Huszonnyolcezer helyet hirdet meg idén a BBTE

Huszonnyolcezer helyet hirdet meg idén a BBTE
A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) idén több mint 28 ezer helyet hirdet meg alap- és mesteri képzésen, a nyári felvételin, ami valamivel kevesebb a tavalyi számokhoz képest – jelentette be mai sajtótájékoztatón az egyetem vezetősége. alapképzésen 5231 (ebből 1102-t a magyar tagozaton), mesterképzésen pedig 3635 tandíjmentes helyet (ebből 529-et a magyar tagozaton) hirdetnek meg. Ugyanakkor alapképzésen 10250 (ebből 1579 a magyar tagozaton), míg mesterképzésen 6208 (ebből 922 a magyar tagozaton) tandíjas hely lesz. Alapképzésen 2910 hely várja a távoktatásra és csökkentett látogatású oktatásra jelentkezőket. A Szabadság kérdésére Daniel David BBTE-rektor elmondta, hogy a jelenlegi bentlakási helyek alapján csak az igénylők alig harminc százalékának tudnak helyet biztosítani. A lakossági panaszok miatt az egyetem lemondott arról, hogy a Kőkert/Hașdeu utcában új bentlakást építsen.

Elégedetlenségüket fejezték ki a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetői maii sajtótájékoztatójukon, hogy a tanügyminisztérium csökkentette a helyek számát: alapképzésen 71-gyel, míg mesterképzésen hússzal. Ez azt jelenti, hogy a 2022–2023-as tanévre alapképzésen 5231 (ebből 1102-t a magyar tagozaton), mesterképzésen pedig 3635 tandíjmentes helyet (ebből 529-et a magyar tagozaton) hirdetnek meg. Ugyanakkor alapképzésen 10250 (ebből 1579 a magyar tagozaton), míg mesterképzésen 6208 (ebből 922 a magyar tagozaton) tandíjas hely lesz.

Alapképzésen 2910 hely várja a távoktatásra és csökkentett látogatású oktatásra jelentkezőket. A tandíjmentes helyek közül az egyetem 40-et a roma nemzetiségű jelentkezők, 177 helyet a vidéki középiskolák végzettjei számára tart fenn, 15 helyet kínál a szociális ellátórendszerből érkezőknek, emellett 151-et a határon túli román nemzetiségű diákok számára.
A jelentkezők alapképzésen 251 program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés), valamint 239 mesteri program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés) közül választhatnak.

Alapképzésen egy új szak indul a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karon (társadalmi adattudomány, három év, nappali képzés román nyelven). Mesteri tagozaton nyolc új program várja a felvételizőket, köztük a Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar zeneművészet a kortárs térben című magyar nyelvű képzése. Emellett finn nyelvű nyelvészeti tanulmányokra is lehet jelentkezni a Bölcsészettudományi Karon és a Matematika és Informatika Karon is most hirdetik meg először az angol nyelvű adattudomány az iparban és a társadalomban című képzést. Angol nyelvű mesteri képzés indul business analytics és információmenedzsment elnevezéssel a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon, emellett román és magyar nyelvű közgazdasági didaktikai mesterit is indítanak. A resicabányai Mérnöki Karon pedig Terméktervezési mérnöki szak indul román és angol nyelven.

A felvételik 2022. július 11. és 28. között zajlanak. A felvételi naptár tartalmazza a jelentkezési időszakot, a felvételi vizsgákat, az eredmények kifüggesztését, a fellebbezések benyújtását, a helyek megerősítését, a fennmaradó helyek újraelosztási időszakát; ezt a BBTE-n belül az egyes karok határozták meg.

A 2022–2023-as tanévre vonatkozó felvételi tekintetében a BBTE karai különféle írásbeli vagy szóbeli teszteket dolgoztak ki a hallgatók tudásának és kognitív képességeinek tesztelésére. A karok különböző súllyal veszik figyelembe az érettségi vizsga átlagát.
A felvételi vizsgák tematikái és az írásbeli tesztek bibliográfiája az egyes karok hivatalos oldalain érhetők el. A 2022–2023-as tanévre érvényes beiratkozási és beiskolázási díjakat az egyes karok határozzák meg; ezek elérhetők a www.ubbcluj.ro/hu vagy az admitere.ubbcluj.ro/hu honlapon.

A nyári felvételi időszakában doktori képzésekre is lehet jelentkezni, a felvételizők számára az egyetem idén 315 ingyenes helyet biztosít, illetve további tandíjköteles helyeket kínál. A BBTE keretében 31 doktori iskola működik, amelyek biztosítják a 32 akkreditált terület diszciplináris, és interdiszciplináris megközelítését. Ezek közül öt szervez nyári, a többi csak őszi felvételit. A felvételi vizsga módját minden program számára az illető doktori iskola határozza meg és közli. A BBTE doktori iskoláiba való felvételiről a doctorat.ubbcluj.ro/hu oldalon lehet tájékozódni.

A Szabadság azon kérdésére, hogy mikor várható az egyetemi bentlakásos helyek számának növelése, Daniel David rektor szomorúan elmondta: a környékbeli lakosok petíciói miatt lemondtak arról, hogy a Hașdeu/Kőkert utcában új bentlakást építsenek. Az egyetem jelenleg hétezer bentlakási hellyel rendelkezik, amely az igénylések alig harminc százalékát fedezi. És ahhoz is legalább négy-öt évnek kell eltelnie, hogy felépülhessen a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által létrehozott Cluj Innovation Park melletti egyetemi bentlakás, amelyet 500 férőhelyesre terveznek.

Jó hír viszont, hogy idén nem növelik sem a felvételi, sem a beiskolázási díjakat. Sőt, azoknak, akik idén felvételt nyernek, tanulmányaik teljes időtartama alatt a felvételükkor érvényes tandíjat kell majd befizetniük. A doktori képzések tandíja sem változik idén. De azok, akik majd 2023 őszén kezdik el felsőfokú tanulmányaikat, magasabb illetékekre számíthatnak.

Daniel David rektor elmondta: az egyetem diákjainak alig 20 százaléka kolozsvári, negyven százaléka erdélyi, további negyven százalék pedig vagy Románia más szögletéből vagy külföldről jön. Ugyanakkor a diákok 42%-a fizetéses helyen folytatja tanulmányait. Ez azt jelenti, hogy az egyetem nagyon vonzó a fiatalok számára, ami érthető is, hiszen nagyon jó helyezést ér el a különböző nemzetközi rangsorokban. 

Borítókép: Rohonyi D. Iván