Magyarok Kenyere –15 millió búzaszem program: kezdődik a gyűjtés

A Pro Agricultura Egyesület idén is csatlakozik a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programhoz, amelynek eredménye a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Antal Géza, az egyesület elnöke csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: az erdélyi gazdáktól származó eddigi értesülések szerint jó búzatermés várható, ezért a programban résztvevők szívesen adományoznak.

A Pro Agricultura Egyesület harmadik éve vállalja a programban való részvételt, és a megyei szervezetekkel partnerségben fix és mobil gyűjtőpontokat jelölt ki. Emellett az egyesület képviselői házhoz is elmennek a búzaadomány átvétele érdekében. A Kolozs megyei kedvezményezett idén a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány, a Beszterce-Naszód megyei kedvezményezett a Bástya Egyesület, a Fehér és a Hunyad megyei gazdák pedig idén a Magyarlapádi Szórványkollégiumot támogatják. Július 20-án, 11 órakor Fehér megyei búzaösszeöntő ünnepséget szervez a Pro Agricultura Egyesület Torockószentgyörgyön a Thoroczkay-Rudnyánszky kúria udvarán, július 27-én pedig Kolozs megyei búzaösszeöntő ünnepség zajlik majd – a helyszínről még folynak az egyeztetések. Az adományozott, új búzából sütött, nemzeti szalaggal átkötött kenyér megáldása augusztus 20-án, a magyar államalapítás ünnepén lesz Kolozsváron, a Szent Mihály-templomban.

A Pro Agricultura Egyesület három éve vesz részt a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű programban, amely a Kárpát-medence egészére kiterjed. Az egyesület hét erdélyi – Kolozs, Beszterce-Naszód, Fehér, Temes, Hunyad, Arab és Szeben – megyében fejti ki tevékenységét.

– A búzaszem program a gazdaközösség összefogásának bizonyítéka. Két évvel ezelőtt, amikor aszály sújtotta a termést, akkor is sikerült összefogni, és gyűjteni. Az egyesület a megyei szervezetekkel partnerségben fix és mobil gyűjtőpontokat is kijelölt. Az egyesület különböző megyékben tevékenykedő gazdái házhoz is elmennek az adományért. A gazdák érzik a társadalmi felelősségvállalás fontosságát, mi pedig velük együtt alakítjuk ki a gyűjtőpontokat és a kedvezményezettek listáját. Minden évben nyitottak arra, hogy részt vegyenek a programban, gondolnak a rászorulókra, valamint azokra az alapítványokra, amelyek példaértékű közösségi munkát végeznek, és támogatásra érdemesek – nyilatkozta Antal Géza, a Prog Agricultura Egyesület elnöke.

A Magyarok Kenyere program, ennek részeként pedig a gazdák által felajánlott búza összeöntése az összetartozás, az egy kenyéren osztozás, ezen keresztül pedig a nélkülöző nemzettársainkkal való szolidaritás kifejezője. 

Az adományokat az összeöntést követően is fogadják októberig, amelyet nehéz körülmények között élő családoknak, gyerekeknek, időseknek és az őket összefogó intézményeknek juttatnak el. További hasznos információkat a Pro Agricultura Egyesület Facebook oldalán lehet olvasni.

A kedvezményezettek vagy a búzamennyiség árának megfelelő összeget, vagy búzát, vagy kenyeret kapnak. Amennyiben az utóbbit választják, az több hónapos kivitelezési időt is felölelhet. 

Az Arad Megyei Magyar Gazdák kedvezményezettje a Máltai Szeretetszolgálat Arad Megyei Szervezete, a Pio Atya Gyermekotthon, a Katalin Egyesület, a Propilkult Egyesület. A Beszterce megyei kedvezményezett a Bástya Egyesület. A Fehér és a Hunyad megyei kedvezményezett a Magyarlapádi Szórványkollégium. A Kolozs megyei kedvezményezett a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány.