Kérés alapján ingyenesen látogatható a válaszúti Bánffy-kastély

A kastély hétfőtől vasárnapig 9-22 óra között lesz látogatható egyénileg vagy csoportosan
A Kolozs Megyei Tanács elnökének kell jóváhagynia azt a kérést, amelyet a válaszúti Bánffy-kastélyt meglátogatni szándékozóknak kell benyújtaniuk – ez a kitétel is szerepel a kastélylátogatási szabályzatban, amelyet a Kolozs Megyei Tanács csütörtöki tanácsülésén szavazott meg.

A kérést be lehet nyújtani papíron a megyei tanács Honvéd/Dorobantilor utca 106. szám alatti székhelyén, vagy el lehet küldeni e-mailen az infopublic@cjcluj.ro címre. 

Az USR-s megyei tanácsosok azt kérték, hogy a látogatók telefonon vagy online előjegyzés alapján látogathassák a kastélyt, és ne legyen szükség az amúgyis elfoglalt megyei tanácselnök jóváhagyására. Ám a kastélyt kezelő ügyosztály még nem létezik, az állásokat még sem hirdették.

A szabályzat tartalmazza az épület tulajdonosának – a Kolozs Megyei Tanácsnak –, adminisztrátorának és felhasználóinak főbb kötelezettségeit, a látogatási időt, a park és a zöldövezetek használatának feltételeit, a korlátozásokat stb. A kastély hétfőtől vasárnapig 9-22 óra között lesz látogatható egyénileg vagy csoportosan. A kastély épületében legtöbb száz, az udvarán pedig 200 látogató tartózkodhat egyszerre. 

A tavaly év végén átadott válaszúti Bánffy-kastélyt uniós forrásokból újíttatta fel a Kolozs Megyei Tanács. A munkálatok összértéke 11,5 millió euró volt.