Továbbra is zavar sokakat az Electric Castle hangereje

Továbbra is zavar sokakat az Electric Castle hangereje
Panaszáradat érkezett a kolozsvári városházára az Electric Castle zenei fesztivál okozta zaj miatt - tudtuk meg. Amint arról lapunk szerdai számában is írtunk, a rendezvény éjszakába nyúlóan hangos, dübörgő zenével lehetetleníti el a pihenést.

A közösségi portálokon több édesanya arra panaszkodott, hogy délután képtelen elaltatni kisgyermekét, s amennyiben ez sikerül, a zajra többször megébrednek. Sokan azt is jelezték: a belvárosban sok idős ember él, vagy a betegek felépülésének sem kedvez, hogy esetenként már a kora délutáni órákban próbálnak a zenekarok, illetve a különböző koncerthelyszínek valamelyikén (Főtér, Fellegvár, Farkas utca) már délután négy órakor kezdődnek a hangos, zajos koncertek. Ugyanakkor a már a hajnali órákban munkába igyekvők sem lehetnek túl kipihentek, hiszen néhány esetben még éjjel tizenegy óra után is javában tart a koncertezés - egyesek szerint ugyanis a szervezők nem minden esetben tartják be a zárórára vonatkozó kötelezettséget.

Az Electric Castle zenei fesztivál szervezőinek hozzáállása kapcsán a közösségi portálokon több százan panaszkodtak és fejezték ki felháborodásukat, álláspontjukat pedig a helyi írott és elektronikus sajtó is tükrözte. „Képtelen vagyok elaltatni a kisgyermekemet. Ezt így nem lehet csinálni! Milyen világ az, amelyikben gyermekeink nem tudnak pihenni?! Aztán a kicsinyem valahogy elaludt, majd a zaj miatt sírva felriadt! Felháborító, amit a városháza és a szervezők csinálnak” – írta az egyik anyuka.

Katolikus plébános: emberre, épületre káros a magas zajszintA magas zajszint kihat az emberi egészségre, de az ezzel járó rezgés a belvárosi műemlékeknek is árthat. László Attila Kolozs-dobokai főesperes-plébános a Szabadságnak elmondta: a dübörgő zene nagyon zavarja a Főtéren található plébánia tevékenységét, és a Szent Mihály-templom restaurálási munkálataira is kihat, ezért a polgármesteri hivatalhoz és a műemlékvédő bizottsághoz fordult panasszal.-    Videofelvételem van arról, hogy a dübörgés miatt a bezárt ablakok berezegnek. Ez emberre, épületre káros, ennek megállapítására műszer sem kell. A keddi koncert kivételesen szép és élvezhető volt, ám a hétfői túlment minden határon – jelezte a Szabadságnak a főesperes.László Attila azt is megjegyezte: mivel a Szent Mihály-templom restaurálás alatt áll és a műemléképületben minden szertartás szünetel, nem áll fenn a helyzet, hogy akár a délutáni és esti misét megzavarná a Főtéren szervezett koncert, mint annyiszor a korábbi években.Augusztusban az Egyetem utcai piarista templomban csupán reggel van szentmise – tájékoztatta lapunkat a főesperes. Mint ismeretes, az Electric Castle Special elnevezésű rendezvénysorozat egyik belvárosi helyszíne éppen a templom közvetlen közelében található. A koncerteken órákon keresztül használt hangszórók miatti rezgések egy idő után már elviselhetetlenek az ember számára.-    Speciális mérésre sincs szükség, a műszerek használata nélkül is egyértelmű, hogy súlyosan károsítják a műemlék kategóriába tartozó templomunkat. A polgármesteri hivatalt tisztelettel arra kértük, ezeket a szempontokat vegyék figyelembe az ilyen tömegrendezvények engedélyezésekor – fogalmazott a főpap.
Oláh Emese: a polgárok szíves elnézését kérjükAz ügyben Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesteréhez fordultunk. Oláh Emese elmondta: a városháza az érintett polgárok szíves elnézését és megértését kéri a kellemetlenségek miatt.-  A fesztiválokkal kapcsolatban megosztottak a vélemények. Nagyon sokunkat zavarnak, ám azt is figyelembe kell venni, hogy ezeknek milyen gazdasági hozadéka van a város számára.  A hétfői tapasztalatot követően személyesen intézkedtem, arra kértem a szervezőket, a Főtéren zajló koncertek esetében vegyenek vissza a hangerőből. A Fellegváron kicsivel másabb a helyzet, de próbálunk úgy együttműködni a fesztiválszervezőkkel, hogy a rendezvény minél kevésbé legyen zavaró a polgárok számára – fogalmazott a tisztségviselő.Felvetettük: magáncég közterületet kerít el profitorientált rendezvény megszervezése céljából.-  Ez eddig is így történt, ezzel kapcsolatban törvényességi kérdés nem merül fel, ugyanis a szervezők kifizetik a térfoglalási díjakat. Ugyanakkor fedeznek minden olyan költséget, ami a fesztivál megszervezésével jár.  Ezzel kapcsolatosan is megosztottak a vélemények – mondta a jogi végzettséggel rendelkező kolozsvári alpolgármester. (Videóinterjúnk itt tekinthető meg)