Magyar és román történészek 1956-ról

Magyar és román történészek 1956-ról
1956 Magyarországon és Erdélyben: szemtanúk és történeti értékelések címmel nemzetközi történettudományi konferenciát tartottak tegnap a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Történelem és Filozófia Kara, valamint a magyarországi Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Kara főszervezésében.

Ovidiu Ghitta, a kar dékánja szerint a mostani konferencia – amelyen közel húsz magyar és román történész tartott előadást – a normalitás jelképe, hiszen itt az idő arra, hogy a szakemberek közti párbeszéd  az egyetemen is megvalósuljon. – A történelemben vannak olyan mozzanatok, amelyeket nem csak ésszel lehet megközelíteni. A megélt élmények és érzelmek alapján én is így közelítem meg 56-ot – idézte fel Csucsuja István nyugalmazott történész professzor 1956-os emlékeit. Nagy Róbert Miklós, a BBTE Történeti Intézetének igazgatója bízik abban, hogy a konferencia előadásai tisztázzák a még meglevő kérdéseket, illetve új adatokkal szolgálnak arról, hogy mi történt az 1956-os magyar szabadságharc során Magyarországon, Erdélyben, illetve Romániában.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezekben a napokban emlékezünk arra, hogy idén 25 esztendeje annak a történelmi látogatásnak, amelyet Szent II. János Pál pápa tett 1999. május 7–9. között Romániában. Személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje többségében ortodox vallású országba.
Közhír