Sporttal összekötni a Kárpát- medence magyarságát

Sporttal összekötni a Kárpát- medence magyarságát
A Pesti Fiatalokért Egyesület és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ szervezésében Otthonról haza elnevezéssel néhány nap múlva nagyszabású sportprogram-sorozat indul a Kárpát-medencében: a szervezők szerint az a cél, hogy aktívan – gyalog, bringán, lóháton vagy épp kenuban ülve –, szimbolikusan összekössék a Kárpát-medence magyarságát.

Így augusztusban a régió minden szegletből 4–9 napos kerékpáros vándortúrák indulnak, és minden kerékpáros csapat augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén érkezik Budapestre. Erdélyből négy helyszínről indul kerékpáros túra Budapestre: Máramarosszigetről (augusztus 16–20., 541 kilométer, 5 nap), Nagyszalontáról (augusztus 17–20., 398 kilométer, 4 nap), Sepsiszentgyörgyről (augusztus 12–20., 847 kilométer, 9 nap) és Kézdivásárhelyről (augusztus 12–20., 842 kilométer 9 nap).

A Kössük össze két keréken a magyarságot jelmondattal a négy erdélyi mellett Felvidékről két túra indul, ugyanakkor Ausztriából (Bécsújhelyről), Szlovéniából (Lendváról), Horvátországból (Eszékről), Szerbiából (Újvidékről) és Ukrajnából (Alsóvereckéről) bringázhatnak Budapestre az érdeklődők.

 

"Így kötjük össze a Kárpát-medencét bringával a Lajtától a Kárpátok csücskéig"

A szervezők honlapján lévő információk szerint (www.otthonrolhaza.hu) a bringázóknak többek között útvonal-biztosítást, csomagszállítást, teljes ellátást és szállást, illetve augusztus 20-án exkluzív záró bulit biztosítanak Budapesten a Duna-parton.

 „Augusztusban minden szomszédos országból indulnak határon átívelő 3–9 napos vándor kerékpártúráink, amelyek augusztus 20-án érkeznek Budapestre, a Kossuth térre. Így kötjük össze a Kárpát-medencét bringával a Lajtától a Kárpátok csücskéig” – írják a szervezők.Az Otthonról haza weboldalán található információk szerint a túratársak és a szervezők védelme érdekében a részvétel kizárólag oltásigazolás felmutatásával lehetséges. Tudatják azt is, hogy a határon átívelő túrákon résztvevők testi erőnlétének és elfoglaltságának megfelelően nem szükséges valamennyi szakaszt végig tekerni az elejétől a végéig, hanem a résztvevők útközben is csatlakozhatnak a túrázók csapatához. Azt tanácsolják: az érdeklődök ismerjék meg már előzetesen az útvonalakat, és válasszák ki, mely tájegységek épített és természet alkotta örökségei állnak a legközelebb a szívükhöz és az érdeklődésükhöz."Civilben" még lehet csatlakozni
„A Kárpát-medencében élő magyarság határokon felüli összetartozásának az érzését szeretnénk erősíteni minden kedves résztvevőnkben, akik lélekben megerősödve, a jövőbe vetett hittel, fizikailag és szellemileg egyaránt feltöltődve, meghatározó élményekkel gazdagodva erősödhetnek meg nemzettudatukban e túrának köszönhetően” – jelentették ki a szervezők.Kérdésünkre közölték: bár a túrajelentkezés múlt szerdán lezárult, de „civilben” lehet csatlakozni a tekerésekhez, ám ehhez sajnos esti szállást és ellátást a szervezők nem tudunk biztosítani, szinten minden foglalásunk véglegesítve van már.Tudatták azt is, hogy az erdélyi útvonalakon összesen körülbelül 100 fő fog végigtekerni.

(Borítókép: www.otthonrolhaza.hu)