Gödörből gödörbe vagy egyenesbe kerül a Nervia Center ügye?

Bizonytalan Kolozsvár leendő ötödik bevásárlóközpontjának jövője

Gödörből gödörbe vagy egyenesbe kerül a Nervia Center ügye?
A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a napokban elveszítette azt a pert, amelyet a spanyol érdekeltségű Nervia indított ellene azt követően, hogy az Expo Transilvania szomszédságában, a kolozsváriak által csak „Gödörnek” becézett öt és fél hektáros területen nem tudta véghezvinni ingatlanbefektetését annak ellenére, hogy a telket éppen erre a célra koncesszionálta a városházától 49 évre, évi 200 ezer, azaz összesen majdnem 5 millió euróért. A befektetést az gátolta, hogy az Általános Városrendészeti Tervben a telek 60%-a zöldövezetként szerepel – a bíróság most felszólította az önkormányzatot, hogy ezt változtassa meg oly módon, hogy legalább fele beépíthető legyen. A polgármesteri hivatal számára még rendelkezésre áll a fellebbezés lehetősége, amit vélhetően ki is fog használni, és akkor újabb időhúzás kezdődik ebben a már több mint egy évtizede vajúdó ügyben. A részletekről Ambrus Ádámot, a Nervia adminisztrátorát kérdeztük.

A koncesszió célja egy olyan ingatlanbefektetés megejtése volt, amely magába foglalt volna egy korszerű kiállítócsarnokot, egy kereskedelmi központot, parkolóházat és lakóegyüttest. Csakhogy az Általános Városrendészeti Tervben (PUG) a „Gödör” több mint 60%-a zöldövezetként van nyilvántartva, ennélfogva nem lehet beépíteni. Ha a maradék terület nagyságából levesszük azt a részt, amit az ingatlanokhoz vezető utak, járdák foglaltak volna el, 30%-nál is kevesebb marad, így értelmetlenné vált a befektetés. A városháza korábban azt ígérte, hogy az új PUG-ban módosítja a terület besorolását oly módon, hogy legalább fele beépíthetővé váljon, ám ez nem valósult meg – állítólag azért, mert a városháza egyik osztálya nem hagyta jóvá –, így a Nervia kénytelen volt jogi útra terelni az ügyet. 

A Kolozs Megyei Törvényszék első fokon a Nerviának adott igazat, és elrendelte a PUG-ot elfogadó helyi tanácsi határozat érvénytelenítését, hogy a koncesszionált telek rendeltetését meg lehessen változtatni.

Ambrus Ádámnak, a Nervia Centert megvalósítani szándékszó Nervia adminisztrátorának nincs tudomása arról, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal megfellebbezi vagy sem a bírósági ítéletet. Mint elmondta, még nem járt le a fellebbezési határidő, mivel még nem kapták kézhez a döntés indoklását – a városházának ezt követően 15 napja van a fellebbezésre.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Európai Unió (EU) országaiban élő csaknem 20 millió gyermek volt kitéve tavaly a szegénység és társadalmi kirekesztés kockázatának; az uniós tagországok közül Romániában volt a legmagasabb az arányuk – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adataiból.
Gazdaság