Lebontatnák a zöldövezeteket körülvevő fémkerítéseket

Az állatvédők a sündisznók miatt is aggódnak

kep
A városháza már leállította az ingyenkerítés-programot (Fotó: a szerző felvétele)
A napokban ismét foglalkoztatni kezdte a közvélemény aktív tagjait a tömbházak körüli zöldövezeteket körbezáró, elkerítő fémkerítések kérdése. Az ügy már 2021-ben is felmerült. Míg a kerítések eltávolítását támogatók az életminőséget javító nyílt zöldövezetek hozzáférhetőségének fontosságát hangsúlyozzák, addig a lakóközösségek egyes tagjai a zajszennyezéstől és az ablakuk alatt szabálytalanul parkoló autóktól tartanak. Az önkormányzat már akkor óvatosan kezelte a helyzetet. Most két magánszemély petíciója következtében lángolt fel ismét a vita, akik többek között azt kérik a városházától, állítsa le azt az ingyenes programot, amely keretében a helyhatóság térítésmentesen bocsát fémkerítést a lakóközösségek rendelkezésére. Ugyanakkor azt is kérték a Kolozsvári Polgármesteri Hivataltól, bontassa le az eddig felszerelteket. Az ügyben megkerestük Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármestert és egy állatvédő véleményét is kikértük.

Néhány nappal ezelőtt két magánszemély, Mariana Moldovan-Buruiană és Crina Rusu internetes petíciót indított annak érdekében, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal állítsa le a lakóközösségek számára ingyen fémkerítést biztosító programot, amely segítségével több tömbház zöldövezetét körbekerítették. Ugyanakkor arra szólítják fel a helyhatóságot, hogy mihamarabb bontassa le a már felszerelt fémkerítéseket.

Egyes állatvédők ugyanakkor arra is figyelmeztetnek: a nap folyamán alvó, ám az éjszaka során elsősorban különböző rovarokat kereső sündisznók a fémkerítések miatt képtelenek behatolni a zöldövezetekbe. Elmondták, hogy a sündisznónak sok fehérjét kell fogyasztania, így a zöldövezetekben is található férgeket, tücsköket, csótányokat elfogyasztja.

Vágjanak réseket a sündisznóknak! 

A petíció kezdeményezői értetlenül állnak a kerítésépítési program előtt, és megkérdőjelezik annak szükségességét. Szerintük a zöldövezeteket nem kell körbezárni, éppen ellenkezőleg, a felnőttek és gyermekek rendelkezésére kell bocsátani. Úgy vélik, ezek a kerítések csúnya látványt nyújtanak, mi több, helyenként inkább tönkreteszik azokat a zöld területeket, amelyeket védeniük kellene. Szerintük a fémkerítések miatt a lakónegyedek egyes részeinek elkerített börtön kinézete van. Azt állítják, megalázó, hogy helyenként szarvasmarhaként terelgetik az embereket a zöldövezeteket körülvevő fémkerítések által behatárolt szűk sávokban. A petíció szerzői szerint a forró nyári napokon a tömbházak előtt található fák árnyékot nyújthatnának a megpihenő járókelőknek.

A Facebook közösségi portál Clujul Civic elnevezésű csoportjában az állatbarátok megoldást is ajánlottak: vágjanak réseket a kerítéseken, átjárót biztosítva az éjszaka folyamán eledelt kereső sündisznóknak. 

Volt már vita, de az eredmény nulla

A 2021-ben már lezajlott vita során a fémkerítések lebontása mellett kardoskodó civilek többek között azzal érveltek, hogy sok zöldövezetbe sportolásra alkalmas felszereléseket lehetne elhelyezni, amelyeket mind a gyermekek, mind az idősek használhatnának. Ezen kívül a tömbházak körül és között létező zöldövezeteken játszótereket lehetne létrehozni. A változás pozitív esztétikai hatást eredményezne, javítana a polgárok életminőségén, és mindenképpen jobb megoldást jelentene, mint a mostani betonsávok – írták.

Négy évvel ezelőtt és a Facebook-csoportban zajló mostani vita során is egyesek figyelmeztettek: több esetben a lakóközösségek telekelték a tömbházak körüli telket, ezért a polgármesteri hivatal vagy a városi tanács nem kötelezheti azokat a zöldövezeteknek a megnyitására, az emberek számára. Mások támogatták az ötletet, ám szintén figyelmeztettek: amennyiben az elképzelés megvalósul, a gyermekek a lakók ablaka alatt játszanak, és esetleg hangoskodnak majd, mi több, az autósok ellenállhatatlan kísértést éreznek, hogy oda parkolják a járműveiket. 

Adrian Dohotaru: a városháza ellenkezik

A közismert környezetvédelmi aktivista nemrég megkereste a kolozsvári városháza illetékeseit, akik egyszerűen azt válaszolták: a fémkerítésprogramot nem állítják le, a jelenleg létezőket pedig nem távolítják el.

– Döntésüket azzal indokolják, a lakóközösségek képviselőinek az álláspontja szerint ezeket a kerítéseket meg kell őrizni, az ingyenes programot pedig folytatni kell. Előrelépést jelent, hogy a városháza több fémkerítést már nem bocsát a lakóközösségek részére – mondta Dohotaru.

A hírt megerősítette a Szabadságnak a polgármesteri hivatal illetékese, aki lapunknak elmondta: a városháza esztétikai bizottsága úgy ítélte meg, a fémkerítések nem ízlésesek, ezért leállíttatta az imént említett programot.

Oláh Emese: panaszkodnak a szülők

Ez ügyben megkerestük Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesterét. 

– A jelenlegi tervezési politika értelmében sem zöldövezetek, sem játszóterek nem lehetnek elkerítve. Bizonyos esetekben jóváhagyják az élő sövénnyel történő bekerítést. Erről esetenként az esztétikai bizottság dönt. Rengeteg panasz érkezik azzal kapcsolatban, hogy nincsenek elkerítve a játszóterek, és nem biztonságosak a gyerekek számára, ezért is fontos, hogy esetenként legyen zöldsövényes elkerítés – szögezte le a tisztségviselő. 

Hozzátette: ami a meglévő kerítéseket illeti, nem született még döntés azzal kapcsolatban, hogy mikor és hogyan lesznek eltávolítva. 

– Az ingyenes fémkerítéses program már évek óta nem működik. Zöld, élő sövényeket lehet igényelni a városházától tavasszal és ősszel – jelentette ki lapuknak Oláh Emese.