Magyarázatot kért Csoma Botond az RMDSZ-pannók eltávolításáért

Magyarázatot kért Csoma Botond az RMDSZ-pannók eltávolításáért
A Kolozsvári Helyi Tanács tegnapi ülésén Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke magyarázatot követelt arra vonatkozólag, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak alárendelt helyi rendőrség munkatársai miért távolították el az RMDSZ pannóit a városból. Ugyanott felhozta azt a frissen történt esetet is, hogy a városháza hatáskörébe tartozó Kolozsvári Közszállítási Vállalat alkalmazottja igencsak udvariatlanul bánt a Musai-Muszáj csoport tagjával, amikor az a többnyelvűséget „reklámozó” hirdetőfelületet akart „vásárolni” a buszokon, éppen a polgármesteri hivatal által finanszírozott Com’on Kolozsvár pályázat nyertes projektjének kivitelezése érdekében. Válaszában Boc azt hangoztatta: mindkét esetben a törvényes előírások betartását tartották számon. A tanácsülésen nem ez volt az egyetlen napirenden kívüli felszólalás, néhány polgár a Bună Ziua negyedben épülő új, hatalmas tömbházak ellen emelt hangot.

– Vajon Marcel Bontidean úr, a helyi rendőrség vezetője más reklámpannókat is ellenőrzött a napokban, nem csak az RMDSZ-ét? Úgy tűnik, mintha célzott akcióról lenne szó – kért szót Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke a tegnapi városi tanácsülésen. Az érintett meg sem szólalhatott, mert a polgármester rögtön válaszolt is: az önkormányzat cselekedetei csakis a törvényszegők ellen irányulnak. – A polgármesteri hivatalba érkezett panasz után a helyi rendőrség kiszállt a helyszínre és megállapította, hogy az RMDSZ üzenetét tartalmazó pannókra vonatkozólag nem bocsátottak ki építkezési engedélyt, tehát a pannók törvénytelenek. A bukaresti RMDSZ-nek előbb meg kellett volna győződnie, hogy az illető cég rendelkezik-e építkezési engedéllyel a reklámfelületekre. Ha a polgármesteri hivatalba ilyen jellegű észrevétel érkezik, ellenőriznünk kell a törvényesség betartását – tüsténkedett a polgármester.

Csoma Botond ezután ismertette a tanácsban a Musai-Muszáj csoport tagját ért inzultust is, aki elment a közszállítási vállalathoz, hogy a Com’on Cluj versenyen megnyert, a többnyelvűséget szorgalmazó projektjét életbe léptethesse és az ezt népszerűsítő anyagoknak reklámfelületet vásároljon a buszokon, ám a vállalat munkatársa leállította az épp zajló engedélyeztetési folyamatot. A CTP igazgatója meg sem szólalhatott, mert Boc rögtön rávágta: az eljárás helyes volt, és mihamarabb meg kell győződni arról, hogy az aktivisták által kifüggesztendő plakátot törvényesen is engedélyezték.

Per kontra építkezés?

A tanácsülésen aztán sorra kerültek a „civil” témák is. Habár a román sajtó már napokkal az ülés előtt tág teret szentelt annak a napirendi pontnak, miszerint a Bună Ziua és a Trifoiului utca környékén két tíz emeletes lakóház épülne a környéken lakók ellenzése dacára, ráadásul egy civil szervezet átiratot intézett a polgármesteri hivatalba az építkezést engedély visszavonását kérve, a „beígért” cirkusz ez ügyben elmaradt. Mintegy nyolc érintett személy volt jelen, egy tulajdonos és az ott lakókat képviselő ügyvéd ismertette a civil szervezet álláspontját, de végül a tanács elutasította az építkezés ellen benyújtott panaszlevelet. A Szabadság kérdésére az egyik háztulajdonos elmondta: a tanács elutasítása miatt az érintett 50 családnak szándékában áll pert indítani az önkormányzat ellen, mivel volt már példa arra, hogy a városháza által kibocsátott PUZ-t, azaz zonális urbanisztikai tervet peres úton hatálytalanította a törvényszék. A tiltakozók szerint a környék szűk utcái, infrastruktúrája nem bír el ekkora tömbházakat, az azokban majdan lakó többszáz család autója teljesen ellehetetlenítené a közlekedést.

A tanácsülésen továbbá három olyan határozatot is elfogadtak, amelyek arra vonatkoznak, hogy az Azuga, Trotuşului és Mogoşoaia utcában három föld feletti parkolót építtet az önkormányzat. Ehhez a költségek egy részét már idén elő kell teremteni, ezért egy negyedik határozattal költségvetés-kiigazítást is jóváhagytak a tanácsosok.

– Az önkormányzat jövőre öt föld feletti parkolóházat kíván építtetni. Egyet-egyet a Mogoşoaia, a Kalányos/Primăverii, Azuga, Trotuşului és a Băiţa utcában. Az érintett területeken jelenleg összesen 471 garázs található, ezeket lebontjuk, és legkevesebb 300 férőhelyes parkolóházat építünk minden helyszínen, tehát 471 helyett legkevesebb 1500 parkolási lehetőséget biztosítunk – nyilatkozta a polgármester. Megtudtuk, hogy a Kőkert/Haşdeu utcai parkolóház építési ajánlataira a napokban jár le a határidő, a Negoiu utcában építendő parkolóház esetében az önkormányzat felbonthatja a szerződést. A Házsongárdi temető mellett magán parkolóház épül, az Egyetemi Könyvtár (BCU) környékén is parkolót építtet a könyvtár, továbbá a Heltai/Cipariu téren épülő görög-katolikus templom alá is parkolóházat építtetne a városháza, aminek érdekében már tárgyalásokat folytattak az egyházzal – de a megvalósításra csak akkor kerülhet sor, ha a föld alatti létesítmény nem károsítja a templom tartószerkezetét. Ezen kívül több szupermarket vezetőségével tárgyaltak, hogy az érintett üzletek alatt földalatti parkolókat hozzanak létre.