Korszerűbbé, zöldebbé tennék az expó környékét

Évek múlva kezdődhetnek csak a munkálatok

Korszerűbbé, zöldebbé tennék az expó környékét
A régi kolozsváriak által „gödörként” emlegetett Hóstát negyedi városrész – ahol a jobb napokat megért Expo Transilvania kiállítócsarnok is található – képezte a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal Innovációs és Lakossági Ötletközpontja (CIIC) szerdai közvitájának tárgyát. Az eseményen kiderült, hogy a helyreállítási munkálatok négy utcára – Béla király/Dâmboviţei utca és sétányra, a Tagányi/ Ialomiţei és a Kakasi István/Tribunul Vlăduţiu utcára – terjednek majd ki. A helyreállítási terveket készítő FIP Consulting munkatársa, Radu Andronic először a jelenlegi helyzetet ismertette, majd Cerasela Crăciun bukaresti egyetemi oktató tájékoztatott a zöldövezetre vonatkozó elképzelésekről. Egyelőre nagyon gyerekcipőben jár a megvalósítás, hiszen a szerdán ismertetett terv sem végleges, és a gazdasági-műszaki sarokszámok sincsenek kidolgozva, így akár négy-öt évbe is beletelhet, hogy korszerűsítsék a városrészt.

A Hóstát/Mărăşti negyed végén található négy utcát és egy parkszerű zöldövezetet magába foglaló városrész közvitájának elején Emil Boc polgármester örömmel újságolta, hogy a városi önkormányzat erőfeszítéseinek köszönhetően a törvényszék döntött arról, hogy tömbházak építése helyett parkot alakítsanak ki az Expo Transilvania kiállítócsarnok szomszédságában.

– A város ezen része divatjamúlt. A gyalogosövezetek nem túl vonzóak és méretük jelentéktelen, a fogyatékkal élők számára pedig nehezen megközelíthetők. Hiányzik a biciklizéshez szükséges infrastruktúra, kevés a fa, a zöldövezet. Kevés és korszerűtlen a városi bútorzat és a közvilágítás is elavult. Nincsenek töltőállomá­sok elektromos járművek számára, viszont sok fémgarázs van, amit le kell majd bontani. Nem túl esztétikusak a felújításra váró utcák bódéi sem, és a közeli buszmegálló is megérett a felújításra. Bár a városrész kinézete elég elszomorító, a forgalom, főleg a gépkocsiforgalom mégis nagyon sűrű – sorolta a jelenlegi negatívumokat Radu Andronic, a terveket készítő FIP Consulting cég képviselője.

– Jó kezdeményezés a Tagány/Ialomiţei és a Béla király/Dâmboviţei utcában a bicikliutak létrehozása. A járdákat is szélesíteni kell, és sok fa elültetése is a terv részét képezi. Nem a gépkocsiforgalom felszámolása, hanem a mérséklése a cél. A négy utcában 54 elektromosautó-töltőállomást hoznánk létre, a jelenlegi 200 fa mellé további 350-et ültetnénk – magyarázta az építész, aki szerint a Tagány/Ialomiţei utcában megmarad a kétsávos gépkocsiforgalom, de mindkét oldalra megfelelő szélességű bicikliutat és járdát terveznek. – A tervek szerint felszámolunk néhány parkolóhelyet, hogy bővíthessük a gyalogosövezeteket. A Kakasi István/Tribunul Vlăduţiu utcát egyirányúvá tennénk, így csak a Géza fejedelem/Teleorman utca felé haladhat majd a forgalom. Viszont a Géza fejedelem/Teleorman és a Téglás/Fabricii utca közötti részen megőrizzük a kétsávos gépkocsi-közlekedést, akárcsak a Béla király/Dâmboviţei utcában, de itt kétirányú kerékpárutat hoznánk létre. A 108 méteres Dâmboviţei sétány esetében viszont úgynevezett megosztott útfelületet (shared space-t) képzeltünk el. A tervek között még  kereskedelmi épület létrehozása is szerepel, ahol azok a cégek kapnak majd helyet, amelyek most ezen utcák bódéiban árulnak – részletezte Andronic.

Cerasela Crăciun, a bukaresti Ion Mincu Építészeti Egyetem oktatója a kialakítandó zöldövezetről beszélt. Elmondta: a jelenlegi parkszerű zöldövezetben 950 fa van, amelyeket meg kell őrizni. Emellé kisebb kerteket terveznek, ahol napozni, tornászni lehet majd, és természetesen játszótér is lesz. Elmondta, felmerült egy oktató célzatú park kialakítása, amelyben fákról tanulhatnak a gyermekek. Padokkal övezett tér és kis méretű amfiteátrum is a tervek között szerepel, amely kulturális események helyszíne lehet majd. A zöldövezetet 41%-kal nagyobbra tervezik, helyet kap benne 1000 bokor és 400 féle növény is.

Szükséges lenne a településfejlesztési tervek összehangolása

A Helyi Polgári Tanács (CCL) képviseletében Iosif Pop felidézte, milyen jól működött az Expo Transilvania kiállítócsarnok az 1990-es évek elején, és úgy vélte, a kiállítócsarnokról nem kellene lemondani. Pop azon kérdésére válaszolva, hogy milyen pénzből valósítanák meg a négy utca korszerűsítését és a park kialakítását, Ovidiu Cîmpean városházi igazgató elmondta: a felújítás nem szerepel a város idei költségvetésében, mivel még a gazdasági-műszaki sarokszámokat sem dolgozták ki. Miután ez megtörténik, a polgármesteri hivatal uniós pénzekre pályázna, és majd valamelyik elkövetkező év költségvetésébe illesztik be a projektet, illetve a megvalósításához szükséges költségvetést. Cîmpean is egyetértett a kiállítócsarnok megtartásában, ám az épület nem a polgármesteri hivatal tulajdona, így azt a tulajdonosnak kellene helyreállítani.

Lucian Bărbos környékbeli lakos azt kifogásolta, hogy tömbháza elé egyemeletes parkolóházat terveznek építeni, ami elvenné a fényt. De Radu Andronic megnyugtatta, nem parkolóház, hanem kereskedelmi komplexum épül az ott álló 24 fémgarázs helyére. A föld alatti parkoló az utca másik oldalán, a kiállítócsarnok közelében lesz.

Macalik Arnold építész urbanisztikai szakértő kifejtette: amit most ismertettek, az inkább szándék és nem terv. – A tervezők által vállalt feladat messze túlmutat utcaszakaszok helyi szépészkedésén. A lakónegyed kusza, már építésekor megoldatlanul maradt közlekedési hálózatát kell előbb orvosolni, és egy egészséges települési szövetbe gyógyítani. Amig nem látjuk rendszerben a dolgokat, a helyi beavatkozások légből kapottak. A tervezés során arra is kell ügyelni, hogy összehangolják a településfejlesztési terveket, hiszen a közelben lesz a metró és a helyiérdekű vasút megállója – figyelmeztetett a tapasztalt építész, aki a kolozsváriak számára oly kedves Farkas/Kogălniceanu utca felújítási terveit dolgozta ki. Zárszóként Ovidiu Cîmpean megnyugtatott mindenkit, hogy az ismertetett terv munkaváltozat, amelyet közvitára bocsátottak, és a témában további közvitákra lehet számítani.

(Borítóképünk látványterv)