Sikeres volt a Gyere falura, operába program

Sikeres volt a Gyere falura, operába program
Telt házzal fogadták a kolozsvári román és magyar opera művészeit Kalotaszentkirályon a „Gyere falura, operába” elnevezésű program előadásán, derült ki a szervezők tegnapi sajtótájékoztatóján. Amint arról már lapunkban olvashattak, a Gyere Falura Kulturális Egyesület egy áruházlánc képviselőivel együttműködve hirdette meg a projektet, amely tavaly októberben kezdődött Szucságon és vasárnap ért véget Kisbácsban.

Alin Pop, az egyesület alapító tagja kiemelte: a legnagyobb érdeklődést a Kolozs megyei Kalotaszentkirályon tapasztalták, ahol Póka András György polgármester telt házzal várta a két opera művészeit, és kifogástalan körülményeket biztosított számukra.

Alin Pop elmondta: a projekt során több mint 1300 vidéken élő lakos vett részt az esteken, amelyekre általában vasárnap került sor a különböző helységek kultúrházaiban. Az eseményen nulla lej értékű, számozott jegyet adtak,  majd az előadás után tombolán kisorsolták azt a szerencsés nyertest, aki kétszemélyes belépőt nyert valamelyik operaház előadására. 

Kolozs megyében a magyarlakta települések közül Magyarvistán, Mérában, Kalotaszenkirályon és Szucságon léptek fel a két operaház művészei. A projektet 150 önkéntes is segítette, derült ki a sajtótájékoztatón, ők mindannyian oklevelet kaptak.

Alin Pop elmesélte: Mérában az előadás helyszíne előtt egy ausztriai rendszámú gépkocsit látott, amelynek nem tulajdonított nagy jelentőséget. Az est után azonban megkereste egy férfi, aki elmondta: véletlenül tartózkodott a településen, fogarasi illetőségű, ám jelenleg Ausztriában él, és szívesen szervezne az ott élő magyarok és románok számára hasonló eseményt.

A civil szervezet alapító tagja elismeréssel szólt nemcsak a polgármesterek, lelkipásztorok által kifejtett, a projektet népszerűsítő tevékenységéről, hanem az ott lakók szíves fogadtatásáról is: a helyiek ünnepi öltözetben vagy népviseletben jelentek meg, és a legkisebbektől a legidősebbekig képviseltették magukat. A rendezvénysorozat sikerén felbuzdulva az egyesület más finanszírozási forrásokat fog keresni a következőkben, hogy folytathassák a sikeres projektet, jegyezte meg Alin Pop.  

(Borítókép forrása: Román Opera sajtóosztálya)