Országos kampány a marihuána-fogyasztás ellen

Országos kampány a marihuána-fogyasztás ellen
#POTALTFEL! elnevezéssel országos tájékoztatási kampányt szervez a 2017/2018-as tanévben az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség (ANA), amelyből Kolozs megyei is kiveszi a részét – közölte a sajtóval Sebastian Marcu rendőrbiztos, a Kolozs Megyei Kábítószer-ellenes Ügynökség vezetője. A kampány célja a kannabisz-fogyasztás veszélyeinek tudatosítása. Marcu szerint a kampány azért összpontosít a marihuánára, mert ez a legkönnyebben beszerezhető szer, és „a kanabiszfogyasztást voltaképpen a kábítószerek előszobájának is tekinthetjük”. Megnyugtatásképpen Sebastian Marcu elmondta: a fiatalok kábítószer-fogyasztását illetően Románia a 25. helyen, míg a felnőttek kábítószer-fogyasztását illetően pedig a 23. helyen áll az Európai Unióban. A kampány lebonyolítását a kormány 100 ezer lejjel finanszírozta.

– A kábítószer-fogyasztásnak leginkább kitett korosztály a 15-24 évesek nemzedéke. Ők azok, akik nem fogják fel, hogy milyen veszélyeket rejt a marihuána-fogyasztás. Elkészült egy, a kábítószer-fogyasztás veszélyeit bemutató videoklipp, amelyet jóváhagyás céljából beterjesztettükn az Országos Audiovizuális Tanácshoz (CNA), az engedély bármelyik pillanatban megérkezhet. Az országos kampánynyitó része a kolozsvári sajtótájékoztató is. A Kolozs Megyei Tanfelügyelőséggel fogunk együttműködni, hogy több kolozsvári iskolában is lehetőség legyen a 15-19 éves korosztállyal való beszélgetésre. Szándékaink szerint egyetemistáknak is tartunk felvilágosító előadásokat – magyarázta Sebastian Marcu, a Kolozs Megyei Kábítószer-ellenes Ügynökség vezetője.

Az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség (ANA) háromévente készíti el a kábítószer-, dohány- és alkoholfogyasztásra vonatkozó jelentését. A 2016-os összegzés szerint a kábítószer-fogyasztás főleg a férfiakra jellemző, kortól függetlenül. A kutatás interjúalanyainak 35 százaléka elmondta: még nem volt 19 éves, amikor először kábítószert fogyasztott; 43 százalék pedig 20-24 évesen tapasztalta meg ezt az „élményt”. 

Sebastian Marca még ismertette egy 2015-ös nemzetközi kutatás eredményeit is, amely kimondottan a 15-16 évesek kábítószer-fogyasztására vonatkozott. Romániában 2500 fiatalt vontak be ebbe a kutatásba. A megkérdezettek 6,1%-a fogyasztott már marihuánát vagy hasist egy éven belül, 2,9% százalékuk pedig egy hónapon belül. A romániai fiataloknak mindössze 37 százaléka vallja azt a nézetet, hogy az egyszeri vagy alkalmankénti kábítószer-fogyasztás fokozott veszélyt jelent számukra.

Szintén romániai adat, hogy az elmúlt három évben nőtt a marihuána-fogyasztás miatt egészségügyi ellátásra szoruló páciensek száma. 2015-ben 587 ilyen esetről tudnak országszerte, amikor sürgős orvosi beavatkozásra volt szükség, ez pedig 29,6%-kal több mint a 2014-es arány, amikor csak 453 ilyen esetet jegyeztek. Az esetek 58,3 százalékában a páciensek életkora nem haladta meg a 25. életévet, 40%-uk pedig iskolás vagy egyetemi hallgató volt.  

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír