Június elsején újra Kolozsvári Majális a Colina parkban

Gryllus Vilmos, Nagy Feró és a Beatrice is fellép az idei rendezvényen

majális
Lovasíjász-bemutató egy korábbi Kolozsvári Majálison (Kolozsvári Majális/Facebook)
Idén is szeretettel várja a közösség apraját-nagyját június elsején a Kolozsvári Majálisra a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) és az RMDSZ kolozsvári szervezete a monostori Colina parkba. Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, és Szilágyi Lóránt, a rendezvényt szervező KIFOR nemrég megválasztott elnöke beharangozó sajtótájékoztatón ismertette kedden a rendezvény várható programpontjait, attrakcióit, újdonságait. Délelőtt tizenegy órától kezdődő, egész napos programsorozatra lehet majd számítani a közösségi majálison, amelyet 2022-től a nemzetközi gyermeknapon tartanak. A Kolozsvári Majális ingyenes rendezvény, programpontjai színesek, változatosak, és úgy állították őket össze, hogy minden korosztály találjon köztük neki tetszőt: lovasíjász-bemutató, gyerekfoglalkozások, ügyességi játékok, koncertek, termelői vásár egyaránt lesz a helyszínen, és finom étkekből, hűsítőkből sem lesz hiány, ígérik a szervezők.

„A Kolozsvári, korábbi nevén a Családi Majális immár több mint tizenöt éves múltra tekint vissza; olyan rendezvény, amely mindig közel állt a szívemhez. Sok évvel ezelőtt még a Hója erdő peremén, a Törökvágásban tartottuk, és fokozatosan bővítettük az bográcsozással egybekötött programkínálatot gyermekműsorokkal, koncertekkel, foglalkozásokkal” – idézte fel Oláh Emese alpolgármester az esemény-beharangozó sajtótájékoztatón.

2018-ban a szervezési feladatokat a KIFOR vette át az RMDSZ városi szervezetétől, a rendezvény a Kolozsvári Majális nevet kapta, illetve új helyszínre is költözött, a monostori Colina parkba – folytatta az alpolgármester. Mint kiemelte, a kolozsvári közösség igencsak kedveli a rendezvényt; az elmúlt évek tanúsága szerint sok embert, mindenféle korosztályt megmozgatott; tavaly is rengeteg magyar család látogatott ki a Colina parkba, bár számos más esemény is zajlott egyidejűleg a városban.

szervezők

Oláh Emese alpolgármester és Szilágyi Lóránt KIFOR-elnök a sajtótájékoztatón (Fotó: Serar Szabolcs)

A polgármesteri hivatal egyik legnagyobb támogatója a Kolozsvári Majálisnak. Oláh Emese elmondta: az önkormányzat idén jelentős finanszírozási keretet, százezer lejt biztosít a rendezvény megszervezésére; a KIFOR által benyújtott pályázat támogatását a kedd délutáni ülésén meg is szavazta a helyi tanács.

Tavaly, és tavalyelőtt is körülbelül 4500–5000 majálisozó fordult meg június elsején a Colina parkban – vázolta Szilágyi Lóránt, a KIFOR elnöke. Elmondta: idén is több mint ötven fiatal vesz részt a Kolozsvári Majális szervezésében. 

„Nagy feladat a Kolozsvári Majális, mindenképpen csapatban kell dolgoznunk megvalósításán, lebonyolításán” – magyarázta az ifjúsági szervezet elnöke. Mint hozzáfűzte, idén a Colina parknak a középső és alsó terét is belakják a különböző programhelyszínekkel.

Idén is lesz bábszínház, lovasíjász-bemutató, lovaglás, kovácsműhely, kézműves-foglalkozások. A gyermekeknek különféle foglalkozásokat tartanak a partnerszervezetek, kipróbálhatják az arcfestést, ugráló-várat, tombolázhatnak – részletezte a KIFOR elnöke. A vállalkozó szelleműek különböző ügyességi játékokban is megméretkezhetnek majd a RideEffect csapata jóvoltából, a Pro Agricultura egyesület kézműves- és helyi termelői vásárral, illetve borkóstolóval is készül. 

A nap folyamán néptánccsoportok, népzenészek, modern táncosok is fellépnek a parkban felállított színpadon. „A majálisélményből természetesen nem maradhat ki a finom fagylalt, a hűsítők, a lángos, a kürtőskalács, a sültek, ezekből is lehet majd bőven beszerezni a helyszínen” – ecsetelte Szilágyi Lóránt. Hozzáfűzte: idén a KIFOR próbált a koncertek színvonalán is emelni; nem is eggyel, hárommal készülnek: meghívták a kolozsvári 3AD zenekart, a gyerekseregnek Gryllus Vilmost, illetve, a fő fellépő pedig Nagy Feró és a Beatrice lesz. 

„Mindenkit nagy szeretettel várunk, június elsején délelőtt 11 órától a Colina parkba, és mint minden évben, ezúttal is arra buzdítunk mindenkit, hogy lehetőség szerint tömegközlekedéssel érkezzen, mert a parkolási lehetőségek korlátozottak” – folytatta az ifjúsági szervezet elnöke. 

Oláh Emese köszönetet mondott a szervezésben résztvevő sok önkéntesnek, és mint mondta, bízik benne, hogy idén is sok kolozsvári kilátogat majd a helyszínre.