Korszerű, környezetkímélő tömegközlekedés, egyre több blattolóval

Magyarvistába mikor lesz CTP-járat?

Korszerű, környezetkímélő tömegközlekedés, egyre több blattolóval
A tavalyi év újabb mérföldkövet jelentett a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC) számára, véli Liviu Neag. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a helyi tanács hatáskörébe tartozó közhasznú részvénytársaság vezérigazgatója szerint, bár 2018-ban nem létesítettek új járatokat a metropolisz övezetben, Kolozsvár belterületén – a városházára, a városi tanácshoz, illetve a vállalathoz érkező lakossági igénylések alapján – sikerült bővíteniük a tömegközlekedési hálózatot. Liviu Neagot többek között arról is faggattuk, csúcsidőben miért nem tartják be a közszállítási járművek az órarendet, milyen lépéseket tesznek további környezetkímélő járművek beszerzésére, miért hibásodnak meg olyan gyakran a jegyautomaták, miért nincs több lakónegyedet kiszolgáló folyamatos éjszakai járat, mit tesznek a jegyellenőrök „megnevelése” érdekében, illetve mikor létesül egy kolozsvári közszállítási múzeum.

A kolozsvári önkormányzat kinyilatkoztatott célja a tömegközlekedés folyamatos fejlesztése – Emil Boc polgármester évek óta hangsúlyozza: akárcsak a nyugat-európai városokban, a közszállításra és egyéb mobilitási megoldásokra kell helyezni a hangsúlyt. A polgármester átfogó tanulmányokat dolgoztatott ki a városháza munkatársaival és nem egyszer az akadémiai szféra szakembereit is bevonta annak érdekében, hogy minél folyamatosabbá tegyék a közszállítást, a járművek közlekedését. Ennek eredményeként alakítottak ki különsávokat a trolik, buszok számára – a CTP által rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint a 30-as autóbusz menetideje például 12 perccel csökkent az intézkedés bevezetése óta.

Elektromos buszok – elsőként az országban

Liviu Neag, a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC) igazgatóját arról kérdeztük: hogyan értékeli a 2018-as évet? A városháza hatáskörébe tartozó közszolgálati részvénytársaság vezérigazgatója lapunknak adott válaszában valóságos mérföldkőnek nevezte azt, hogy Romániában elsőként Kolozsváron helyeztek forgalomba elektromos autóbuszokat. Emlékeztetett: a svájci hatóságok jelentős anyagi támogatásával a vállalat összesen tizenegy darab környezetkímélő Solaris Urbino 12 járművet szerzett be.

Ezen kívül tizenöt darab tizennyolc méter hosszúságú Mercedes Benz Connecto G autóbuszt vásároltak, amelyek minden európai környezetvédelmi előírásnak megfelelnek. Mi több, bankkölcsönökből és saját forrásokból ezen kívül hatvan, szintén Mercedes típusú, de nem 18, hanem csak 12 méter hosszú autóbuszt is forgalomba írattak; ezek Euro 6-os szabványoknak megfelelő motort használnak. Mindhárom típusú közszállítási eszköz jelentősen növelte az utasok kényelmi szintjét.

Szintén tavaly helyezték működésbe azokat az elektronikus kijelzőket, amelyek a tömegközlekedési eszközök érkezési idejét mutatják a megállókban. A vállalat munkatársainak tájékoztatása szerint Kolozsváron összesen 46 ilyen eszközt szereltek fel.

Eredményként könyvelik el azt is, hogy hosszas egyeztetéseket követően bevezették a kisiskolások külön szállítási rendszerét, miután a helyhatóság korábbi ilyen jellegű próbálkozása kudarcba fulladt – ugyanis sok esetben a gyermekeket nem a szülők ideiglenes tartózkodási engedélyében szereplő lakcímhez közeli megállóból kellett felvenni, hiszen ténylegesen nem ott laktak. Az új program segítségével egyelőre két tanintézmény esetében sikerült megoldani a gyermekek iskolába szállítását.

Műholdas követő rendszer, digitális kijelzők a megállókban

A CTP tájékoztatása kitér arra is, hogy hosszú évek után végre sikerült újakra cserélniük az üzemzavarok esetén használt bevetési járműveket: most már korszerű felszereléssel rendelkező vontatóval illetve műszaki darus kocsival rendelkeznek.

Az informatikai fejlesztés terén nem csupán az autóbuszokra, villamosokra és trolibuszokra felszerelt helymeghatározó rendszerrel (GPS) és a műholdas jelek alapján kiszámított érkezési időket feltüntető elektromos kijelzőkkel „kérkedik” a CTP: partnerek segítségével kifejlesztették a 24Pay nevű, okostelefonokon futó applikációt, amely lehetőséget kínál azoknak, akik vonaljegyet akarnak vásárolni. A SMS-fizetés természetesen továbbra is elérhető, az imént említett szoftver csupán egy kiegészítése az eddig létező jegyvásárlási módszereknek.

A CTP emlékeztet: a nemrég zajlott országos szintű megmérettetésen a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal megnyerte a közszállítási hálózat minőségéért és a mobilitásért járó kiválósági díjat.

Magyarvistára mikor megy CTP-busz?

Szerkesztőségünk információi szerint a Magyargorbó községhez tartozó Magyarvista lakói hosszú ideje kérik, hogy a metropolisz övezetbeli közszállítási hálózatot bővítsék ki oly módon, hogy településükre is járjon a CTP-busz. A jelenlegi szolgáltatás, tudtuk meg, több szempontból nem megfelelő: a kolozsvári járaton nem a legjobb műszaki állapotú magán kisbuszok közlekednek, a magyarvistaiak emiatt is elégedetlenek. Értesüléseink szerint a magáncég engedélye nemsokára lejár, így a Kolozsvár vonzáskörzetéhez tartozó település polgárai abban reménykednek, hátha kibővítik a metropolisz övezetben a közszállítási hálózatot, így az M34-es számú CTP-busz nem csupán Méráig, hanem Magyarvistáig közlekedik majd.

Ennek kapcsán Neag elmondta: egyelőre kevés a remény arra, hogy a metropolisz övezetben új járatok létesüljenek, de annál valószínűbb a jelenlegiek útvonalának meghosszabbítása. 2018-ban több ilyen eset volt, mi több, közölte a CTP, a Kolozsvárt és Szászfenest, valamint Apahidát összekötő járaton jelentősen növelték az autóbuszok számát. Az évek során pedig, a lakossági kérések függvényében, folyamatosan módosítottak az órarendet, több esetben sűrűbben indulnak autóbuszok különböző járatokon.

A Kolozsváron működő hálózat szempontjából közölték: létrehozták a 18-as számú járatot, amely a Kispiac (Cipariu) teret köti össze a Borháncs-telepen levő Voievodul Gelu utcával. Ezen kívül meghosszabbították a 29-es autóbusz vonalát, így az most már a Mărăşti téri, a volt Ecsetgyár közelében levő Szamosközi (Henri Barbusse) utcát köti össze a Szent János kút közelében lévő Roata/Kerékcsárda vendéglővel.

Hozzátették: tavaly több szaktanulmány készült annak érdekében, hogy más vonalakat is bővítsenek, ám pontos részletekkel erre vonatkozóan nem szolgáltak.  

Csúcsidőben a tartalék járműveket is használják

Az utasok visszajelzései alapján kifogásoltuk, hogy csúcsidőben sok esetben csúszások következnek be, a járművek nem tartják be az órarendet, amely tartalékbuszok segítségével megoldható lenne. „Csúcsidőben rendszerint 195 autóbuszt, 70 trolibuszt és 18 villamost állítunk az utazóközönség szolgálatába. Ilyenkor a járművek tartalékként használt 10 százalékát is bevetjük. Általában a nem megfelelő meteorológiai körülmények, illetve a napi átlagforgalom értékének a jelentős meghaladása miatt bizonyos járatokon hatalmas csúszások következnek be, nagyon megnő a menetidő. Ezek jelentősen kihatnak a forgalmi órarendre, ám a torlódások nem állandóak, így nincs szükség a menetrend módosítására” – jelentették ki a CTP közlekedési szakemberei, hozzátéve, hogy a menetrendben tapasztalható rendellenességek kapcsán a vállalat diszpécserszolgálata a 0264-430874-es vezetékes telefonszámon hívható.

Olvasóink sokszor jelezték azt is: gyakran előfordul, hogy üzemzavar miatt nem működnek a jegyautomaták. Ezzel kapcsolatosan közölték: a vállalat és a berendezéseket szállító cég szakemberei minden alkalommal a lehető legrövidebb időn belül igyekeznek helyrehozni a meghibásodást. „A műszaki beavatkozásokat a hét minden napján 6–22 óra között több csapat végzi. A meghibásodásokat a központosított berendezés-figyelő rendszer automatikusan jelzi, de a jegyautomatákon levő telefonszámokon, illetve a www.ctpcj.ro weboldalon az utasok is jelezhetik az üzemzavarokat” – jegyezték meg. Szerintük a hibák leggyakoribb oka az, hogy az utasok nagyon rossz állapotban levő, sérült, gyűrött vagy szakadt bankjegyekkel próbálnak fizetni, ezek pedig fizetéskor vagy a visszajáró kiadásakor is elakadhatnak. Pedig a jegyautomatákon világos utasítások olvashatók erre vonatkozóan – ennek ellenére sokan mégis rossz állapotban levő bankjegyekkel fizetnek, s amikor a helyszínre kiérkező szakemberek szembesítik őket a valósággal, akkor ezt be is ismerik. „A nem megfelelő bankók gazdag gyűjteményével rendelkezünk” – állítják a CTP munkatársai.

Sokan a közszállítási vállalatot hibáztatják például azért is, hogy sok helyen nem lehet bankkártyával fizetni. „A POS-egységeket rendszeresen tönkreteszik bizonyos személyek, akik különféle más tárgyakat próbálnak a résbe beerőszakolni. Emiatt le kell szerelni, és meg kell javítani őket. A garanciális problémákat a szolgáltató oldja meg ” – tették hozzá a szakemberek.

Nem bővítik az éjszakai buszjáratot

Bizonyos információk szerint a polgármesteri hivatal a taxis cégek lobbija miatt nem hajlandó bővíteni az éjszakai járatokat – mint ismeretes, jelenleg a 25-ös vonalán van csak éjszakai járat, de abból is az utolsó hajnali fél egykor indul a két végállomásról (a Monostor és a Györgyfalvi negyed vége). Ezzel szemben a CTP azt állítja, hogy a hajnali járatok sok esetben akár már 4 óra 30 perckor elindulnak, az éjszakai 25-ös pedig hajnali 1-kor parkol le. „A két időintervallum közötti tömegközlekedésre vonatkozó kérések száma alacsony” – fogalmaznak.

Másfelől, bár a jegyvásárlási módszerek sokasodtak, így az utasoknak kevesebb kifogása akad arra, hogy ne szerezzen be jegyet, ezzel arányosan nőtt a blattolók száma is – állítja a CTP. A rendszeres jegyellenőrzés mellett a vállalatnak rajtaütésszerű akciókat is szerveznie kell, ilyenkor a csendőrség segítségére is szükség van. Tájékoztatásuk szerint jelenleg egy olyan helyi tanácsi határozattervezetet készül, amely pontosan leírja az utasok, a jegyellenőrök jogait és kötelezettségeit.

„Tavaly szakképesítési tanfolyamokat szerveztünk azért, hogy javítsunk a jegyellenőrök viselkedési és kommunikációs készségein. A szakemberek kitértek az ellenőrök emocionális állapotának tudatosítására, illetve a kényes helyzetek kezelésére vonatkozó eljárások elsajátítására, továbbá arra, hogyan oldják meg  vállalatra nézve negatív közmegítélést eredményező szituációkat. Ilyen vonatkozásban a jegyellenőrök számára viselkedési és eljárási kódexet dolgoztunk ki” – tudatták lapunkkal a CTP munkatársai, akik ugyanakkor bejelentették: a közeljövőben jelentősen nő a büntetések értéke.

Azt is megtudtuk, hogy fontolóra vették egy közlekedési múzeum létrehozását, ugyanakkor a nemcsak a múlt, a jövő még inkább foglalkoztatja őket: az elkövetkező időszakban újabb 24 villamost, 30 elektromos autóbuszt és 40 trolibuszt szándékoznak forgalomba helyezni. A CTP szerint európai viszonylatban a városok közül azért Kolozsváron a legjobb a levegő minősége, mert a környezetbarát közlekedési eszközökre helyezik a hangsúlyt.