Gyerekkoncerttel indítja új évadát a filharmónia

Gyerekkoncerttel indítja új évadát a filharmónia
Gyerekeknek, pontosabban elemistáknak szóló koncerttel kezdi a 2023/2024-es évadját a Kolozsvári Transilvania Filharmónia: szeptember 19-én, kedden az Egyetemiek Háza nagytermében 9:30 órakor román, míg 11 órakor magyar nyelvű gyerekkoncert során mutatják be A hercegnő és a sárkány című mesét. Az esemény karmestere és moderátora Toadere-Kovács Dalma. A most kezdődő évadban a koncertek tíz százaléka fog a gyerekeknek szólni.

Silvia Sbârciu zongoraművész, a filharmónia igazgatója elmondta: hosszú és szép évad előtt állnak, amelynek során kiemelt figyelmet fordítanak az oktató jellegű koncertekre. Ezek célja a gyerekek, a fiatalok tájékoztatása, de azokat a felnőtteket is várják, akik kíváncsiak az intézmény tevékenységére, és szeretnének még többet megtudni a komolyzenéről. 

Silvia Sbârciu igazgató beszámolt arról, hogy a filharmónia zenekara fellépett nyáron a bonchidai Electric Castle fesztiválon, ahol a közönség egy része nem volt annyira tájékozott a komolyzenében. Emellett sikerrel szerepeltek nemrég a bukaresti G. Enescu Nemzetközi Fesztiválon is. Az évad első szimfonikus koncertjét szeptember 29-én, pénteken szervezik, ahol a világhírű Lawrence Foster vezényel, a szólista pedig az orosz származású, ám régóta Izraelben élő Elena Baskirova zongoraművész lesz.

Ebben az évadban a kolozsvári filharmónia állandó karmestere Cristian Mandeal országos hírű művész, akinek érdekes elképzelései vannak a repertoárt illetően. Például Ludwig van Beethoven Missa Solemnis című művét szándékszik levezényelni ebben az évadban Kolozsváron. Ősszel egy koncert erejéig ötvözik a klasszikus zenét a stand up comedy-vel, Camille Säint-Säens Az állatok farsangja című művét adják elő. Karácsony tájékán újra műsorra tűzik Paul Constantinescu (1909-1963) Karácsonyi oratóriumát, újév alkalmával pedig keringőket adnak majd elő.

Weghofer-Vad Erna, a filharmónia igazgató-helyettese közölte: a jegyek és a bérletek árai nem változnak. Elárulta, egyre népszerűbb az a bérlettípus, amely csak tíz koncertre érvényes, hiszen nem minden bérlettulajdonos akar az évad 32 koncertjére elmenni. A nyugdíjasok, iskolások és egyetemi hallgatók továbbra is ötven százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a koncertjegyeket.