Német-román kapcsolatokat erősítenek

Német-román kapcsolatokat erősítenek
A Román-Német Ipari és Kereskedelmi Kamara tegnap a Central üzletház 3. emeletén nyitotta meg erdélyi irodáját. Az AHK Transylvania Office a kétoldali gazdasági kapcsolatok további erősítését hivatott szolgálni, hozzájárulva egész Erdély potenciáljának kihasználásához. A sajtóértekezleten Sebastian Metz, az AHK főigazgatója közölte: 2002-ben létrehozott romániai részlegük több mint 600 tagot számlál, és ezeknek a cégeknek a 85%-a Romániában tevékenykedik. A két ország közötti árucsere 30 milliárd euró értékű, ami Románia külkereskedelmének ötödét teszi ki, a 7500 német vállalat 6%-a Kolozs megyében működik.

A német cégek Romániában 250 ezer munkahelyet biztosítanak minden ipari területen. A cél a kétoldalúság fenntartása (300 vállalat német, 200 pedig román tőkével rendelkezik), az itteni tartós gazdasági fejlődés támogatása, a duális szakképzés szorgalmazása.

Florin Sabou az AHK Románia Igazgatótanácsának tagja szerint Erdélyben és Bánságban az infrastruktúra hazai viszonylatban jobb, ezért összpontosulnak ide a német beruházások. Már bevált cégekről van szó, amelyek a minőségi munka és a hozzáadott érték növelésének elvárásával jönnek ide. Dragos Anastasiu, az AHK Románia elnöke kifejtette: jelenleg Romániában a régi és az új, a nemzedékek konfliktusa zajlik, Kolozsváron pedig kiválóak a feltételek az üzleti élet számára. Az okos város fogalmának megvalósítása, a német piacra való dolgozás, főként az IT-területén az ifjak részéről vonzó kihívás. Viszont valós párbeszédet kell folytatni a politikummal olyan gondok leküzdése érdekében, mint amilyen a munkaerőhiány, a bürokrácia, a hitelesség hiánya, az oktatás, az egészségügy, az infrastruktúra és az országimázs problémáival. Sebastian Metz hozzáfűzte: az AKH támogatja a Bosch-t a duális képzésben, és a 120 erdélyi tagjuk közül 30 kolozsvári.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Stefan-Radu Oprea kereskedelmi államtitkár, Cord Meier-Klodt, Németország bukaresti nagykövete, Emil Hurezeanu, Románia berlini nagykövete, és Emil Boc polgármester. A városi elöljáró az itteni fiataloknak a német nyelv iránti vonzalmát, és Kolozsvár nemzetiségi-vallási sokszínűségét, toleráns közegét hangsúlyozta, amely sokat kedvez a román-német üzleti kapcsolatoknak.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Európai Unió (EU) országaiban élő csaknem 20 millió gyermek volt kitéve tavaly a szegénység és társadalmi kirekesztés kockázatának; az uniós tagországok közül Romániában volt a legmagasabb az arányuk – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adataiból.
Gazdaság