Magyar állami kitüntetéseket adtak át Kolozsváron

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Kolozsváron
Átadták a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából adományozott magyar állami kitüntetéseket péntek délután a Vallásszabadság Házában. A köztársasági elnök által adományozott Magyar Ezüst és Arany Érdemkereszt, Magyar Lovagkereszt és a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéseket tizenkét erdélyi díjazott vehette át.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt a független és demokratikus Magyarország érdekeinek elősegítése, valamint támogatása körül kimagasló érdemeket szerzett magyar és külföldi állampolgároknak adományozható. Ezúttal a Bogdán Zsolt által laudált Laczkó Vass Róbert színművész, a Vákár István által laudált Kerekes Sándor nyugalmazott mérnök és a Rácz Norbert által laudált Asztalos Klára nyugalmazott építészmérnök vehette át az állami elismerést.

A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést azok kaphatják, akik életvitele erkölcsi szempontból példaértékű, munkássága kivételesen magas színvonalú és az általa nyújtott teljesítmény és eredmény révén elévülhetetlen érdemet szerzett. Ebben az elismerésben részesült a Dávid Gyula által laudált Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés című lap nyugalmazott főszerkesztője, a Benkő Levente által laudált Killyéni András sporttörténész és a Székely István által laudált Turzai Melán, a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium nyugalmazott aligazgatója.

Ugyancsak Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adtak át a Bara Zoltán által laudált Székely Dénesnek, a kolozsvári monostori plébánia plébánosának, a Vízi Zakariás által laudált Kovács Árpádnak, a kisbácsi római katolikus plébánia plébánosának és a Szabó Zsolt által laudált Farkas Zoltán András nyugalmazott mérnöknek.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató személynek adható. Idén a Bitay Enikő által laudált Uray Zoltán biológust és a Kerekes László által laudált Lukács Imre Róbertet, a Gyulafehérvári Főegyházmegye általános és bírósági helynökét tüntették ki.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetés a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató személynek adható. Idén ezt a díjat a Kató Béla által laudált Tonk Márton, a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora vehette át.