A jövő utcáját tervezik a Mărăşti téri betondzsungelbe

A jövő utcáját tervezik a Mărăşti téri betondzsungelbe
Nem mindennapi ötlettel rukkolt elő a kolozsvári önkormányzat: csúcstechnológiával és korszerű utcai bútorzattal rendelkező sétálóövezet kialakítását tervezik Emil Boc munkatársai a Mărăşti téri Molnar Piuariu utcában. Mit tartalmaznak majd a villanyoszlopok?

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal Lakossági Innovációs és Ötletközpontja (CIIC) közvitát szervezett annak érdekében, hogy a betondzsungeléről híres kolozsvári lakónegyedben csúcstechnológiával ellátott, az egyetemi hallgatók kikapcsolódására szánt sétálóövezet jöjjön létre a Mărăşti tér egyik utcájában. Amolyan Hegyvölgy2 lenne ez, azaz a Haşdeu diáknegyedbe vezető híres Piezişă utca leképezése.

A Planwerk tervezőiroda által elképzelt terv szerint az utcának a Teleorman/Géza fejedelem és Cukorgyár/Fabricii de Zahăr közötti része sétálóövezet lenne, az utcát természetes kőből készült útburkolat fedné, az itt elhelyezett padokat villanyáramot szolgáltató konnektorokkal látnák el annak érdekében, hogy a fiatalok feltölthessék okostelefonjaikat, táblagépeiket, elektromos biciklijüket. Az utcát LED típusú izzókkal világítanák meg, a villanyoszlopokba pedig vezeték nélküli internet szórására alkalmas berendezéseket helyeznének el.

A helyhatóság vezetői a környezetre is gondoltak: a jelenlegi hét fa helyett összesen ötven lenne a környéken. Ezen kívül emelt gyalogátkelőket létesítenének, ami azt jelenti, hogy a zebra a járda magasságában lenne a járókelők fokozott biztonsága érekében. Továbbá parkolókat létesítnének a biciklik és rollerek számára, mi több, töltőállomásokat hoznának létre az elektromos járműveknek.

A sétálóövezeten engedélyeznék a teraszokat minél több diák idevonzása érdekében.

Sétálóövezetek a lakónegyedekben is

Ovidiu Câmpean, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal fejlesztési igazgatója elmondta: a központ példájából kiindulva a város lakónegyedeibe is kiterjesztik a sétálóutcákat. – Következik a Monostor negyedi, a Mehedinţi és a Parâng utcának az erdő alatti találkozásánál levő La Terenuri nevezetű hely, illetve a volt Farmec park. Európai pénzekre számítunk az elképzelések kivitelezésére – mondta.

Tudatta azt is, hogy októberben közvitát szerveznek az ötletről, s remélik, hogy a célcsoport tagjai, az egyetemi hallgatók minél nagyobb számban lesznek jelen.