Metróépítés miatt aggódnak a Kalányos utca lakói

Már ötszáz romát költöztettek el a Patarétről

Letette a tanácsosi esküt Andacs Zsolt Levente RMDSZ-es tanácsos
Bár csak a különféléknél került szóba, közel kétórás vitát generált a kolozsvári metróépítés ügye a keddi kolozsvári városi tanácsülésen. Először a szociáldemokraták és a Mentsétek meg Romániát Szövetség tanácsosai kérték számon a tervezési munkálatok kimenetelét. De ez csak az „előhang” volt, mert sokkal feszültebb lett a légkör, amikor a Monostor lakónegyedi Kalányos/Primăverii utca 8. szám alatti tömbház néhány lakosa is kifejezte elégedetlenségét. A felszólalók egyhangúlag azt sérelmezték, hogy a metró egyik monostori megállója túl közel van a tömbházuk alapjához, attól félnek, hogy a tömbház összedől, és a 336 lakás megrongálódik vagy tönkremegy. A tömbházlakókat nem nyugtatta meg sem a városvezetés magyarázata, sem a tervezők állításai. A vita nyomán kialakult légkört némileg oldotta a jó hír, hogy a Patarétről már ötszáz személyt sikerült méltó körülmények közé költöztetni.

Kedves momentummal kezdődött kedden a kolozsvári városi tanács ülése: letette tanácsosi esküjét Andacs Zsolt Levente RMDSZ-es tanácsos, aki Rácz Béla Gergely egyetemi oktatót váltotta, és őszig tölti be a tanácsosi tisztséget, amikor az új tanácsot beiktatják. 

Nem várt módon a különféléknél „robbant a bomba” a városi tanács ülésén: a szociáldemokrata és az USR-s tanácsosok számonkérték az online bekapcsolódó metrótervező cég képviselőin, illetve a városvezetőkön a metróépítés részleteit. Alexandra Oană USR-s tanácsos azzal vádolta a városi önkormányzatot, hogy nem képes végigvinni olyan nagy léptékű infrastrukturális befektetést, mint a metróvonal megépítése. Arra figyelmeztetett: az országos helyreállítási tervből (PNRR-ből) a kolozsvári metróra szánt háromszázmillió eurót átirányíthatják a bukaresti metró építésére, ha nem sikerül betartani a határidőket.

– A metró megépítése többszörös kihívások elé állított minket. Sokan mondták, hogy nem fogunk pénzt kapni a kisajátításokra, de megkaptuk. Sokan mondták, hogy nem fogunk környezetvédelmi engedélyt kapni rá, de megkaptuk. Hasonlóképpen megszereztük az építkezési engedélyt is. Minden munkaszakasznak van egy folyamata, amit nem lehet átugrani. A munkálatok tényleges elkezdése még sok tényezőtől függ, egyelőre a közműhálózatok elköltöztetése van folyamatban – nyugtatgatta a kedélyeket Dan Tarcea liberális alpolgármester. A metróépítő cégtársulás képviselői igyekeztek nyugtatgatni a jelenlevőket, és részletekkel szolgálni, de a tanácsosok kedélyei nem csillapodtak. 

Még gyászosabb lett az ülés hangulata, amikor a Kalányos/Primăverii utca 8. szám alatti, több mint 330 lakást magába foglaló tömbház képviselői azt kifogásolták, hogy a metró túl közel haladna el a mamuttömbház alapjaihoz. 

– A metró egyik monostori megállója túl közel van a Kalányos/Primăverii utca 8. szám alatti tömbház alapozásához. A tömbházban 336 család lakik. Önök állandóan azt mondják, hogy a szakemberek véleményére hagyatkoznak. Engedjék meg, hogy ellentmondjak önöknek. Amikor a tömbház mögött parkolóházat építettek, az önök szakemberei számtalan tanulmányt végeztek. Mégis csak akkor derült ki, hogy hatalmas sótömb van a talajban, amikor elkezdték a parkolóház építési munkálatait. Most is előfordulhat hasonló helyzet, és ha a tömbház alapozása a metró megépítése miatt megdől, 336 család látja ennek kárát – mondta a tömbház egyik lakosa. 

– Nem hiszem, hogy ha valaki az önök lakása közelében metrómegállót tervezne, önöket az nagy boldogsággal töltené el. A tömbházak lakásai magántulajdonban vannak, tulajdonosaik sokat dolgoztak azért, hogy megvásárolhassák azokat. Felmerül a kérdés, hogy mennyire lesznek biztonságban a lakások, ha elkezdődik a metróvonal építése, és hogy van-e a városházának elkülönített pénzalapja arra, hogy kártalanítsa a lakástulajdonosokat, ha bekövetkezik a tragédia – hívta fel a figyelmet a Kalányos utca 8. szám alatti tömbház másik lakója. 

Már február 12-én átiratot nyújtottak be a polgármesteri hivatalban az aggályaikkal, de azóta sem kaptak semmilyen választ rá. Mindez oda vezet, hogy kételkednek abban, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatal tényleg a lakosság érdekét tartja szem előtt – összegzett egyik Kalányos utcai lakos. 

Jó hírt is hallhattunk a városi tanácsülésen: a Patarétről már ötszáz embert költöztettek el a Kolozsvári Metropoliszövezet Közösségközi Fejlesztési Egyesület munkájának köszönhetően. Ez főként a norvég támogatásoknak köszönhető, mert az egyesületnek ebből a pénzből sikerült 110 lakást vásárolnia Kolozsvár metropoliszövezetében. Azt viszont nem lehet pontosan megállapítani, még hány ember lakik a Pataréten. Becslések szerint 1500 személy, ami háromszáz családot jelent. De nemcsak lakhatást biztosítottak a Patarétről elköltöztetett embereknek, hanem pszichológiai és különféle tanácsadással segítették a beilleszkedésüket. Dan Tarcea alpolgármester szerint az elköltöztetett családok sikeresen vették az akadályokat. Ezért van esély arra, hogy a polgármesteri hivatalnak sikerül 2030-ra minden pataréti lakost elköltöztetni. A lakhatási jog biztosítása mellett a beilleszkedés megkönnyítése továbbra is terítéken van a Kolozsvári Metropoliszövezet Közösségközi Fejlesztési Egyesületnél. A helyzet megoldását az is nehezíti, hogy a családok száma egyre nő, mert a közösség tagjai fiatalon alapítanak családot és vállalnak gyerekeket. Dan Tarcea alpolgármester nem tartja jó megoldásnak, hogy a Patarétről elköltöztetett családokat újra egy helyre tömörítsék, ezzel „gettósítsák”, hanem szerinte integrálni kell őket a metropoliszövezetbe.