Hét premier, Interferenciák és Harag György Emlékhét a KÁMSZ 232. évadában

Hét új bemutatóval készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház a 2024/2025-ös, 232. évadára. Az új darabok mellett a színházkedvelők tizenhat műsoron tartott előadásra is ellátogathatnak, novemberben részt vehetnek a 9. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon, júniusban pedig a Harag György Emlékhét szolgál majd különlegességekkel az érdeklődők számára. Az előadások melletti kiegészítő programokra is várják az érdeklődőket, akik például részt vehetnek kulisszalátogatásokon is, ily módon pedig felfedezhetik az előadások háttérvilágát, megismerhetik a díszletek, jelmezek és technikai megoldások rejtelmeit.

Az intézmény 232. évadának első sajtótájékoztatóját Tompa Gábor rendező, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója tegnap tartotta meg magyar és román nyelven a színház emeleti előcsarnokában, amikoris két fontos témát ismertetett az egybegyűltekkel: a 2024/2025-ös évad terveit, valamint azokat a gondokat és nehézségeket, amelyekkel az intézmény küzd.

Az igazgató ismertette a Janovics című előadás hivatalos premierdátumát (a darabot már megtekinthette a közönség augusztus 25-én és szeptember 4-én): szeptember 25-re tűzték ki. A Janovics Jenő életéből ihletett mű Vecsei H. Miklós és Németh Nikolett szövegének valamint a társulat improvizációjának együtteséből született Ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. Tompa Gábor elmondása alapján azok, akik látták már a rendező korábbi alkotásait, például az Ifjú barbárokat, felfedezhetnek összefüggéseket az illető előadások között. 

December 15-én várható a Pornokrácia című előadás ősbemutatója Szabó K. István rendezésében. A darab Páskándi Géza azonos című „regényes kézikönyvét” viszi színpadra, a szöveget Bessenyei Gedő István dramatizálta. A tél folyamán várható Tompa Gábor rendezésében az I am the wind című előadás, amely az irodalmi Nobel-díjjal frissen kitüntetett Jon Fosse norvég szerző drámai poémáját dolgozza fel. 

A jövő évi bemutatók között szerepel Puskás Zoltán rendezésében a Kabaré musical, amely az 1972-es Bob Fosse-film révén már ismerős lehet a közönségnek. A Tasnádi-Sáhy Péter által dramatizált, Mihaela Panainte rendezte Dragomán-regény, A fehér király is a színház új évadának kínálatában található, várhatóan 2025. márciusától. Tompa Gábor elárulta, hogy a Tangó (r. Keresztes Attila) című darab jövő évi bemutatója jubileumi esemény lesz, hiszen 2025-ben lesz negyven éve, hogy ezt a művet először játszották Kolozsváron – azt is megtudhattuk, hogy az eredeti szereposztásból is láthatunk majd néhány művészt a színpadon. A színházigazgató felhívta az egybegyűltek figyelmét Jesca Prudencio filippínó származású, amerikai, díjnyertes rendezőre, volt tanítványára, aki A mi kis városunk előadást fogja rendezni; a darab bemutatója 2025. júniusában várható.

Tompa Gábor a további tervek között említette a 9. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált, amely november 2–17. között fog zajlani. Az esemény előadásai egy téma, mégpedig a rendszerváltás 35. évfordulója köré fognak csoportosulni. Azt is megtudtuk: jövő év június 2–10. között tartja a színház a Harag György Emlékhetet a színész-rendező születésének 100., halálának 40. évfordulója alkalmából. A rendezvénysorozaton olyan színházak képviseltetik magukat, amelyek Harag alkotói pályájának fontos stációi voltak határon innen és túl. Várhatóan a barcelonai nemzeti színház előadása is a kínálat részét képezi, ennek kapcsán Tompa Gábor elmesélte a közönségnek, hogy Harag Györgyöt meghívta az említett intézmény, hogy az Anna Kareninát színpadra vigye, ám a rendező nem kapott útlevelet, így ez a terv füstbe ment – a felkérés emlékére viszont a társulat csatlakozik Harag megünnepléséhez.

Az igazgató által a sajtótájékoztató elején említett gondok anyagi természetűek: a Kolozsvári Állami Magyar Színház szűkös költségvetési év elé néz, mivel a produkciós és rezsiköltségéből 50,8%-ot vágtak le. Tompa véleménye szerint ez a tett példátlan, és tudomása szerint ekkora megvonással az ország egyetlen más színházának sem kell megbirkóznia – megjegyezte ugyanakkor, hogy Marosvásárhelyen is „volt még egy érvágás” a költségvetési támogatások szempontjából. Az előrelátható nehézségek ellenére a társulat optimistán áll az új évadhoz, bővelkednek tervekben. „Hogy mennyit tudunk ebből megvalósítani, azt tessék a jó Istentől megkérdezni” – jegyezte meg az igazgató ennek kapcsán.

Az egyelőre mérlegelés alatt álló tervek között említette a Hamlet és Ványa bácsi darabok felújítását, és a műsoron tartott előadásokról elmondta, azokat fogja a társulat az új évadban is játszani, „amiben még van érdeklődés és energia”. Ez összesen tizenhat előadást jelent, olyan közönségkedvencekkel és klasszikusokkal, mint például a Macbett, Rómeó és Júlia, Állatfarm vagy a Hegedűs a háztetőn.

Az intézmény tegnapi közleménye ugyanakkor az elhangzottakhoz hozzáteszi: az előadások mellett számos kiegészítő program várja majd azokat, akik szeretnének mélyebb betekintést nyerni a színházi produkciók és a színház működése mögé. Így a továbbiakban is lehetőség van az ESziK vagy isszák? színházi nevelési programra jelentkezni, ennek keretében a színház minden korosztály számára bármelyik műsoron lévő előadásához önismereti jellegű felkészítő és feldolgozó csoportfoglalkozásokat biztosít. Érdeklődni, jelentkezni a 0743341781-es telefonszámon, vagy a tunde.kocsis@huntheater.ro címen lehet.

1+1 évadkezdő jegyakció. Jegyakciót hirdet az új évad alkalmából a KÁMSZ: azok, akik jegyet vásárolnak a szeptember 20-ai Stuart Mária, 21-ei A fülemüle vagy a 22-ei Állatfarm előadások valamelyikére, minden megvásárolt jegy mellé a második jegyet ajándékba kapják ugyanarra az előadásra. A jegyakció csak a színház jegypénztárában vásárolt jegyek esetében érvényes.