Kolozsvári karácsony mesetörténet képekben

Kolozsvári karácsony mesetörténet képekben
Az első világháborútól napjainkig sokféle kolozsvári karácsonytörténet elevenedik meg a Deák Ferenc/Eroilor utcai szabadtéri kiállítótérben. A tárlattal az Erdélyi Néprajzi Múzeum és a Történeti Múzeum ilyen kérdésekre keresi a választ: Mi a Jézus-születés története? Mikor határozták meg ezt a dátumot? Mikor jelent meg az első karácsonyfa? Kicsoda Moș Nicolae, Mikulás, Moș Crăciun, Christkind, Jézuska, Angyalka és Moș Gerilă? Miért kántálunk? Miért hordozzák egyes kántálók a Csillagot? Miért járnak mások a betlehemmel? Hogy volt a háború idején? Hát a kommunizmusban? Milyen volt az évek során a karácsony Kolozsváron?

A válaszokból állt össze valós történelmi adatokból és legendás elbeszélések alapján a Cluj Christmas (Hi)Story, egy kolozsvári karácsonytörténet személyes gyűjteményekből, emlékekből. Az esemény plakátjára egy emlékdobozt terveztek, amelynek fedelén egy 1916. december 29-i keltezésű képeslap látható. A levelezőlapon négy katona levelet ír egy gyertyákkal díszített kis karácsonyfa körül – már akkor pozitív, megnyugtató propagandaüzenetet próbálva közvetíteni az otthoniaknak a szörnyű háború valósága helyett. A hátlapon az osztrák-magyar hadseregben szolgáló férje írt az apahidai Cozma Mariának: „Köszöntelek. Mindenekelőtt tudni fogod, hogy én, Gheorghe, életben vagyok” – így kezdődik a néhány soros üdvözlet.

Az ehhez hasonló sok kis személyes történetből összeálló egyfajta kolozsvári karácsonytörténeten kívül további két kiállítás látogatható a Történeti Múzeumban a római birodalom romániai határvonalairól és egy dák tematikájú felújított tárlat keddtől vasárnapig 10–17 óra között, december 24-én és 31-én 16 óráig. A múzeum december 25-26-án és január 1–3-án zárva.