Nehéz magyar tétel a reálosoknak

Nehéz magyar tétel a reálosoknak
Főleg a reál szakot végzett vizsgázókat tette próbára kedden a pótérettségi magyar vizsgája – vélekedett lapunk érdeklődésére Ömböli Irma Kolozs megyei magyar szakos tanfelügyelő. A reálosoknak ugyanis egy kevésbé ismert József Attila-verset kellett elemezniük megadott szempontok szerint, illetve a nem irodalmi szöveg a többségnek a kisebbséggel szembeni előítéletére vonatkozott.

A kisebbségen azonban az afro-amerikaiakat és a második világháborúhoz kapcsolható zsidóságot értették. A reálosoknak még értekező esszét is kellett írniukJelképesség a drámai költeményben címmel, míg a humán tagozatot végzett fiatalok esetében Petőfi Sándor Minek nevezzelek című versét kellett elemezniük, második tételként pedig egy párizsi élményeket bemutató Illyés Gyula-szöveg kapcsán szövegértési feladatokat kaptak. A harmadik tétel is könnyen megoldható volt: a történetalakítás sajátosságait kellett bemutatni egy XX. századi novellában.

A szakember hozzátette: a feladatok nem tértek el az érettségi követelmény-rendszertől.  Kolozs megyében egyébként közel 60-an vizsgáztak tegnap magyarból.