Reptérbővítés, metróépítés - Kolozsváron kampányolt Ciolacu és Ciucă

Európai uniós, illetve saját forrásokból fedezték a kolozsvári reptér 7200 négyzetméteres bővítését, a beruházás összértéke 346 millió lej. Hét új schengeni és négy új nem schengeni beszállókapu, illetve három új biztonsági ellenőrző-folyosó áll az utasok rendelkezésére – hangzott el a szerdai avatóünnepségen, amelyen többek között részt vett Marcel Ciolacu kormányfő, Nicolae Ciucă liberális pártelnök, a szenátus elnöke, Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter, Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, illetve helyettese, Vákár István, valamint Emil Boc kolozsvári polgármester.

David Ciceo reptérigazgató elmondta: a beruházásnak köszönhetően a légikikötő évi 4,5 millió utas fogadására képes. Hozzátette: a regionális vetélytársak közül immár a kolozsvári repülőtéré a legnagyobb schengeni és nem-schengeni utast kiszolgáló helyiség, amely 12 ezer négyzetméterre bővült. Kiemelte: az építkezési munkálatok az utasforgalom leállítása nélkül zajlottak. A bukaresti küldöttség ezt követően Szászfenesre látogatott, ahol tegnap megkezdték a metró első, Mócvidék nevű állomásának építését. 

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) igyekezett mindvégig megzavarni a programokat, olyannyira, hogy a kolozsvári Diákművelődési Házban szerda délutánra időzített miniszterelnöki sajtótájékoztatót le kellett mondani, miután az AUR-osok egy csoportja George Simion elnök vezetésével megpróbált behatolni az épületbe, mielőtt a szociáldemokraták vezetője megérkezett volna. A biztonságiak és a helyszínen levő csendőrök megakadályozták a rendbontókat abban, hogy bejussanak az épületbe. A szélsőségesen nacionalista AUR képviselői „Szégyelljétek magatokat”, „Le a PSD-vel”, „PSD- PNL, ugyanaz a banda!” felkiáltásokkal keltették a feszültsléget.