Kampányfinanszírozás kapcsán kutakodik a DNA Horváth Annánál

Emil Boc polgármester és helyettese, Dan Tarcea Dél-Koreában tartózkodik

Kampányfinanszírozás kapcsán kutakodik a DNA Horváth Annánál
A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) munkatársai hétfőn reggel házkutatást tartottak Horváth Anna kolozsvári RMDSZ-es alpolgármester magánlakásán, illetve a kolozsvári városházán levő irodájában. Az ügyészek közleménye szerint a házkutatás, illetve a hivatali iroda átvizsgálása az illetékes igazságszolgáltatási intézmény felhatalmazása alapján történt. A DNA eredetileg csupán annyit közölt, hogy korrupciós és ezzel asszimilálható tettek elkövetése kapcsán vizsgálódnak. Az ügyészek Horváth Anna két tanácsosa, konkrétan Antal Annamária és Szabó Mónika magánlakásán és egy vállalat, illetve a Kolozs Megyei RMDSZ székhelyén is házkutatást tartottak. Az alpolgármester a sajtónak azt nyilatkozta: ártatlan, eddigi közigazgatási tevékenységét a törvények betartásával végezte mind Bukarestben, mind Kolozsváron. Az eddigi információk szerint a DNA ügyészeit a 2016-os helyhatósági választásokkal kapcsolatos finanszírozások érdeklik.

Feszült volt a hangulat hétfőn délelőtt a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalban: a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) dolgozói Horváth Anna RMDSZ-es alpolgármester irodájában tartózkodtak, különböző iratokat kértek a tisztségviselő munkatársaitól, majd átvizsgálták azokat. Adott pillanatban egy fénymásolót vittek be a helyiségbe vélhetően annak érdekében – mondják a korábbi DNA-vizsgálatokat megélt alkalmazottak –, hogy az irodai berendezés memóriájában tárolt adatokat lementhessék, illetve a kikért dokumentumokat sokszorosíthassák. A DNA ügyészei ugyanis nem először járnak az intézményben, néhány évvel ezelőtt például Sorin Apostu volt alpolgármestert vették őrizetbe, akit végül korrupció miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság.

Tegnap a kolozsvári közintézményben az alkalmazottak közül sokan igyekeztek elkerülni Horváth Anna alpolgármester irodáját, mások ijedt pillantásokat vetve kíváncsiskodtak körülötte. Az RMDSZ-es tisztségviselő irodája előtt összesereglett újságírók maguk is láthatták, amint a városházi alkalmazottak meglehetősen sok iratcsomót hoznak ki, s viszik át azokat Gheorghe Şurubaru volt alpolgármester, jelenlegi city manager irodájába. Mint később kiderült, ezeket az iratokat Horváth Annának kellett volna ellátnia kézjegyével, de mivel vele kapcsolatban éppen büntetőjogi vizsgálat volt folyamatban, Emil Boc polgármester és másik helyettese, Dan Tarcea pedig hivatalos dél-koreai látogatáson vett részt, Şurubaru volt az egyetlen vezető tisztségviselő, aki ezt törvényesen megtehette.

„Törvényesen végeztem a közigazgatási munkámat"

Egy adott pillanatban Horváth Anna kijött az irodából, és nyilatkozott a sajtónak.

- Büntetőjogi vizsgálat van folyamatban, amely során az idei helyhatósági választások finanszírozása során történt lehetséges és feltételezett rendellenességeket vizsgálnak a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) munkatársai. Idén is tanácsos jelölt voltam, s az ügyészek a kampányfinanszírozás és a közigazgatási, alpolgármesteri tevékenységem közti összefüggés kapcsán kutakodnak. Egyelőre semmi konkrétummal nem vádolnak, jelenleg a Büntetőtörvénykönyv alapján az ügy kivizsgálásához szükséges iratokat kérnek és vizsgálnak át. Lévén, hogy az ügy folyamatban van, nem tudok részletekkel szolgálni, ezekkel majd a DNA szolgál, amikor az időt megfelelőnek ítéli, valószínűleg a nap végén. Az ügyészek az alpolgármesteri irodában és más városházi helyiségekben is jártak, mi több, otthonomban is házkutatást hajtottak végre. Több mint négy éve a helyi közigazgatásban dolgozom. Ez idő alatt, s előtte, amíg 15 éven át különböző közintézményeknél fejtettem ki a tevékenységemet, mindig teljes erőmmel arra törekedtem, hogy betartsam a törvényes előírásokat, s minden, amit teszek, megfeleljen a jogszabályoknak. Amennyiben a DNA rendellenességeket talál, akkor elemzem ezeket, s továbbra is a kivizsgálást végző ügyészek rendelkezésére állok. A lakásomon tartott házkutatás során az ügyészek magán határidőnaplómat is elkérték. Az a szokásom, hogy valamennyi találkozóról emlékeztetőt és jegyzeteket írjak, s azt is feljegyezzem, másnap milyen megbeszélések, gyűlések, egyeztetések várnak rám a városházán. Ezeket a határidőnaplókat, jegyzeteket is a DNA ügyészeinek a rendelkezésére bocsátottam. Ebben a pillanatban Gheorghe Şurubaru volt alpolgármester, jelenlegi city menedzser az egyetlen, aki dokumentumokat láthat el kézjegyével a városházán. Az irodámban Oláh Emese nem városi tanácsosként, hanem ügyvédként van jelen. Megjegyzem, hogy valamennyi, a helyhatósági kampány finanszírozásával kapcsolatos iratot leadtunk Bukarestbe az illetékes hatóságnak, amely átvizsgálta, s rendben találta őket. Ezek nyilvános dokumentumok. Tudatom, hogy bár a törvény lehetővé tette volna, személy szerint nem vettem fel kölcsönt a helyhatósági választásokat megelőző városi tanácsosi kampányom finanszírozására. A feladatot adományokból oldottam meg, s a törvény által előírt felső anyagi határ alatt helyezkedtem el. Minden bizonnyal kihallgatásra hívnak még a mai nap folyamán – nyilatkozta a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalban levő irodája előtt összegyűlt újságíróknak Horváth Anna, aki késő délután még mindig az ügyészekkel együtt az irodájában tartózkodott.

Ugyanakkor Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere a Facebook-oldalára a következő szöveget írta: “Ma reggel a Korrupcióellenes Ügyészség házkutatást végzett a polgármesteri hivatalban és többek között két tanácsosom magánlakásán is. A 2014–2016 közötti időszakban feltételezetten elkövetett rendellenességek után nyomoznak. 2012 óta vagyok Kolozsvár magyar alpolgármestere. Ez idő alatt törvényesen jártam el minden egyes ügyben, tisztességesen végeztem a munkám. Azt várom, hogy az ügyészség ugyanilyen tisztességgel tegye az övét. Jelenleg a teljes alpolgármesteri iroda a rendelkezésükre áll. Amint újabb információim lesznek, haladéktalanul tájékoztatom a kolozsvári embereket és a sajtó képviselőit.”

Adományozó cégek előnybe részesítése?

Érdekes megjegyezni, hogy amíg a sajtónak nyilatkozó Horváth Anna arról beszélt, hogy a DNA ügyészei az idei helyhatósági választások kapcsán kértek tőle városházi iratokat, addig az egyik alkalmazott által félig nyitva hagyott ajtón bekukkantva az újságírók azt láthatták, hogy az egyik ügyész építkezési engedély kapcsán kért részletes tervrajzokat vizsgált.

Megtudtuk azt is, hogy a DNA ügyészei Konnert Ágnes, az RMDSZ Kolozs Megyei szervezetének főkönyvelője magánlakásán is házkutatást tartottak, majd az RMDSZ székházánál tett DNA-házkutatás során elvitték a gazdasági szakember okostelefonját és az általa használt számítógép merevlemezét.

Oláh Emese, mind az Antal Annamáriánál, mind a Horváth Anna hivatali irodájában végzett házkutatás során ügyvédként volt jelen, lapuknak elmondta: 15 órakor az ügyészek még mindig a polgármesteri hivatalban voltak. – Több büntetőjogászt ajánlottam, aki átveheti az ügyet, s az érdekelt érintettek jogi védelmét biztosíthatja majd – jelentette ki az ügyvéd.

A Szabadság információ szerint minden valószínűség szerint az ügy arról szólhat, hogy a helyhatósági kampány során Horváth Anna alpolgármester finanszírozást kaphatott néhány cégtől, a DNA pedig azt gyanítja, hogy azokat esetleg kisebb előnyben részesíthette, ami kimerítené a befolyással való üzérkedés korrupciós vádat, vagy munkahelyi visszaélésnek számít. A lapunk által konzultált személy szerint az elkövetkező időszakban a DNA kérésére „kiszivároghat” a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által készített lehallgatás hanganyaga, vagy ennek az átirata, az ilyen esetekben ugyanis szinte valamennyi alkalommal erre is alapoznak a korrupcióellenes ügyészek.

A DNA munkatársai egyébként nagyon precíz bírói házkutatási paranccsal érkeztek az RMDSZ Kolozs Megyei székházához – tudtuk meg. – Az iraton írta, hol a bejárat, melyik ajtót kell keresni, ahhoz, hogy a főkönyvelőhöz jussanak, mi több, idézőjelben magyarul az is fel volt tüntetve, hogy a bejáraton írja: Könyvelőség – nyilatkozta lapuknak az érdekvédelmi szervezet egyik alkalmazottja.