Hosszú vita után, de épülhet a teológiai bentlakás

Anca Ciubăncan tanácsos leszedte a keresztvizet a tervezőről

Hosszú vita után, de épülhet  a teológiai bentlakás
Hatemeletes bentlakást épít az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) a Rudolf/Decebal utca 48–52. szám alatti telken, amely a hidelvei hóstátiak egykori iskolájának adott teret. Nem várt, közel egyórás vitát generált ez a határozattervezet, mivel az épület, miután elkészül, hátrányosan érinti a közvetlen közelben lakó Lung családot, amelynek két tagja meg is jelent és fel is szólalt a tanácsülésen, kifejtve ellenvetésüket. Az ellenzéki tanácsosok felvetették a határozat elhalasztását, de ez nem volt a városi tanács ínyére, ezért az ellenzék élénk vitába szállt. A vita során a polgármesternek és a tervezőnek is kijutott a „pofonokból”. Megkeresésünkre Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke elmondta: hiánypótló intézmény megépítését tervezik, amelyet majd református diákok, egyetemi hallgatók fognak használni. Mivel több épületet sem kaptak vissza, mást kell építeniük helyettük – mutatott rá a püspök.

Hatemeletes bentlakást épít teológiai hallgatóknak az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) a Rudolf/Decebal utca 48–52. szám alatti telkén, amelynek részletes városrendezési tervét (PUZ) tegnap fogadta el a városi tanács.

– Hiánypótló intézmény megépítését tervezzük, amelyet majd református diákok, egyetemi hallgatók fognak használni. Mivel több épületet nem kaptunk vissza, mást kell építenünk helyettük. A városrendezési részletterv megszerzése fontos lépés, de akkor lesz teljes az örömöm, amikor az építkezési engedély is meglesz. Az épület egykor a hidelvei református egyházközség tulajdona volt, az államosításkor elvették. A telket sikerült visszaszerezni, az EREK pedig átvette a hidelvei egyházközségtől. Az épület alatti mélygarázst mi üzemeltetjük, de a polgármesteri hivatal által megszabott áron – nyilatkozta a Szabadságnak Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke.

 – Fenntartásaim vannak ezzel a projekttel kapcsolatban. A közvetlen szomszédokat, a Decebal utca 54. szám alatt lakó Lung családot az épület negatívan befolyásolja. Arra is kell gondolni, hogy a föld alatti három szint, illetve a föld feletti hat szint milyen gépkocsiforgalmat generál a kétsávos utcában – adta meg a hangot az egyik városi tanácsos.

A Rudolf/Decebal utca 54. szám alatt lakó Lung asszony, hozzászólásában elismerte, hogy Macalik Arnold építész, a létesítmény tervezője, továbbá az  Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) egyik képviselője felkereste őket, és ismertette az elgondolásokat.

– Macalik Arnold nagyon szépen beszélt velünk, de a telektulajdonos érdekeit tartotta szem előtt. A jelenlegi helyzet az, hogy az új épület miatt lebontandó ház és a mi házunk között egyméteres távolság sincs. A lebontandó ház helyébe sokkal hosszabb, hátrébb nyúló épületet terveznek, szinte az egész udvart beépítik. Miért építenek háromszintes alagsort? Fegyverraktárt akarnak létrehozni a rendőrség és a Szekuritáté épülete közé?  – kérdezte indignáltan Lung asszony.

– A házunk közvetlen közelében hatemeletes épületet szándékoznak felhúzni. Vajon hogyan került a jelenlegi tulajdonos kezébe az ingatlan? A környéken zajló építkezés során felmerült bennem: a Rudolf/Decebal és az Árpád/Traian út úgy néz ki, mint a Monostor lakónegyed. Miért engedi a város, hogy ilyen monstrumszerű épületeket húzzanak fel, amelyeknek semmi közük nincs az építkezéshez?  – folytatta a méltatlankodást Lung úr, aki elmondása szerint egykor a szájsebészeti klinika vezetője volt.

A Lung házaspár kijelentéseivel kapcsolatosan a Szabadság megkérdezte Macalik Arnold építészt is, aki szerint a Lung-ház és a megépítendő ház közötti kis távolság megengedett, mivel az adott övezetre vonatkozó építkezési szabályzat zárt soros beépítésre kötelez. Ezért az épületek tűzfalait nem lehet eltávolítani a telekhatártól. Ugyanakkor kevesebbet építenek be, mint amennyit az érvényes építkezési szabályok engedélyeznek. Az alagsorral kapcsolatos problémára Macalik azt válaszolta: ott tornatermet képzeltek el, és ily módon az alagsori tornaterem nem foglal el helyet az udvarból, ahogy a szemben levő iskola udvara tornaterem beillesztése miatt „eltűnt”.

– A projektet a többség meg fogja szavazni. Mi, az ellenzék egyáltalán, vagy csak nagyon kevéssé számítunk. Már az urbanisztikai bizottság ülésén javasoltam ennek a nyomorult, monstruózus, a románokat semmibe vevő tervezetnek a visszavonását. Hiába mondta az urbanisztikai ülésen a város főépítésze, hogy a terv minden törvényes előírásnak megfelel, én azt mondom, hogy nem felel meg a jóérzésnek. Mi lett azzal a területtel, amely egykor a polgármesteri hivatal tulajdona volt? Mi lett az ottani óvodával?  Kolozsvár civiljeivel ellenszegülök ennek a monstrumnak, amelyet itt népszerűsítenek. A városlakók nem akarnak több disznóságot, monstrumot. Macalik úr nyilvános botrányba keveredett, és most miért nincs itt, hogy feleljen az általa promovált disznóságokért? – tört ki a feszültség Anca Ciubăncan szociáldemokrata tanácsosból.  

Dan Tarcea liberális alpolgármester mindössze annyit válaszolt a PSD-s tanácsos kirohanására, hogy a kérdéses területet törvényszéki határozattal szolgáltatták vissza. Emil Boc polgármester megnyugtatásképpen közölte: változik a világ, ezt el kell fogadnunk. Az építészet és az orvostudomány egyaránt fejlődik. Ugyanakkor, ha a kérdéses lakástulajdonosok úgy gondolják, perelhetnek is az építmény miatt őket ért kárért. Claudiu-Daniel Pop, a város főépítésze újfent hangsúlyozta, hogy a benyújtott dokumentáció minden törvényes előírást betart.

– Nehogy azt higgye a polgármester úr, hogy én nem tudom, merre halad az orvostudomány. De miért kell ebben a két belvárosi utcában ilyen nyomorúságos, csúf tömbházakat építeni, amelyeknek semmi közük az építészethez? Majd, ha az én házamat is lebontják, csak találok egy kalyibát magamnak, de amit ön hagy maga után, az maga a nyomorúság – érvelt Lung.

– Meg kell vizsgálnunk a projekt törvényességét és megvalósíthatóságát. A tervet a 2014-ben elfogadott általános városrendezési terv (PUG) alapján dolgozták ki, amelynek kapcsán pereket vesztünk a törvényszéken. A PUZ-t tehát rosszul állították össze, és felületesen szavazták meg a városi tanácsban. Tudatában vagyok annak, hogy a projekt kedvezményezettjének ki kell használnia a területét, de ne úgy, hogy mások jogait sértse. Egyetértek azzal, amit a doktor úr mondott Kolozsvár belvárosának építészetéről, amely átalakulóban van. Tőlünk függ, hogy megőrizzük azt, ami még megmaradt, vagy sem – fogalmazott Vladimir Mătuşan szociáldemokrata tanácsos. Alexandra Oană USR-s városi tanácsos a projektnek a problémák tisztázásáig történő elhalasztását javasolta.

Rácz Levente RMDSZ-es városi tanácsos mindössze annyit mondott a felhevült vita lezárásaként: a város magyar közösségének nincsenek ilyen apokaliptikus gondolatai. Végül a projektet tizenkilenc igennel, egy ellenszavazattal és négy tartózkodással megszavazták.

(Borítókép: látványterv)