Közel 37 millió lej településfejlesztésre a megyétől

pénz
A Kolozs megyei községek és városok fejlesztési célokra, beruházások megvalósítására használhatják a pénzt FOTÓ: FREEPIK
A Kolozs Megyei Tanács csütörtöki rendkívüli ülésén a megyei tanácsosok megszavazták a jövedelemadóból visszaosztott összegek kiutalását a megye nyolcvan önkormányzatának. Ennek értelmében 36,8 millió lejt hagytak jóvá a Kolozs megyei községek és városok számára fejlesztési célokra, beruházások megvalósítására.

Kolozsvár, mivel a költségvetése többszöröse a megye költségvetésének, nem részesül ebből az összegből. Az ügynek van némi politikai színezete is, mivel az RMDSZ-es és a szociáldemokrata polgármesterek által vezetett önkormányzatok kevesebbet kaptak, míg a liberálisok által vezetett települések többet.   

A Kolozs megyei városok önkormányzatai egyenként 500 ezer lejt kaptak, míg a községek többsége szintén 500 ezret vagy kevesebbet, 350 ezer – 367 ezer lej közötti összeget. Egeres, Nagykapus, Kolozs, Erdőfelek, Ördöngösfüzes, Gorbó, Gyalu községnek például 500 ezer lejt, Kisbács, Búza, Körösfő, Kalotaszentkirály Tordaszentlászló pedig egyenként 369 ezer lejt juttatnak.

A szociáldemokrata (PSD) és USR-s tanácsosok újból felhozták azt, hogy az önkormányzatoknak kiutalt összeg nagyon alacsony, szinte semmire sem elég, és a kiosztáskor a megyei tanács nem veszi figyelembe a közigazgatási egységek szükségleteit. Ezen kívül azt is sérelmezték, hogy a határozatot rendkívüli tanácsülésen kellett elfogadniuk, a meghívót az ülés kezdete előtt két órával kapták kézhez, és nem volt idejük tüzetesen átnézni a projektet. A liberális tanácsosok viszont azzal „vágtak vissza”, hogy az összeg nagyon kevés, és egyetlen önkormányzat sem tud semmilyen befektetést megvalósítani teljes mértékben a kiutalt összegből. A szociáldemokrata és USR-s tanácsosok tartózkodtak a szavazáskor, ám az elfogadáshoz szükséges többség így is megvolt. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír