Megértéssel, együttműködve ünnepeljünk a magyar napokon

Jövő héten indul a 12. Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozata

Megértéssel, együttműködve  ünnepeljünk a magyar napokon
Közel 280 színes, változatos programponttal várja az érdeklődőket az idei, 12. Kolozsvári Magyar Napok (KMN). A rendezvénysorozat a korábbiakban meghirdetett dátumhoz képest egy nappal korábban kezdődik, éspedig augusztus 16-án, Kovács Zsolt grafikai kiállításának megnyitójával, a Bánffy-palotában működő Művészeti Múzeumban. Összesen hatvan helyszínen zajlanak majd az augusztus 22-ig tartó események, közel 130 partnerszervezet közreműködésével. Mindez a 12. KMN-re való felkészülést lezáró sajtótájékoztatón hangzott el szerdán Kolozsváron, amelyet Gergely Balázs, a rendezvény főszervezője, Szabó Lilla, a KMN programigazgatója és Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere tartott. Gergely Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy a járványügyi korlátozások miatt türelemre és együttműködésre lesz szükség mindenki részéről, de mindenekelőtt azt kellene szem előtt tartani, hogy újra lehetőség nyílik az együtt ünneplésre.

„Az elmúlt két-három hónap alatt szervezői hullámvasutazásban volt részünk, amely jól összerázott bennünket, jó és rossz értelemben egyaránt: olyannyira változtak, alakultak a dolgok, hogy egy idő után megpróbáltunk egyszerűen úgy viszonyulni a helyzethez, mint egy izgalmas kalandtúrához. Mindamellett, megítélésünk szerint, a jelenlegi körülményekhez képest maximálisan rendben alakultak a KMN dolgai” – emelte ki a sajtótájékoztatón Gergely Balázs, a KMN főszervezője. Felhívta a figyelmet arra, hogy a járványhelyzet továbbra is korlátozásokkal jár, amelyeket nem a szervezők diktálnak, maguknak is meg kell felelniük az érvényben levő szabályozásoknak. „Az adott keretek között megpróbáltuk a legtöbbet kihozni és a közönségnek megfelelő terepet, élményt biztosítani” – hangsúlyozta a KMN főszervezője.

Megjegyezte, az idei KMN-re csaknem minden tekintetben érvényes az a megállapítás, hogy félúton van valahol a 2019-es csúcsidőszak és a tavalyi csonka rendezvény között, hiszen közel 280 programmal várja az érdeklődőket. Az idei KMN az újrakezdés jegyében szerveződik, ezt jelzi a Kerekedik! jelmondat is.

Gergely Balázs kiemelte: a tavalyi rendezvényminimumhoz képest sikerült visszahozniuk néhány fontos programot és helyszínt, mint például a Farkas utcai vásárt, amely jellegzetes hangulatával mindig pezsgővé teszi a magyar napokat. Újra megnyílik a Borutca is, amely az eddigiekben nagy népszerűségnek örvendett, és ahova a járványügyi előírásoknak megfelelően, oltási igazolással vagy negatív koronavírusteszttel (72 óránál nem régebbi PCR-, vagy 24 óránál nem régebbi antigénteszttel) lehet majd belépni.

A Farkas utca kivétel, mivel ez nem minősül rendezvénytérnek, hanem köztéren szervezett vásárnak, így itt bárki szabadon sétálhat – részletezte Gergely Balázs. Felhívta a figyelmet arra is, hogy sikerült a főzőversenyt, valamint a KMN-Donaton terepfutó versenyt is visszahozni a korábbi programok közül; mindkét rendezvény augusztus 22-én, vasárnap a törökvágási Falumúzeum területén zajlik majd. A sütni-főzni szeretőket, a baráti társaságokat, valamint a profi és amatőr szakácsokat – a terepfutó versennyel egy időben – augusztus 22-én 9 órától várják az örömfőzésre. Az eseményre augusztus 16-ig lehet jelentkezni, a 0743-296613-as telefonszámon vagy a gasztro@magyarnapok.ro címen. A KMN-Donaton terepfutó versenyen való részvétel is előzetes nevezéshez kötött: augusztus 17-én 12 óráig lehet a www.donaton.ro honlapon iratkozni.

A Farkas utcában új elem lesz az utcazene: a kisebb pódiumon, számos fiatal zenész produkcióját lehet majd meghallgatni. Tavalyhoz hasonlóan, idén is lesz a Főtéren filmvetítés: augusztus 20-án, az operagála után a Fábri Zoltán által rendezett, 1969-ben bemutatott A Pál utcai fiúk című, Oscar-díjra jelölt nagyjátékfilmet tekinthetik meg a nagyvásznon a résztvevők.

Elhangzott: az idei KMN-nek a magyar opera nagytermében tartott ünnepélyes nyitógála lesz az egyetlen olyan rendezvénye, ahova kizárólag oltási igazolvánnyal lehet majd belépni, teszteket itt nem fogadnak el. Ennek oka az, hogy a beltéri rendezvényekre vonatkozó járványügyi szabályozás alapján csak akkor lehet teljes kapacitással előadást tartani, ha kizárólag oltási bizonylattal rendelkező résztvevőket engednek be.

Felajánlás, ami összeköt és nem elválaszt

Gergely Balázs kiemelte: a nyitógálát követően Huszka Jenő és Szilágyi László operettjét, a Sissi, a magyar királyné című, Kerényi Miklós Gábor által rendezett darabot mutatják be. A nyitógála előadása iránt a korábbi évekhez képest is szokatlanul nagy volt az érdeklődés, így az előadásra minden jegy a rekordidőnek számító egy nap alatt elkelt. Az így befolyt összeget a szervezők a Szent Mihály-plébániatemplom Pákey Lajos tervezte neogótikus kerítésének restaurálására ajánlják fel, amely egyben az idei magyar napok jótékonysági gyűjtésének tárgya is. „Felelősek vagyunk épített örökségünkért, ezért a Szent Mihály-plébániával együttműködésben szeretnénk – Pákey Lajos halálának százéves évfordulóján – hozzájárulni a templomkerítés felújításához. A Kolozsvár főterén álló templom kerítése így nem elválaszt majd tereket és embereket, hanem összeköt minket egy nemes ügy szolgálatában” – mondta Gergely Balázs.

A főszervező beszámolt arról is, hogy a számos magyarországi támogató között van egy új partnere is a Kolozsvári Magyar Napoknak: a Petőfi Kulturális Ügynökség vállalta idén azt, hogy finanszírozza a könnyűzenei előadások többségét. Köszönetképpen a Bánffy-udvaron a pódium a Petőfi-színpad nevet viseli majd.

Oláh Emese alpolgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat idén 680 ezer lejt különített el a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatának megszervezésére – ez 150 ezer lejjel több, mint a 2019-es támogatás volt. – Ezzel az önkormányzat is jelzi, fontosnak tartja, hogy a kulturális élet beinduljon Kolozsváron és színvonalas rendezvények legyenek – emelte ki az elöljáró. A forgalomkorlátozásokat illetően elmondta: augusztus 15-től 22-ig a Főtér keleti oldalán a megszokott módon egy sáv le lesz zárva, hogy az infrastruktúrát optimális körülmények között tudják felépíteni. Ugyanakkor, augusztus 16-tól lehet majd számítani a Farkas utca lezárására. Az Egyetem téren csak néhány parkoló lesz fenntartva.

Szűk két hete üzemel a KMN honlapja is a www.magyarnapok.ro címen: minden programpont megtekinthető rajta, s ha a partnerszervezetek bármilyen módosítást jeleznek, az információk folyamatosan frissülnek – emelte ki Szabó Lilla programigazgató. A műsorfüzet a nyomdában van, remélhetőleg augusztus 16-tól, az első programnál már kézbe vehetik a résztvevők. Hétfőtől le lehet majd tölteni a honlapról a KMN idei alkalmazását is. Az idei KMN programsorozata az augusztus 16-i kiállításmegnyitóval indul, majd augusztus 17-től kezdve napi 70-80 rendezvény is zajlik majd – részletezte Szabó Lilla.

A közel 280 programpont keretében mintegy harminc koncert lesz – a Főtéren, a Bánffy-udvarban, illetve a Redutban és a Szabók bástyája melletti városfalon. Közel 15 kiállítás nyílik a magyar napok keretében, számos tárlatvezetéssel magyar és román nyelven egyaránt, illetve több tematikus séta is lesz a városban, és a házsongárdi séták sem maradnak el – részletezte a programkoordinátor. Az orgonatúra idén a templomrenoválások miatt elmarad, de jövőre annál gazdagabb kínálattal tér majd vissza – ígérte a programigazgató.

Az irodalmi programok fő helyszíne a megszokott módon a Bulgakov kávéház; ugyanakkor, idén új helyszínként jelenik meg a Református Kollégium udvara, illetve a Vallásszabadság Házában is lesznek könyvbemutatók, konferenciák. A gyermekprogramok fő helyszíne a Romkert marad, azzal együtt, hogy néhány program az Apáczai Csere János Elméleti Líceum termeibe költözik. A Heltai FolkCenterben is számos, gyerekeknek szánt rendezvény zajlik majd augusztus 18–22-e között – ezeknek egy része elérhető a KMN honlapján, de vannak olyan események is, amelyek kifejezetten a Szent István-napi Néptánctalálkozó programjának részei, ezeket a Heltai honlapján lehet követni.

Emléktáblát avatnak Szőcs Géza egykori lakhelyén

Szabó Lilla említést tett arról is, hogy kiemelt programtömb adózik Szőcs Géza emlékének: ennek része egy könyvbemutató, egy ünnepi est a Református Kollégium udvarán, illetve a Szőcs Géza egykori lakhelyén történő emléktábla-avatás. Felhívta a figyelmet az augusztus 20-i ünnepi műsorra is, amely 18 órakor kezdődik majd a Református Kollégium udvarán, és amelyet Magyarország kolozsvári főkonzulátusával közösen szervez a KMN. A kolozsvári származású színművész, Szilágyi Enikőnek A kolozsvári sétatér című, augusztus 20-i estje úgyszintén Szőcs Géza emlékére készült – mondta a programigazgató. A KMN honlapján átolvashatók a járványügyi szabályozások; az oltási bizonylattal rendelkezők már augusztus 16-tól igényelhetik az egész hétre érvényes karszalagokat a Főtéren berendezett infópontnál.

A hatóságok ellenőrizhetik az oltási igazolást

– A karszalagok a különböző programokra való bejutást könnyítik meg, de nem helyettesítik az oltási igazolást: a hatóságoknak jogukban áll ennek felmutatását kérni, ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy az uniós oltási bizonylatot töltse le a telefonjára, vagy papíralapon hordja magával a rendezvény alatt, a személyazonossági igazolványával együtt. A két dokumentumot egyébként a KMN-re való beléptetésnél is együtt kell felmutatni – magyarázta Gergely Balázs. A főszervező külön felhívta a figyelmet, hogy számítani kell arra, hogy a beléptetés az oltási igazolások és személyi igazolványok ellenőrzése miatt a szokásosnál hosszabb lesz, ezért mindenkit arra kérnek, hogy a nyitógála kezdése előtt legalább fél órával jelenjenek meg a helyszínen.

Nézzük a pohár teli részét: együtt ünnepelhetünk

„Nézzük a pohár teli részét: azt, hogy egyáltalán lehetőségünk nyílik arra, hogy együtt ünnepelhessünk, szórakozhassunk, sportolhassunk az idei magyar napokon. Ugyanakkor, ahogyan szervezőkként is igyekeztünk a maximumot kihozni az adott keretek között, a közönségtől is azt kérjük, a lehető legnagyobb megértéssel, együttműködéssel viszonyuljon a helyzethez” – összegezte a KMN főszervezője.

A tavaly első alkalommal jelentkező KMN-tévé – az MTVA, a Video Pontes Stúdió, a Székelyföldi Stúdió és az Erdély Tv közreműködésével – idén is üzemelni fog augusztus 18–21. között. A közvetítésfolyamban élő bejelentkezések és stúdióbeszélgetések is helyet kapnak, így azok is részesei lehetnek a Kolozsvári Magyar Napoknak, akik személyesen nem lehetnek jelen a rendezvényen. A magyar napok alatt is működik majd egy oltóközpont a Farkas utcában, így járulva hozzá az országos oltási kampányhoz.

(Borítókép: magyarnapok.ro)