőjében Emil Boc azt is közölte, hogy jól haladnak és idén be is fejeződnek a munkálatok a Vasutas parkban, amely további öthektáros zöldövezettel gazdagítja a várost. A polgármester megemlítette, hogy március 3-tól már Szászfenesen is bevezették a zöld pénteket, azaz a pénteki ingyenes tömegközlekedést, ami azt jelenti, hogy péntekenként ingyenesen utazhatunk a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) M21, M22, M23, M24-es, M25-ös, M26-os járatain. Szintén a tömegközlekedéssel kapcsolatban Boc elmondta, hogy most folyik a versenytárgyalás tizennyolc elektromos busz megvásárlása céljából, ez pedig újabb előrelépés, hogy 2026-ig vagy legkésőbb 2028-ig a városi tömegközlekedés környezetbarát buszokkal történjen.

A Borháncs negyedben tervezett oktatási központot illetően március 15-ig lehet benyújtani a majdani líceum megépítésére az ajánlatokat – hangzott el, továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a kolozsváriak már benyújthatják a polgármesteri hivatalba az évi 400 lej értékű, élelmiszerkártyára vonatkozó kérelmeket. Az önkormányzat négymillió lejjel finanszírozza az élelmiszer-támogatási programot, amit a városháza keretében belül működő Szociális és Egészségügyi Igazgatóság bonyolít le; a 400 lej/fő összeget, amit szociális értékjegyekként kapnak meg az érintettek, alapélelmiszerek beszerzésére lehet fordítani. Az összeg egyébként az RMDSZ városi frakciójának kezdeményezésére nőtt 200 lejről 400-ra.

Szemét ügy a szemétügy

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal keretében működő helyi rendőrség 2022-es tevékenységi jelentését is a pénteki tanácsülésen fogadták el. Adriana Cristian USR-s tanácsos szerint nincs okunk különösképpen az örömre, hiszen a jelentésben is elismerik, hogy Kolozsváron tavalyelőtthöz képest 9,6%-kal nőtt a bűnesetek száma, ezért a helyi rendőrségnek még hatékonyabban kell működni – vélte. Azonnali válaszában a polgármester megvédte a helyi rendőrséget, és azt mondta: a helyi rendőrség jól dolgozik, és a jogszabályi korlátok nem teszik lehetővé, hogy más területeket is lefedjen, és ezáltal csökkenjen a bűnözés. Tudomása szerint viszont létezik törvénytervezet, amely még jobban kiszélesítené a helyi rendőrség hatáskörét.

A különféléknél Alexandra Oană USR-s városi tanácsos feltette a kérdést: már egy hónapja átvette a Supercom a lakossági hulladékszállítást, de a kolozsvári lakosoktól egyre csak özönlenek a panaszok. Több kérdésre is választ várt emiatt a tanácsos: az új szolgáltató miért nem szállítja el szelektíven a hulladékot? Hogyan állítja ki a cég a számlát a lakosoknak a „megtermelt” szemét mennyiségétől függően, ha elvitelkor nem mérik le a szemetet? A polgármester kijelentette: ő sem elégedett a szemétszállító cég tevékenységével, de a versenytárgyalást nem a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, hanem a Közösségfejlesztő Eco-Metropolitan Egyesület bonyolította le, így a kolozsvári önkormányzatnak „nincs lehetősége” beavatkozni. Felmerült az is, hogy az ADI ECO-Metropolitan Egyesület átruház a polgármesteri hivatalokra bizonyos feladatokat a hulladékszállítással kapcsolatosan, de ez még nem valósult meg – tette hozzá, viszont létezik egy bizottság, amelyben képviselteti magát az egyesület, a polgármesteri hivatal és a megyei tanács is, amely figyelemmel követi a szemétszállító cég működését egészen addig, amíg minden probléma megszűnik.

Hamarosan nyit a Tűzoltótorony

Miután tavaly év végén befejeződtek a munkálatok a Szappany/Tipografiei utcai Tűzoltótoronyban – a projekt során többek között megerősítették a tartószerkezetet, az alapot és a falakat, felújították a középkori elemeket, továbbá az épületet olyan modern elemekkel egészítették ki, mint a lift, a hőszigetelt nyílászárók vagy kiállítótereknek megfelelő világítás –, a pénteki tanácsülésen a testület elfogadta azt a határozatot, miszerint a Tűzoltótorony adminisztrációja az önkormányzat kulturális terekkel foglalkozó igazgatóságának a fennhatósága alá kerül, így már semmi akadálya nincs a hivatalos megnyitásnak. „Bízom abban, hogy a torony, a tetején található kilátó révén is vonzó látványossága lesz a városnak. Régóta várjuk, hogy újra, teljes pompájában legyen használható a Tűzoltótorony, ez most már csak napok kérdése” – nyilatkozta ennek kapcsán Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

A tanácsülés terítékéről egyébként a metró sem hiányzott: miután 6,3 kilométeren Szászfenes területén halad majd át, azt is elfogadták a tanácsosok, hogy az EU-s alapokból finanszírozott munkálatok költségének önrészén osztoznak a szomszédos település önkormányzatával: azok 30%-át Szászfenes állja majd, ami 14 millió lejt jelent.

Az önkormányzati képviselők rábólintottak továbbá a Hajnal negyedben lévő Iuliu Prodan park bővítésére is. A 2,8 hektáros terjeszkedés a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem tulajdonában lévő övezet kiterjesztését foglalja magába. Ebben az új megállapodásban az egyetem biztosítja a területet a jelenlegi – az egyetem és a park között található – kerítés lebontásával, az önkormányzat pedig finanszírozza és kivitelezi a munkálatokat. A tervek szerint a park területe így megháromszorozódik.

Szociális támogatások és városnapok

Szociális támogatásokról is döntött a tanács: idén 8,6 millió lejes keretből támogat 42 olyan egyesületet/alapítványt/gyülekezetet, amelyek hiánypótló szociális szolgáltatásokat nyújtanak vagy szociális központot működtetnek. A magyar vonatkozású egyesületek közül az Aksza Ház Egyesület 144 ezer lejben részesül, a Szent Kamill Idősek Otthona 540 ezer lejt kap, a Gondviselés Egyesületet 86,4 ezer lejjel támogatja az önkormányzat, míg a Máltai Szeretetszolgálat 386,4 ezer lejt kap.

Az is eldőlt: a kolozsvári városnapok szervezőcsapata idén 1,15 millió lejt kap, ennek mintegy felét a fellépő előadókkal járó költségekre fordíthatja. A tervezet szerint ugyanakkor drónműsorra, épületek falára vetített lézershow-ra is lehet majd számítani – tűzijáték nincs a tervezetben.

(Borítókép: Facebook/primariaclujnapocaromania)