Még mindig keresik a válaszúti Bánffy-kastély felújítóját

Szeptember 17-ig várják az ajánlatokat

Még mindig keresik a válaszúti Bánffy-kastély felújítóját
A Kolozs Megyei Tanács ismét meghirdette a válaszúti Bánffy-kastély felújításának építési munkálataira vonatkozó közbeszerzést. A munkálatok kivitelezésére a versenytárgyalást már két alkalommal is kiírta a megyei önkormányzat: tavaly év végén, illetve idén februárban, de eddig egyetlen cég sem jelentkezett. Vákár István, a megyei tanács alelnöke bízik abban, hogy a mostani kiírás eredményes lesz. Mivel a felújítási projekt kivitelezési határideje a szerződéskötéstől számítva 42 hónap, nem lesznek fennakadások az elnyert európai uniós források felhasználását illetően. Az ajánlatokat szeptember 17-én 15 óráig lehet benyújtani, a Kolozs Megyei Tanács áfamentesen 22 millió lejt szán a felújításra. Az épületet a 19. századi báró Bánffy-család tagjai többször is kibővítették. Ebben a kastélyban született Wass Albert író, de az épületben 2007-ig kisegítő iskola is működött, azóta pedig lakatlanul áll.

Harmadszorra hirdette meg a Kolozs Megyei Tanács a felmérhetetlen történelmi értéket képviselő válaszúti Bánffy-kastély és kastélypark felújítását. A munkálatok becsült költsége 22 millió lej áfamentesen, az ajánlatok benyújtási határideje 2019. szeptember 17., 15 óra. – A válaszúti Bánffy-kastély kulturális és turisztikai hasznosítása elnevezésű, kiemelt fontosságú projekt 2017-ben közel 20 millió lej értékű európai uniós támogatást nyert el a 2014–2020 Regionális Operatív Program keretében. A beruházás összetettségét, nagyságát, jelentőségét és piaci helyzetét figyelembe véve áprilisban határozatot fogadtunk el a válaszúti Bánffy-kastély felújítását célzó projekt értékének 50%-os megnövelésére. Ennek tükrében, remélem, a harmadik közbeszerzési eljárás alkalmával sikerül kivitelezőt találni, amely megfelelő szakképzettséggel és kapacitással rendelkezik ilyen nagymértékű munka elvégzésére, és elkezdődhetnek a tényleges felújítási munkálatok – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

Vákár István arról is tájékoztatott, hogy az odaítélési kritériumok esetében az ár-érték arány az elsődleges, a műszaki szempont pedig 40%-ban döntő. A felújítási projekt kivitelezési határideje a szerződéskötéstől számítva 42 hónap, ezért Vákár bízik abban, hogy nem lesznek fennakadások az elnyert európai uniós források felhasználását illetően.

A restaurálási terv értelmében nemcsak a kastély épületének felújítása, fűtőrendszerrel és a mozgássérültek számára feljáróval való ellátása, autó- és autóbuszbeálló megépítése stb. a cél, hanem a park „megfiatalítása” is sétányokkal, a zöldövezet frissítésével, a hátsó területen található egykori, most már eliszaposodott tó „feltámasztásával”. Mindezeket harminchat hónap alatt lehet és kell kivitelezni a helyreállítást felvállaló cégnek.
A kastély az 1848–49-es forradalomban nagyon megrongálódott udvarház felújításából született. Az újjáépítés 1859 előtt kezdődött, az új tulajdonos, báró Bánffy Albert megrendelésére. Báró Bánffy Albert fia, báró Bánffy Ádám nevéhez fűződik a kastély legjelentősebb átépítése. A korábbi épületre emeletet húztak, és kialakították a mai képét is meghatározó eklektikus homlokzatokat. A kastély külső és belső átalakítása 1887-ig tarthatott. 1887-ben Bánffy Ádám fia, báró Bánffy Albert vette át, aki későbbi feleségével, Montbach Saroltával a 20. század elején kibővíttette a kastélyparkot és kialakított néhány manzárdszobát a felső emeleten, az utcára néző homlokzat elé pedig oszlopos nyitott előcsarnokot építtetett.