Motorbiciklik életmentésre a sűrű kolozsvári forgalomban

Hol létesítenek helikopter-leszállóhelyet a belvárosban?

Motorbiciklik életmentésre a sűrű kolozsvári forgalomban
Életmentés esetén minden perc számít, ezért a gyorsbevetési egységeknek a lehető leghamarabb a helyszínre kell érkezniük, így a nagyvárosok sűrű közúti forgalmában a legalkalmasabb jármű a motorbicikli – hangzott el tegnap a Főtéren azon az eseményen, amelyen helyi és központi hivatalosságok jelenlétében két, elsősegély- felszereltséggel rendelkező motorbiciklit adtak át. A szakemberek elmondták: Kolozsvár az ország hányadik városa, amelynek SMURD központját ilyen járművekkel látják el, a rendkívül gyors helyszínre érkezés érdekében ezeket a település mely részein állomásoztatják, mennyivel gyorsabban sikerül majd eljutniuk a különböző súlyosságú balesetek helyszínére, mennyibe kerültek és milyen kereskedelmi társaság bocsátotta a rohammentősök rendelkezésére a beszerzési ár 85 százalékát. Ugyanakkor arról is szó volt, az elkövetkező időszakban hol épül helikopter-leszállóhely az óvárosban.

Premierszámba menő esemény helyszíne volt tegnap a Főtér: helyi és központi tisztségviselők, a SMURD rohammentő-szolgálat vezetői és önkéntesei jelenlétében adták át azt a két, sürgősségi gyorsbevetésre alkalmas motorbiciklit, amelyből az országban még cask két városban, Bukarestben és Konstancán van.

Elhangzott: a defib rillátorral, újraélesztésre alkalmas készlettel rendelkező járművek egyenként 25 ezer  euróba kerültek, az összeg 85 százalékát a Lidl üzletlánc-hálózat fedezte, a többit  SMURD Alapítvány egészítette ki a lakosság által rendelkezésére bocsátott 2 százalékos adófelajánlásból.Ion Moldovan, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) Kolozs megyei területi igazgatóságának a parancsnoka elmondta: a régióban motorbicikliket még nem használtak a gyorsbevetési egységek. – A sűrű kolozsvári forgalomban nagy hasznukat vesszük majd, hamarabb sikerül a balesetek helyszínére érkezniük, mint a mentőautóknak.A kolozsvári önkormányzat részéről Emil Boc polgármester bejelentette: a polgármesteri hivatal és helyi tanács felszerelt terepjáróval járul majd hozzá ahhoz, hogy a SMURD bevetései gyorsabbak és sikeresebbek legyenek.Hol szállnak le a SMURD-helikopterek?

A főváros és Konstanca után eljött az idő, hogy Kolozsvár is részesüljön ezekből a motorbiciklikből, mondta Raed Arafat, a belügyminisztérium államtitkára. Bukarestben előbb kísérleti jelleggel vetették be a motorbicikliseket, később a rendszert a Fekete-tenger menti városban is alkalmazták – sikerrel.– A zsúfolt városokban alkalmasak, a teljes felszereltséggel rendelkező mentőautó érkeztéig a motoros rohammentősnek életben kell tartania az áldozatot. Ilyen egységek Budapesten, Londonban és Izraelben is vannak. A kis csomagtartókban van defibrillátor, oxigén és elsősegély-felszerelés. A motorosok a város két pontján állomásoznak majd, s szükség esetén – elsősorban nappal és jó időben – bevetik őket – mondta Arafat.A SMURD rohammentőszolgálat alapítója reményét fejezte ki, hogy hamarosan Kolozsváron is kialakítják a helikopter-leszállóhelyet annak érdekében, hogy a közúti vagy más jellegű balesetben megsebesült személyeket még hamarabb a sürgősségre szállíthassák. A sajtó kérdéseire Ion Moldovan, a Kolozs megyei ISU parancsnoka közölte, a rohammentő-motorosok a Monostor lakónegyedben és a Főtér környékén állomásoznak majd, Emil Boc polgármester pedig azt jelentette be, a heliportot a Béke/Lucian Blaga tér közvetlen közelében levő parkolóház tetején alakítják ki.

– Külön felvonóra van szükség, amelyet cask a helicopter érkezésekor lehet majd használni. A költségeket a városháza állja, de nem tudom, mennyibe kerül majd a befektetés, a szakemberek még nem mondtak erről véleményt – nyilatkozta a városvezető.Elhangzott: amennyiben az elsősegélyt nyújtó személy motorbiciklin közlekedik, a mentőnél 2-3, de a forgalom és a terep típusától függően akár 10-15 perccel hamarabb is a helyszínre érkezhet.