Iskolai bejárótáborok zajlottak Szamosújváron

Iskolai bejárótáborok zajlottak Szamosújváron
Második tanévét zárta a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum. A 2016-os induláskor célul tűzték ki a város magyar oktatásának megszervezését, amibe a szabadidő hasznos eltöltése is beletartozik. Idei új projektjük a nyári bejárótáborok szervezése volt. Az ötlet ugyan nem saját, de a szervező tanítónők saját arculatukra formálták a három hetet.

Először egy online igényfelmérést végeztek a magyar elemi osztályok és helyi óvodák facebook csoportjai segítségével. A felmérési adatlapot ötven szülő töltötte ki, akik más témákat is javasoltak, a jövőben az ő igényeiket is igyekszünk figyelembe venni. A táborokban 6-11 éves gyerekek vettek részt, nagyrészt a magyar tannyelvű iskola tanulói, de Székről illetve Magyarországról és Belgiumból Erdélyben nyaralók is bekapcsolódtak. A Téka Alapítvány tábori ajánlatával egyeztetve partnerségben három tábort szerveztek meg.

Az első iskolai héten Liszicsán Enikő és Puskás környezetvédelmi, második héten Felszegi Melinda és Vigh Emese játékos matematika, míg július harmadik hetében Fodor Emőke és Kaszián Etelka mesetábort szervezett. Mindhárom bejárós volt, a foglalkozások 8-16 óra között zajlottak, tízórait, ebédet és uzsonnát is kaptak a gyerekek.

A környezetismereti táborban sokat kirándultak a közvetlen és tágabb környezetükben. A délelőtti játékos tevékenységeket szinte naponta, hosszabb rövidebb túrák követték. Előbb iskolánk közvetlen környezetét szemlélték, szomszédos utcáit majd a sétatér növényvilágát. Készítettek fatörzsrajzot, hallgatták a madarak hangját és „kincseket” gyűjtöttek. Kirándultak az Epreskertben, azaz a Szamosújvár melletti dombon, majd az erdőben folytatták a rovarvilág megfigyelését nagyítóval. Megtanultak nyitott szemmel járni a természetben, de ellátogattak a város turisztikai intézetébe és múzeumába,  ahol újabb ismeretekkel gazdagodtunk.

A matematika táborban olyan ismeretekkel gazdagodtak, amelyekre tanév közben kevesebb idő jut, de a gyerekek nagyon szeretik. Mértani alakzatokkal díszítették kincses dobozkájuk, játékosan mérték az időt (egy percig kacagva, mesélve, állathangot utánozva). E táborra esett a Mátyás világtalan világa című kiállítás megnyitója is, amelyen szintén részt vettek a gyerekek.

Az iskola három felső tagozatos diákja rengeteg érdekes kísérletet mutatott be, a gyerekek nagyon élvezték, mert ők is kipróbálhatták azokat. Ezt követően a lányok villámkérdéseket tettek fel a gyerekeknek, a jó válaszokért pont járt, a legügyesebbeknek pedig jutalom.

Minden gyerek elkészítette első matektáboros könyvét. Hazavihette és megmutathatta a szülőnek, hogy mit dolgozott a hét folyamán. A táborban a kincses doboz is megtelt, és emlékek is jócskán gyűltek.

A mesetáborban minden nap más típusú mese köré építették a foglalkozásokat. A mesefeldolgozáson kívül sok kommunikációs, fantáziafejlesztő anyanyelvi játékra is lehetőség volt, a gyerekek szívesen kapcsolódtak be ebbe is. Természetesen nem hiányozhatott a rajz, kézimunka, ének se, amelyből kis bemutatóval vártuk a szülőket pénteken. Vicces versenyek (palacsintaevés, élő társasjáték, kukoricahordás szívószállal) is színesítették a programot, de szabadidőben komoly „Dobble világbajnokság” is zajlott.

(Borítókép: Palacsintaevő versenyt is szerveztek a mesetáborban.)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír