Humorfesztivál, tizenhatodszor Kolozsváron

Humorfesztivál, tizenhatodszor Kolozsváron
Karikatúra gyorstalpaló, karaoke-est a humoristákkal, Humor Slam, Erdélyi Amatőr Humoristák Versenye és természetesen stand-up comedy is lesz a 16. Erdélyi Humorfesztiválon, az április 4–7. között, Kolozsváron zajló rendezvény részleteit, a hagyományokhoz híven, nem szokványos sajtótájékoztatón ismertették ma délben a főszervezők. Míg tavaly „sajtókvízen” tájékoztatták az újságírókat a rendezvény programjáról, idén héliumos lufit szívtak a főszervezők – György Botond, András Előd és Iánosi Zsolt–, majd cincogó hangon válaszolták meg a sajtó kérdéseit.

A sajtótájékoztatón elmondták, szervezői stábcsere történt a Humorfesztiválnál: Kun Zsolt és Jakab Adorján, eddigi stábtagok helyét András Előd humorista és Iánosi Zsolt, az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének munkatársa vette át, akik György Botond humoristával közösen szervezik a rendezvényt.

„Az Erdélyi Humorfesztivál hiánypótló, amelynek még mindig nincs alternatívája”, közölte Iánosi Zsolt, majd a rendezvény alternatív programjait vázolta. Április 4-én Az együttélés etikája – tárgyak és történetek címmel történetmesélő eseményt hirdetnek, amelyen minden jelentkező megoszthatja kedvenc együttéléssel kapcsolatos élményét, míg április 5-én nyílt slam poetry estet tartanak, amelynek egyetlen kikötése, hogy az előadott szövegek kötődjenek a humorhoz. A két rendezvényre a NEST Facebook vagy Instagram oldalán lehet jelentkezni. Április 6-án a karikatúra rejtelmeivel ismerkedhetnek az érdeklődőt, Könczey Elemér grafikus karikatúrázási gyorstalpalóján, valamint Dackorszak című kiállításának megnyitóján.

András Előd humorista a sajtótájékoztatón az idei Erdélyi Amatőr Humoristák Versenyének felhívását ismertette. A kétévente szervezett megmérettetésre bárki jelentkezhet magyar nyelven előadott, öt perces, saját történettel, a verseny nyertese ezúttal 2000 lejt kap. Jelentkezni március 25., éjfélig, a verseny@humorfeszt.ro e-mail címen lehet. Előválogatót március 27-én Csíkszeredában, 28-án Nagyváradon és Kolozsváron, 30-án Marosvásárhelyen szerveznek, a döntő április 6-án, Kolozsváron lesz, a díjátadót pedig április 7-én, este szervezik. „Nagyon örülnénk, hogyha idén női produkciókat, valamint páros előadásokat is láthatnánk a színpadon”, tette hozzá András Előd, aki egykor megnyerte a most általa koordinált verseny fődíját.

György Botond elmondta, elképzeléseik szerint a verseny döntőjébe három személy juthat, de ha több tehetséges humoristát találnak akár öt személynek is tudnak fellépési lehetőséget biztosítani Kolozsváron.

A rendezvényről természetesen a hivatásos humoristák sem hiányoznak: április 6-án Zsók Levente, György Botond és a Szomszédnéni Produkciós Iroda lép fel, míg április 7-én András Előd és Felméri Péter látható, az estet Csenki Attila és Benk Dénes Tabuk nélkül című produkciója zárja. „Sokszor vádolják azzal az erdélyi humoristákat, hogy nem mernek minden témáról nyíltan beszélni. Idén ezt szeretnénk megcáfolni”, mondta György Botond.

További információk, a részletes program elérhető a Humorfesztivál Facebook-oldalán.

(Borítókép: A sajtótájékoztató résztvevői: Iánosi Zsolt, György Botond és András Előd. Fotó: Bethlendi Tamás)